Voće koje morate probati dok putujete Tajlandom

Svi oni putnici koji po prvi puta dolaze u Tajland primijetiti će šarenilo voća po ulici i tržnicama.
U nastavku ćete pronaći listu voća kojeg se uglavnom ne može naći kod nas ili ako se nađe nema nikakve veze s ovime što se prodaje u Tajlandu. To je naravno samo dio šarenila kojega ćete pronaći u Tajlandu i slobodno se počastite svime što vam izgleda zanimljivo pa čak i klasicima poput banane ili ananasa koji su nešto drugačijeg okusa.

 MANGOSTEEN (THAI: มังคุด, MANGKHUD)

Znači postoji vrh i iznad vrha se nalazi mangosteen. Osobno mi je to daleko najbolje voće tamo i sad u zadnjoj tajlandskoj turi sam ga jeo barem kilogram dnevno te ponesao doma u torni jedno 4-5kg. Zbog svoje tvrde kore vrlo je lako transportirati voće bilo gdje bez straha da će se zgnječiti. Preferiram ga hladnog iz frižidera tako da je tamo stalno bilo par kila spremnih za konzumaciju. Sad da me pitate kakav je okus ne bih znao opisati jer ne znam s čime bi usporedio. Recimo da je to neki slatko – kiseli – osvježavajući okus.
Uostalom zovu ga Queen of fruit. Zar treban dalje.

 

DURIAN (THAI: ทุเรียน, TURIAN)

Svaka kraljica ima svog kralja, pa zato predstavljamo King of Fruit – Durian. On je za mene sve suprotno od kraljice mangosteen. Ako postoji jedno voće koje toliko razdvaja ljude onda je to durian bez ikakve dvojbe. Doslovno vrijedi ona ili ga voliš ili ga mrziš. Sredine nema. Njegov ne baš privlačan okus i još više miris doveli su do toga da je ovo voće zabranjeno u većini javnog prijevoza i javnih zatvorenih mjesta. Ali ajde probajte i to čisto da možete poslije njurgati koliko je loše ili biti dio sekte koji ga obožava. Sudbina je u vašim rukama.

 
MANGO (THAI: มะม่วง, MAHMWANG)

Znam da mango možete kupiti i u vašem lokalnom marketu no isto tako postoje stotine vrsta manga i sada pričamo o ovim tajlandskim, a ti pak nemaju nikakve veze s onime što prodaje vaš supermarket. Izaberite si jedan onako žarko žuti i oglulite ga te obližite prste nakon što završite jesti. Naravno nemojte propustiti i desert mango sticky rice.

 


RAMBUTAN (THAI: เงาะ, NGAW)

Na oko izgledom kao divlji kesten samo što je crvenkasto i manje bodljikavo no unutra se umjesto smeđeg kestena nalazi mekani bijeli plod. Slatkoga je okusa i jedini problem je ogromna koštica koju svaki put zagrizem kada jedem plod.

 
LONGAN – DRAGON EYE

Longan ili popularno zvani dragon eye sličnog je okusa kao rambutan samo što je plod manji i teži za otvoriti stoga sam brzo odustao od ovog voća. Samo za one strpljive.
 
DRAGON FRUIT (THAI: แก้วมังกร, GEAW-MONG-KON)

Kad sam već kod dragona da spomenemo i dragon fruit znan i kao pitaya. Izgled samog ploda dosta podsjeća na kiwi samo što je bijele ili crvenkasto-roze boje, a sam okus mi je nekako nedorečen. Ni slatko, ni slano, ni kiselo. 
Orginalno je iz Meksika no nekako je našao svoj put do Tajlanda. Vjerovatno nekim jeftinim letom.
 

PAPAYA (THAI: มะละกอ, MALAGOO)

Ime papaya vam je svima poznato makar kao klub na Zrću, ali i voće koje se često može naći i kod nas u marketima. 
Ovdje se naravno radi o puno boljem okusu svježeg voća nego li ovog što imate probati doma. Nezreli plodovi papaje koriste se za pripremu jednog od najpoznatijeg tajlandskog jela tj salte – som tam ili papaya salad.

 
Viza: Potrebna za Hrvatske državljanje –> Više informacija
Smještaj: Rezervirajte najjeftiniji smještaj i platite na dolasku. Besplatno otkazivanje.
Destinacije: BangkokChiang MaiChiang RaiKoh SamuiKoh PhanganKoh Phi PhiKoh LipeKoh TaoKoh ChangAyutthayaSukhothai
Transport: Općenito o transportuAviokompanije unutar TajlandaCjelokupni vozni red autobusa, vlakova i brodova kroz Tajland

SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *