Troškovi putovanja po Tajlandu

Prije ili poslije dođemo do glavnog pitanja “Kolika je cijena putovanja u Tajlandu?” Koliko si novaca potrošio?”
Nekog univerzalnog odgovora za to nema.. osim par generalnih stvari poput vize koja košta 35€ u ambasadi u Zagrebu. 1000 bahti u Laosu, 150 ringita u Maleziji, 40$ u Vietnamu itd. Tajlandska viza – više informacija
Svaka osoba ima svoje prioritete i želje, pa netko spava samo po luksuznim hotelima, netko po hostelima, a netko po budget hotelima. Ili možete kombinirati svo troje.  Informativni tečaj Baht/Euro/Kuna je sljedeći
1€=35 THB 1Kn=4.85THB no uzmimo 5THB radi lakše matematike

Hosteli kreću s cijenama već od 100 THB tj niti 20kn za najobičniji hostel, 400 THB za odličan hostel i sve što je skuplje od 400 je space shuttle od hostela uz par iznimki na jugu Tajlanda. Jedna od iznimki je Koh Lipe gdje nećete pronaći hostel jeftiniji od 500 THB, a i taj će biti u rangu 200 THB hostela u ostatku tajlanda. Isto vrijedi i za Koh Phi Phi. Na većim otocima nećete imati problema jer će biti široka ponuda raznolikog smještaja.
Hoteli
(izrečena cijena je cijena za 2 osobe./noćenje)  kreću od 150 THB za neke sumnjive sobe koje su renovaciju vidjele prije 30 godina. No za neznatno više novaca 250THB pronađe se pristojnog smještaja na nekim manje razvikanim destinacijama poput Sukothai, Kanchanaburi, Hat Yai, ali i razvikanoj destinaciji kao što je Chiang Mai.
S 500THB ćete praktički na svakoj lokaciji ( osim spomenutih Koh lipe i Koh PhiPhi) pronaći solidan smještaj na ok lokaciji. Tu naravno neće biti luksuza i uglavnom ni doručka, ali imati ćete urednu čistu privatnu sobu, privatni wc, čistu posteljinu i internet. Poneki TV će biti bonus, ali ionako nećete ništa razumjeti. Za moje potrebe sasvim dovoljno, jer soba je i tako mjesto gdje provodim najmanje mjesta.
Ako želite nešto luksuzniji hotel s bazenom onda će se cijene kretati od 1000 bahti na više dok ćete hotel 5* u Bangkoku plaćati već od 50€. Imate i opciju iznajmljivanja sobe ili stana preko AirBnb stranice gdje također možete pronaći odličnog smještaja za male novce. Tehnički AirBnb je iligalan u Bangkoku barem po pitanju stanova te ćete često dolaskom u neku zgradu vidjeti upozorenja da je AirBnb ilegalan no u praksi se to ne provodi baš.
Zabrana se ponajviše odnosi na to da je u Thaii zakonu dozvoljeno rentati stan na minimalno mjesec dana i nije dopušteno na 2,3,5,8 dana koliko uglavnom bude ekipa preko AirBnb. 

Ovo su neke okvirne cijene koje variraju od termina godine, pa je tako većina smještaja u razdoblju od svibnja do studenog 40-50% jeftinija nego ostatak godine no opet dosta mjesta diže cijene u periodu 7-8. mjesec jer znaju da su tada europski praznici pa ljudi dolaze jer im je to jedina mogučnost za godišnji.
Za točne informacije i ponudu smještaja provjerite na booking dot com stranici OVDJE  
Trebate li savjet gdje se smjestiti u Bangkoku to možete provjeriti >>>OVDJE Najskuplja stavka koju svi plaćaju je avionska karta, a njena cijena najviše varira i najveći je trošak na cijelom putu. Od povoljnih akcija i 350 eura pa do “nebo je granica” prve klase Emiratesa. Da je najskuplje putovati preko Božića i nove godine valjda znate tako da izbjegavajte taj period ako želite jeftino letjeti i ako vam godišnji to dopušta. Ako vam je to jedina opcija onda tu i nema puno mudrovanja sve ispod 600€ je odlično. Za što jeftiniju kartu morate biti totalno fleksibilni i vi se prilagođavati aviokarti, a  ne čekati povoljnu kartu za termin kada vama paše. Tu i tamo neke akcijske cijene letova prema Tajlandu i regionalnim državama provjerite ovdje .
Qatar Airways ima akcije praktički svaki mjesec tako da vam je najsigurnije čekati jednu od njihovih akcije te kupiti povoljno kartu.
Tu su još dodatci poput cigareta koje u Tajlandu koštaju mrvicu jeftinije nego kod nas ako ćete pušiti Marlboro ili neki od zapadnjačkih brandova. Lokalne brandove možete pušiti za 10ak kuna ili čak i manje.
Alkohol i noćni izlasci mogu uvelike isprazniti vaš budžet, jer nisu baš jeftina stavka. Tako će vas pivo iz trgovine koštati 50THB(10kn)  za 0,6L pivo dok se u kafićima ta cijena često duplira, a na nekim fensi lokalitetima poput skybarova ide još daleko skuplje.  Cijene žestokog pića, a posebice zapadnih brandova su jako visoke, no za sve postoje lokalne alternative viskija i konjaka koji su osjetno jeftiniji i mogu se kupiti i 7-elevenu koji radi 24/7 ali i svim drugim trgovinama.
Nemojte zaboraviti da Tajland imi ograničeno kada se smije prodavati alkohol, a to je od 11-14h te od 17 do 24h(oo).
U ostalom vremenu prodaja alkohola je zabranje no ovo se odnosi samo na trgovine dok se u barovima i restoranima može biti dokle god rade.Kod bezalkoholnih pića je situacija drastično povoljnija pa ćete tako običnu vodu ( koja je must have, jer voda iz vodovoda nije za piće) plaćati 7 bahti (1,1 kn) za 0,6L ili 13 bahti (2kn) za 1,5L. Budete li kupovali na veliko dodatno ćete uštedjeti, jer paket vode 12×0,6L košta samo 49 bahti što je niti 10kn. Toliko kod nas košta jedna 0,5 boca u špici sezone. Cola, Fanta, Sprite i sl su također jeftiniji te će vas koštati par kuna po boci. Sladoled je u rasponu od 2kn na više, dok je sladoled na kuglice iz nekog razloga bezobrazno skup, pa sam na pojedinim mjestima vidio kuglice i po 15+kn. Bit će da je kugla od kilu. Ledeni čaj i slični voćni sokovi koštaju 3-5kn po boci, a možete si i na automatu napuniti veliku 0,5L čašu nekog lokalnog soka. Jako popularan među lokalcima. Ako zatrebate leda da ohladite sebe ili piće prodaje se u vrećama od par kila i cijena je 8 bahti po vreći.
U trgovinama imate i ponudu polugotovih jela ( hot dog, šunka sir sendvič, hamburger, cheeseburger, riža sa svakakvim dodatcim itd. ) koje vam ugriju i mikrovalnoj i spremni su za jesti. Idealno kada ste negdje u prolazu i treba vam nešto brzo da vas zasiti.
U ovom videu možete pogledati dio ponude i cijene pića u Tajlandu

Dokle god jedete lokalnu hranu i specijalitete proći ćete jeftino, no čim kročite u neki restoran di je zapadnjačka hrana tu nastaje trošak. Bila to pizza, odrezak, pomfri ili najobičniji hamburger očekujte cijenu minimalno jednaku našoj, a uglavnom i puno skuplje. Najbolji primjer je pizza kakvu kod nas ne bi nitko platio više od 20kn tamo košta 50+kn. Ovo što mi ovdje plaćamo 50kn tamo bi koštalo 150kn. Isto je sa odrescima bilo svinjskim, goveđim ili štogod. Eventualno je piletina jeftina, a sve ostalo je skupo, pa čak i pašta koja ide 50kn i više. Sve u svemu tu i tamo malo sasjecite zapadnjačkom hranom, a ostatak jedite lokalno. Unatoč mnogobrojnim restoranima brze hrane poput KFCa, Burger Kinga i McDonaldsa cijene nisu niti malo konkurentne,ali to ne znači da nemaju posla. Dapače.

Od lokalne kuhinje imate milijardu jela kojima ni ne znam imena, ali osjetit ćete već razne mirise i boje, pa će vas nešto privući. Riže naravno ima na 100 načina pa ćete tako imati rižu s piletinom od 30 bahti, sa svinjetinom od 50 bahti , sa škampima također od 50 baht na više. Najpopularnije jelo je zasigurno pad thai tu se cijena kreće od 20 bahti na više. Uz ulicu se nađe hrpa štandova s jeftinom hranom na kojima će se prodavati sve od juha, povrća sve do najslasnijeg mesa. Jedina stvar koju nikad nećete vidjeti je kruh. Mislim ima ga za kupiti u trgovini, ali u restoranima i posebice na ulici to nećete vidjeti.

 


Street food Thailand
                                                      

Uz hranu na ulici je moguće pronaći i voće koje se prodaje zapakirano u vrećice. Svaka košta 20 bahti uz iznimke na jako popularnim mjestima gdje znaju bit 30, ali nađe se nekad i za 10. na raspolaganju su vam lubenica, ananas, papaya, mango, jagode, jabuke itd

street-food fruits bangkok

 

Cijena prijevoza je jedan od manjih troškova kada ste u Tajlandu. Na raspolaganju vam je puno opcija, pa tako će vas vlak na ruti od 700km koštati smiješnih 40kn ukoliko odlučite cijeli put od 11-14h prosjediti. Puno udobnije je to prespavati i u tom slučaju će vas karta koštati 150kn. Isto vrijedi i za autobuse gdje ćete manje udobne autobuse plaćati smiješno male iznose, a ove udobnije nešto skuplje. Sve u svemu osjetno jeftinije nego što to košta u Hrvatskoj. Avionske karte je također moguće kupovati dan dva prije leta i cijene neće biti drastično veće. Primjera radi 30.12 smo kupili karte za 31.12. i platili ih manje od 300kn za let Chiang Rai – Bangkok tj cca 900km.

Usluga Raspon cijene
Viza 35€
Aviokarta 300-500€ akcijske, 500€+ uobičajena cijena
Smještaj Hosteli 20-100kn, Hoteli 50-150kn za budget i 150+ za opremljenije hotele
Piće Pivo 10-30kn, voda 0,5-2kn, sokovi 2-10kn, votke 100+kn, jogurt 1-5kn
Hrana lokalna Juhe 3+kn, meso 1+kn, povrće 2+kn
Hrana zapadna Pizza 30-150kn, hamburger 30-50kn, teleći odrezak 80+kn
Voće na ulici pakirano u vrečice 4kn/vrečica lubenica, ananas, mango, papaya
Prijevoz 10-20kn za svakih 100km udaljenosti

SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *