Novac i kartice u Tajlandu

Novac: 

Tajlandska nacionalna valuta je baht (THB) Po aktualnom tečaju 

FreeCurrencyRates.com


 

Uglavnom najlošiji tečaj imate na aerodromu, stoga tamo promijenite minimalnu količinu novaca, tek toliko da imate za prijevoz do grada. No u slučaju Bangkoka to nije točno.  U samoj zgradi aerodroma su mjenjačnice s lošim tečajem no pratite li znakove za airport link stanicu ( vlak koji vas vozi prema gradu) dolaskom na samu stanicu gdje se kupi žeton za vlak vidjeti ćete hrpu mjenjačnica s puno boljim tečajem. Bankomati i banke su sveprisutni po cijelom Tajlandu, uz izuzetak možda tek ekstremno ruralnih krajeva ili  otočića.

Najbolji tečaje pronaći ćete u poslovnicama Super Rich narančaste boje  i Superrich zelene boje mjenjačnicama kojih se u Bangkoku nalazi 10-ak (uglavnom na udarnim mjestima poput BTS stanica te jedna na samom aerodromu blizu ulaska na airport link stanicu)  ili u Siam Exchange koji se nalazi u blizini stanice BTS National Stadium. Nažalost niti jedna od njih se ne nalazi u blizini Khao San Roada, centralnog odredišta većine budget putnika, (nedavno je otvorena i tamo jedna poslovnica izmedju KSR i Rambutri ulice blizu Burger Kinga i Starbucksa) ali tamo ima stotine drugih mjenjačnica tako da nema mjesta za brigu. Pritom je svejedno koju ćete od globalno prisutnih valuta ponijeti (bilo dolare, eure ili funte), dokle god ne ponesete kune jer one su tamo potpuno beskorisne.

Dolaskom na Suvarnabhumi Airport (BKK) nakon što prođete immigration i pokupite prtljagu uputite se u smjeru “Airport link”. Kad dođete do Airport link stanice gdje se prodaju žetoni za vlak u grad pogledajte iza te kućice i vidjeti ćete  10ak mjenjačnica i među njima su oba Superricha i još poneki. Tečaj je ovdje puno povoljniji nego li onaj u terminalskoj zgradi i bolji od bilo koje banke koje ćete naći po gradu. Slobodno zamjenite veću količinu novca posebice ako odmah idete na otoke, jer tamo ćete svugdje dobiti manji tečaj.

Ukoliko ne volite putovati s puno gotovine u džepu, na raspolaganju vam stoji tisuće bankomata diljem države. Prilikom svakog podizanja novca na bankomatu naplatit će vam se provizija u iznosu od 200 bahti (~40kn) po novom 220 bahta ( 45kn) po transakciji. Maksimalni iznos koji možete odjednom podignuti na bankomatu je 20000 bahti. Na svu tu sumu ide još i provizija kartične kuće, a on ovisi o kartici i banci koju koristite – tako RBA Visa debitna kartica uzima 1,5% od sveukupne transakcije, dok RBA Mastercard kreditna uzima 2% od sveukupne transakcije (za aktualne podatke pogledajte web stranice vaše banke).

 
Primjer podizanja 20000 THB:

–  na to ide +200 THB šta daje 20200 THB
–  na to ide XY % ovisno od kartice (u mom slučaju to je bilo 1,5% što iznosi 300THB)
– na sveukupno podignutih 20000 THB (4000kn) platio sam sveukupno 500 THB (~100kn) provizije (u slučaju MasterCarda to bi bilo 600 THB provizije, u slučaju American expressa 1100 THB provizije itd.)

 

Planirate li ostati duže moguće je i doći u Bangkok, otići u jednu od banki te tražiti da vam otvore račun u banci, na njega staviti XY iznos (npr ponesli ste 2000 eur casha i zamjenili ga u bahte te položili na račun) s kojeg onda skidate novce njihovom debitnom karticom bez naknade.
Problem ovog načina je što vas neće baš svaka banka htjeti primiti niti otvoriti račun u banci pa ćete izgubit nešto vremena na to. Moguće da vas u jednoj poslovnici Bangkok bank odbiju, a već u sljedećoj uredno prime.

Plaćanje u manjim trgovinama tipa 7-11 7-11 je uveo plaćanje s karticama ukoliko je račun veći od 300 bahta ( 60kn) ,  jeftinijim hotelima / hostelima, lokalnim restoranima, street food štandovima, štandovima robom i suvenirima se viši isključivo gotovinom. U boljim hotelima, restoranima i trgovinama prihvaćene su i kartice, ali uglavnom Visu i MasterCard dok ostale u nešto manjem postotku.
Uglavnom nosite manje novčanice jer s 1000 pa čak i 500 bahta će vam uvijek kukati da nemaju za vratiti osim u 7-11 i sličnim velikim trgovinama. No ulični prodavači preferiraju novčanice do 100 bahta.

Baht dolazi u novčanicama od 20, 50, 100, 500 i 1000 Bahta, te kovanicama od 1, 2, 5, i 10 bahta.

tajladski baht novčanice

 

SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

8 thoughts on “Novac i kartice u Tajlandu

 1. Jedna korisna informacija, saznao sam da postoji mreža bankomata koja još uvijek (siječanj 2018) naplaćuje 150 THB provizije. Za usporedbu, transakcija VISA karticom 2.000 THB sa 220 THB provizije izašla me je 434,90 kn dok je transakcija Maestro karticom 2.000 THB uz 150 THB provizije izašla 412,34 kn. Konačan iznos naravno ovisi o postupku preračuna same kartične kuće te dodatno banke izdavatelja kartice.
  Radi se o AEON mreži bankomata prepoznatljivim po ljubičastoj boji, lokacije možete pronaći na linku http://www.aeon.co.th/aeon/services-location/atm-depositor-location/index.html.
  Općenito, ukoliko vam na bankomatu bude ponuđena konverzija u valutu države iz koje dolazite (DCC-Dynamic currency conversion) odbijte jer je vrlo vjerojatno da će vas u konačnici izaći skuplje

  1. znam za aeon. podizao pred mjesec dana https://www.facebook.com/thaimerr/photos/a.10156429078715164.1073741828.75022450163/10159921215370164/?type=3&theater

   Inace končan iznos nema bas nikakve veze s thai bankom. tečaj prilikom transakcije postavljaju visa ili mastercsrd. ovisno koju karticu koristis.
   ako imas racun u kunama prvo ce ti XY bahta pretvoriti u eure po tečaju vise https://www.visaeurope.com/making-payments/exchange-rates
   i onda ide na to provizija tvoje banke,

   inace podizanje samo 2000 bahta je bacanje love. osim ako nisi podignu pred kraj da imas za zadnji dan. uvijek dizem max iznos

   1. Glede postupka konverzije to je točno, osim u slučaju DCC-Dynamic currency conversion usluge. Ne znam ima li koja thai banka implementiran DCC ali ga ima dobar dio svijeta pa sam naveo ‘općenito’, e tu je postupak malo drugačiji i vrlo vjerojatno nepovoljniji. Između ostalog koriste ga neke domaće banke za ino kartice.

    1. Neka banke imaju DCC, al je opcionalno tj pita te želiš li charge u thai baht ili u home valuti i u toms lučaju je uvijek bolje imati charge u Thai Baht, jer tečaj koji ti DCC ponudi je očajan

  1. Primaju. Ja samo debitne i koristima, Kunske i euro. Bankomati primaju normalo kao i trgovine, restorani itd Bitnije je ti je da je kartica Visa jer je ona uz mastercard najprihvačenija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *