Chiang Rai znamenitosti

Wat Rong Khun ili među turistima poznatiji kao White Temple najpoznatija je znamenitost Chiang Rai i jedan od najpoznatijih hramova Tajlanda. Ako je što “must visit” u Tajlandu onda je to ovaj hram. Iako je iznutra siromašan i nedovršen ono zbog čega je popularan je njegov vanjski izgled. Drugačiji od svih ostalih hramova, za nekog prekičast ovaj hram blješti kao neki bajkoviti prizor.
Po riječima arhitekta bijela obloga simbolizira Budinu čistoću dok komadi stakla po zidu predstavljaju Budinu mudrost. Hram je konstantno u procesu izgradnje i stalno se dodaju novi elementi. Potres 2014. godine uništio je neke dijelove hrama koji su sad u rekonstrukciji, pa je nadogradnja privremeno obustavljena dok se ne sanira nastala šteta.

Wat Rong Khun je izgradio umjetnik Chalermchai Kositpipat, koji je prvotno radio kao crtač filmskih reklamnih panoa nakon čega je počeo slikati religiozne stvari. Njegovi kontroverzni radovi kombinacija su tradicionalnih budističkih detalja s pop kulturom te detaljima iz ostalih religija. Zbog toga su neki pokušavali zabraniti njegov rad. Ali nakon što je aktualni tajlandski kralj Bhumibol Adulyadej osobno kupio nekoliko njegovih radova, postao je prihvaćeniji među narodom što mu dalo poticaja za daljne radove, a ujedno i bogaćenje.

 

U hram se ulazi preko mosta ispod kojeg je “more” demona, lubanja i ruke koje izlaze iz zemlje što simbolizira pakao. Mostom se prelazi iz zemaljske sadašnjosti u nirvanu na drugoj strani mosta. Cijeli kompleks je smješten u malom vrtu te vam je za obilazak svega dovoljno 20-30 minuta. No isto toliko možete provesti samo sjedeći i diveći mu se. Najljepši prizor je rano ujutro kada sunce izlazi te tuče direktno u hram koji bliješti kao u bajci. No to je ujedno i vrijeme kad dolaze horde turista, pa je najbolje rentati skuter te samostalno otputovati što ranije ujutro.

Koliko se sve razlikuje od uobičajenog hrama govori i ova slika na kojoj je ni manje ni više nego najobičniji javni WC.

Hram je otvoren svakodnevno od 08:00-17:00 i ulaz je besplatan, a donacije su dobrodošle no ne i obvezne.
Hram je lako dostupan javnim prijevozom tj autobusom koji će vas za cijenu od 20 bahti i 30 min vožnje dovesti do hrama. Ako se pak odlučite ići samostalno hram se nalazi 13km južnije od grada autocestom ( highway 1) u smjeru Lampanga. Ako idete u visokoj sezoni tj zimskim mjesecima očekujte prilično svježa jutra za vožnju na motoru.

 

 

 

Baan dam Museum poznatiji kao  Black House ili Black Temple je još jedna od neobičnijih stvari u Chiang Rai, pa i u cijelom Tajlandu. Nekakva kombinacija parka i muzeja na otvorenom s weird instalacijama, kućicama koje kao da su izašle iz priče o Ivici i Marici. Tvorac ovoga je tajlandski umjetnik imena Thawan Duchanee.


Iako ćete ponegdje pronaći naziv black temple ovo nema nikakve veze s hramom i nema nikakvu religioznu važnost. Ovaj muzej je skup životne kolekcije i radova njegovog ekscentričnog vlasnika. Turisti lutaju po kompleksu pokušavaju pronaći glavu i rep no toga nema ovdje. Ovdje se predstavlja tama unutar čovjeka. I sam muzej je taman što od vanjskog izgleda do atmosfera i mrtvih dijelova životinjskog tijela poput kože ogromnog burmanskog pitona.
Većina zgrada bez obzira koja im je primarna namjena ukrašena je dekoracijama poput lubanje krave i bivola te rogova iako ćete vidjeti i slonovske kosti. Tu su još stolovi i stolice obložene krznom medvjeda ili leoparda. U velikom i lijepo održavanom vrtu nalazi se još mnoštvo svakakvih građevina bez nekog konkretno objašnjenja što je to ili što predstavljao i bez ikakvog tekstualnih opisa. U sredini se čak nalazi i kavez s par živih burmanskih pitona. U blizini je par na oko uobičajenih modernih zgrada, a u njima su izloženi radovi  koje ne razumije valjda nitko osim samog autora. također bez teksta i objašnjenja.
Ovo definitivno nije muzej na kakve ste navikli i koje ste inače išli, već skup svega i svačega složenog u ludoj glavi autora koji je napravio weird, a ujedno i zanimljivu kreaciju od svega toga. Ulaz se kao i za White Temple ne naplaćuje, a muzej se nalazi 10ak km sjevernije od grada. Do tamo je najbolje skuterom, ali ako ste više za javni prijevoz s Chiang Rai kolodvora vozi bus 30ak minuta po cijeni od 20 bahta. Raspitajte se malo na info pultu autobusnog kolodvora. Bus će vas ostaviti uz glavnu cestu ( highway) odakle ćete imati cca 500m do muzeja. Frekvencija buseva je svakih 40ak minuta s time da zadnji kreće oko 18h.
Otvoreno svakodnevno 9:00-12:00 & 13:00-17:00 i ulaz je besplatan.

Wat Phra Kaeo Ovaj porekrasan hram koji se nalazi u ulici Trairat poznat je , jher je u 14. stolječu bio dom smaragdnog Buddhe, najpoznatije svete relikvije tajlanda. Prema legendi , kip je pronađen tako da je munja pogodila toranja hrama koji se rastvorio i unutra su pronašli smaragdnog Buddhu. Orginalni primjerak se danas nalazi u Bangkoku u  istoimenom hramu u sklopu Grand palace (kraljevska palača) U ovom hramu sada možete pronaći samo repliku tog kipa

Phu chee fa je najviši vrh planine Pha Mon i nalazi se na istočnom kraju Chiang Rai provincije uz granicu s Laosom. Pri samom vrhu nalazi se jedna litica s koje se pruža predivan pogled prema Laosu  rijeci Mekong. Najbolje doba za posjetiti Phu Chee Fa je u ranu zoru kada još sunce nije izašlo, jer se tada u dolini ispod vrha stvar “vodopad magle” koja se izdiže iz rijeke Mekong i koja nestane kad se sunce digne i temperature porastu. Najbolje vam je pogledati ovaj video

 

Hladna/suha sezona dakle 11. do 02. mjeseca je najveća vjerojatnost da ćete imati vedar dan, no to ujedno znači i da će biti hladno. Ovdje su temperature u zoru redovito jednoznamenkaste, pa je potrebno ponesti toplu odjeću.

 

 

 

 

SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

One thought on “Chiang Rai znamenitosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *