Kako doći na Koh Phangan Kako doći na Koh Phangan
Kako Koh Phangan nema vlastiti aerodrom dolazak na njega moguć je isključivo brodom, a da bi se došlo do samog broda potrebno vam je... Kako doći na Koh Phangan

Kako Koh Phangan nema vlastiti aerodrom dolazak na njega moguć je isključivo brodom, a da bi se došlo do samog broda potrebno vam je više vrsta prijevoza. Iako na prvu možda zvuči komplicirao, nije niti malo. Kao sve u Tajlandu, i ovo je totalno prilagođeno turistu tako da nema puno praznog hoda.

 

AVION:

Kao što je gore navedeno Koh Phangan nema vlastiti airport, pa se koriste obližnji aerodromi. Najbliži je aerodrom na susjednom Ko Samuiu. No to je ujedno i najskuplji aerodrom, jer je u monopolističkom vlasništvu Bangkok Airwaysa te ćete jednosmjerne letove iz Bangkoka za Samui plaćati prosječno 5000 bahti ( 1000 kn). Od tamo se prebacite na obližnje pristanište i za 30ak minuta ste na Koh Phanganu. Zasigurno najbrži i najbezbolniji način, ali i najskuplji.
Alternativa koja se puno češće koristi je let preko Surat Thani Airporta na koji lete sve niskobuđetne kompanije. Letovi iz Bangkoka mogu se kupiti već 500 bahti (100kn) što je 10x jeftinije od opcije preko Samuia s Bangkok Arwaysom. Još toliko ćete platiti transfer do Don Sak piera odakle voze brodovi za Samui čija karta je uključena u tih 500 bahti.  No kako je tih 500 bahti za kartu više neka akcijska cijena realnije je da ćete platiti 1000-1500 bahti avio kartu i još 500ak za transfer do samog otoka. U totalu bi vas to trebalo koštati do 2000 bahta.
Air Asia te Nok Air vam također nude kombo kartu za prijevoz na otok. U jednoj karti dobiti ćete avio let do Surat Thani, potom transfer do luke i onda brodom na otok. Cijena tog paketa kreće se od 1000 bahti na više.
Cijeli taj put trajati će 8-9h tako da računajte da ćete izgubiti cijeli jedan dan.
Tako da u slučaju aviona imate opciju via Samui 5500-6000 bahti i 3-4h putovanja ili via Surat Thani za 1500-2000 bahti i 8-9 sati putovanja
Chiang Mai također ima diektan let za Surat Thani, pa možete i sa sjevera završiti na moru kroz 5-6h dok bi vam kopnenim putem to uzelo 25-30 sati

 

VLAK:

Još jedan jako popularan način za odlazak na Koh Phangan je noćni vlak za Surat Thani. Iako svakodnevno imate 4-5 noćnih linija na raspolaganju, u udarnim terminima kao što je pred full moon party ili nova godina ( što naša 31.12. što njihova odnosno songkran 13-15.4.)  svoju kartu morate kupiti danima prije, ako ne i tjednima. Karata za treći razred će skoro uvijek biti, ali vjerujem da ne želite sjediti cijelu noć (10-12h) u vlaku prema Surat Thaniu.
Od opcija koje vam se nude za noćni vlak, osobni favorit je “2nd class fan” tj druga klasa s ventilatorom. Azijati generalno imaju neku ludu bolest s klimama te je svaki njihov klimatizirani prostor doslovno leden. Ukoliko vi nemate kontrolu nad temperaturom poput vlaka, busa, javnih prostora itd poželjeti ćete imati duge rukave, jer vani može bit i +45C, ali unutra će biti 15C. Iz tog razloga opcija s ventilatorom je puno bolja i bezbolnija. Uostalom po noći i nije toliko toplo, a možete i prozore otvoriti. Ujedno je to i najjeftinija opcija koja uključuje krevet za spavanje.  Uz to imate i “2nd class AC” koja je ista kao i fan samo što ima klimu, a ne ventilatore te “1st class AC” gdje su vam na raspolaganju privatni kupei.
Na glavnom Bangkok kolodvoru možete kupiti kombo karte vlak + transfer na otok u nekoj od brojnih agencija na drugom katu. Alternativno možete kupiti samo kartu za vlak te naknadno na Surat Thani željezničkom kolodvoru kupiti brodsku kartu za na otok. Svi brodski prijevoznici imaju svoje urede na željezničkom kolodvoru gdje se možete informirati o cijenama i vremenu polaska brodova. Sama luka udaljena je cca 1h vožnje od kolodvora i transfer do nje uključen je u brodsku kartu. Kompanije koje voze navedenu rutu su Seatran, Lomprayah, Songserm i Raja ferry. Za razliku od Samui gdje svaki od njih pristaje u različitu luku na Koh Phanganu svi pristaju na istu, Thong Sala pier. Sve linije iz Surat Thania imaju stop na Samuiu prije nego li nastave za Phangan te ne postoji direktna linija Surat Thani tj Don Sak pier – Koh Phangan.

 

 

DCIM102GOPROGOPR3274.

Noćni vlak u Tajlandu

 

AUTOBUS:

Slično kao i s vlakom funkcionira kombinacija bus + trajekt samo što će vas u ovom slučaju autobus odbaciti direktno do Don Sak piera od kuda ćete nastaviti brodom za Koh Phangan. Cijene su nešto niže nego li za vlak, a i vrijeme putovanja je kraće, ali je i komfor puno manji nego u vlaku gdje možete uredno odspavati 8-10 sati. No imate i tkz VIP buseve koji imaju 24 ili 36 sjedala koja se u potpunosti spuštaju te je i u njima moguće spavati. Ti autobusi su naravno nešto skuplji od uobičajenih za 45-50 osoba.

 

 

Ako se već nalazite negdje na jugu, a ne u Bangkoku i htjeli bi ići na Koh Phangan svaka turistička agencija će vam ponuditi kombinaciju autobusa i trajekta koji će vas odvesti na otok. Gore je primjer kompanije Seatran koja ima svoje urede na navedenim destinacijama i bezbrižno možete putovati između njih

 

Mapa trajekti tajandski otoci thaimer

Seatran trajektne linije za tajlandske otoke

 

Brod:

Postoji 6 brodskih kompanija koje prevoze putnike na/s Phangana iz Ko Samuia , Ko Taa, i Surat Thania (Donsak Pier).

Lomprayah
high speed catamaran su daleko najbrži i najnoviji brodovi, ali ujedno  najskuplji s cijenama između 300 i 1000 bahti

Seatran je po brzini odmah iza Lomprayah brodova, no uz novije imaju i neke starije brodove koji su menje udobniji od novih. Pitajte hoće li linija biti “express”, ako kažu da hoće onda ćete vjerovatnod obiti noviji brod. Seatran je idealan za one koji idu na Samui airport, jer njihovo pristanište je na samo 5min vožnje od aerodroma. Cijene su nešto niže od Lomprayah kompanije.

Songserm je još jedna solidna opcija koja vozi u sve luke, ali su dosta sporiji od ostalih. Raja Ferry je trajekt namijenjen uglavnom za vozila i kao takav je najmanje udoban od svih navedenih, ali je zato najjeftiniji. Brzina mu naravno nije velika, no i dalje je brži od posljednje opcije noćnoga trajekta koji je delko najsporiji, ali barem možete spavati dok se vozite

S obzirom da su to sve relativno kratka putovanja od 30min za vožnju između Samiua i Phangana do 3h između Surat Thania i Koh Tao nije neki problem sve da je brod i neugodan. Veći problem je ako je more nemirno i visoki valovi te brodovi znaju ne voziti po par dana ili još gore da se vozite 3h po tom divljem moru.

Komentiraj preko fejsbuka

comments

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *