Chiang Rai opće informacije

Zabačena brdsko plemenska sela  smještena na nepristupačnim, maglom zavijenim planinama, vođe kartela koji švercaju opijum kroz guste džungle zlatnog trokuta, drevni hramovi smješteni uz slikovita priobalna naselja uz moćni Mekong. Sve je to Chiang Rai. No unatoč tome ovaj kao grad kao i ovu najsjeverniju Tajlandsku regiju definira predrasuda prema njoj. U debeloj sjeni poznatijeg i puno posječenijeg Chiang Mai-a, Chiang Rai je sve samo ne “mini Chiang Mai”.  Odlično pozicioniran za istraživanje te najsjevernije regiju kao i svjetski poznatog “Golden Triangle” tj zlatnog trokuta gdje granice imaju Myanmar( Burma), Tajland i Laos. Svoj naziv je dobilo po tome jer je ta zona nekad bila poznata po proizvodnji opijuma te se tim putevima isti švercao za daljne destinacije. Danas je proizvodnja i šverc opijuma u manjem broju no još postoji. Chiang Rai je također često usputna stanica za putnike prema Laosu preko Chiang Khong/Huay Xaia graničnog prijelaza.

chiang rai općenito o gradu. thaimer.net
Clocktower Chiang Rai

Visoke planine zapadno od grada nastanjene su mnoštvom brdskih plemena koji su sve do nedavno bili netaknuti no danas se puno više zna o njima i te planine se koriste za treking te plantaže čaja i kave, a ne opijuma kao nekada. Obližnji Mae Sai na Myanmarskoj granici je glavno središte za nedopuštenu trgovinu s jeftinom kineskom robom, duty free cigaretama i lažnom viagrom. Trgovina drogom s burmanske strane je i dalje prisutna, sada uglavnom amfetaminima, pa je stoga broj policijskih kontrola oko Chiang Raia puno veći nego u ostatku Tajlanda.

Današnji Chiang Rai broji 200 tisuća stanovnika i glavni je komercijalni centar regije. Sva naselja u regiji gravitiraju Chiang Raiu koji unatoč svojoj relativno maloj populaciji ima cijenjeno sveučilište i ostale javne servise.SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *