Viza za Tajland

Viza za Tajland informacije:

 

Iako većini država članica EU ne treba viza za boravke kraće od 30 dana, mi nismo te sreće – hrvatskim državljanima je potrebna viza za  Tajland. Najjednostavnije ju je dobiti u konzulatu u Zagrebu gdje je to čista formalnost. Radno vrijeme konzulata je radnim danom 09:00-13:00. Subota, nedjelja i praznici ( hrvatski i tajlandski) zatvoreno 

Postupak je sljedeći: ispunite ovaj formular, uplatite 35 EUR na priloženi račun u ZABA banci (ili na licu mjesta u gotovini), predate vašu putovnicu zajedno s fotokopijom prve stranice iste, 1 fotografiju za dokument ( osobna putovnica) te primjerak aviokarte na uvid. Viza za Tajland se čeka 15-20 minuta i spremni ste za put. 
U periodu visoke sezone ( 11-12-01-02 mjesec) moguća su duža čekanja za vizu posebice u periodu prije Božića kada veliki broj ljudi aplicira za vizu stoga je u tom periodu preporučljivo raditi vizu bar 10 dana prije puta.
Pošto većina prilikom ispunjavanja forumlara uvijek zaglavi na istim pitanjima da ih odmah riješimo.
Countres for which passport is valid je “All” , za proposed address unesite ime prvog hotela u kojem ćete boraviti ili ako još ne znate upišite prvi hotel koji nađete online. Ovo s guarantorom pustite prazno.

Formular trebate ispuniti ovako

Za navedenih 35 EUR dobijete single entry vizu koja mora biti iskorištena unutar 90 dana od datuma izdavanja, i kad s njom uđete u Tajland možete ostati do maksimalno 60 dana s pravom samo jednog ulaska u državu. To znači da ukoliko na Tajlandu provedete samo jedan dan i potom napustite državu, vaša viza je automatski iskorištena i za povratak nazad trebate novu vizu, no tu ima mali trik da ne morate ponovno prolaziti postupak izrade vize – prilikom napuštanja Tajlanda zatražite re-entry permit s kojim se možete vratiti nazad na Tajland bez ponovnog odlaska u ambasadu i vađenja nove vize. Cijena je 1000 bahta odnosno cca 25 EUR, međutim imajte na umu da re-entry ulaskom ne dobivate novih 60 dana za boravak, nego vam se tih 60 dana računa od prvog ulaska u Tajland  (npr 1. ožujka ste ušli u Tajland i viza vam vrijedi do 1. svibnja. 10. ožujka ste odlučili posjetiti Laos i Vietnam, s povratkom na Tajland 15. travnja. Po povratku vaša viza vrijedi i dalje do prvotnog 1. svibnja, a ne do 15. lipnja, te vam je to krajnji datum da napustite državu. Ali i tu se može dodatno produžiti ostanak tako da odete u jedan od imigration ureda na Tajlandu te vam tamo za 1900 bahta ili cca 50 EUR produže boravak za dodatnih 30 dana).
Re entry permit možete dobiti na oba Bangkok aerodroma te u bilo kojem imigration uredu kojih ima posvuda u Tajlandu.

Ukoliko pri povratku u Tajland ostajete duže od datuma kada vaša prvotna viza istječe , onda ne radite ni re entry pertmit već u jednoj od susjednih država posjetite konzulat/ambasadu i napravite novu vizu koja će vrijediti 60 dana od vašeg ponovnog ulaska u Tajland. Za razliku od nekih država gdje vizu morate radit samo u ambasadi u vašoj državi, tajlandsku vizu možete napraviti u bilo kojem tajlandskom konzulatu bilo gdje u svijetu, pa ako prije Tajlanda posjećujete neku od susjednih država, vizu možete napraviti i tamo. U ovom slučaju ne bi vam preporučio odlazak u ambasadu u Kuala Lumpuru, jer sam sreo sam već 2 hrvatska državljana kojima je tamo viza odbijena. Dosta su rigorozni, pa tako zahtijevaju potvrdu da ste zaposleni, bankovni izvadak stanja na računu itd. Kao alternativu preporučam Penang gdje vizu vade suvišnih pitanja i traženja dodatne dokumentacije. In meantime i ovi u Penangu su postali rigorozniji.
Zagreb je i dalje daleko najbolje i najjednostavnije mjesto za izvaditi vizu.

Osim Single Entry viza postoji i Multi Entry tourist viza(METV)  koja je znatno skuplja (150 EUR) i s kojom roku od 6 mjeseci možete ući neograničen broj puta u Tajland (s tim da vam opet maksimalni ostanak u državi ne smije prelaziti 60 dana u komadu). Drugim riječima, možete 20 puta ući u Tajland i ostajati po 7 dana, ali ne možete ući jednom i ostati 120 dana. Problem ove vize su rigorozni zahtjevi da bi se ista dobila, kao što je potvrda iz banke da imate 40000 kn na tekućem računu koje ste uprihodili tokom zadnjih 6 mjeseci (odnosno tako je barem navedeno pod zahtjevima, a hoće li vas to uistinu i tražiti u ambasadi, zaista ne znam).
Multi entry dobra je jedino ukoliko ćete stvarno jako puno ulaziti/izlaziti iz Tajlanda u roku 6 mjeseci. Ako ste imali u planu samo “skoknuti” do Kambodže, Laosa, Vietnama ili bilo čega te se vratiti i ići doma onda METV nema smisla i bolje je ići s re entry opcijom ili novom single entry tourist visom.

Počasni Generalni konzulat Kraljevine Tajland u Zagrebu
broj + 385 1 4830 359
http://thaiconsulate.hr/index.php/hr/

Tajlandsku vizu moguće ja vaditi i u nekoj od susjednih država Tajlanda ukoliko se tamo zateknete. Konzulate/Ambasade moguće na pronaći u Phnom Penhu, Saigonu, Hanoi, Kuala Lumpur, Penang, Kota Bharu, Vientiane itd. Cijene je više manje slična ovoj u ZG samo se plaća u lokalnoj valuti ili US dolarima. Viza je uglavnom gotova dan nakon što ste aplicirali za nju no nekad se čeka i duže. Na nekim lokacijama tipa Kuala Lumpur ili Singapore  morate aplicirati online prije nego li uopće dođete u ambasadu. U protivnom vas neće niti pustiti u ambasadu. 
zahtjevi su malo rigoroznijni nego li u ZG pa će vas dosta njih pitati izvod iz banke da vide da ima dovoljno novaca i tako neke gluparije. 
Sve u svemu daleko najbolje i najjednostavnije je vizu raditi u ZG no ponekad se zalomi pa morate vaditi vizu u tajlandskom susjedstvu.

 

36 thoughts on “Viza za Tajland

  1. Ne. Može se normalno dobiti na aerodromu. taj site je pun polu informacija i ne updejtan redovito.

 1. Mora li se osobno doći u konulzat ili može npr. bračni partner izvaditi vizu na osnovu ispunjenog i potpisanog zahtjeva?

  1. više manje je sve isto gdje god da odete raditi vizu. neki znaju traziti potvrdu da imas love tj stanje račna no sumnjam da ce njemacki to tražiti. to više kad neki indijci i slicni idu raditi vize

  1. Koliko znam cijena je ista za sve no provjerite pozivom u tajlandski konzulat ako su možda djeca oslobođena

   1. Da, djeca placaju istu cijenu. Provjereno u konzulatu pa ako koga zanima. Lijep pozdrav

 2. Dali cu dobiti vizu ako prilozim samo jednosmjernu kartu? Plan mi je otici tamo pa onda od tamo planirati koliko u kojem gradu ostajem i kad se vracam..

  1. meni su dali dva puta vizu sa one way ticketom pa ce valjda i tebi. U najgorem slučaju kupi neki žnj kartu za 15-20 eur tipa Krabi – Kuala Lumpur koju neces iskoristiti. Nije nužno imati povratnu kartu nego samo kartu van Tajlanda nebitno u kojem smjeru,

 3. Zdravo Tajmeru,
  Hvala puno na detaljnim informacijama. Meni interesuje, a i za druge je korisno,
  26 noemvra sletim na BKK airport. Plan mi je direktno sa aerodroma da idem 5 noci na Bali, pa 2 noci u Singapur i 3 decemvra se vratim u Bangkok.
  Pitanje je, trebam li re-entri viza da vadim ili kad sletim na BKK mogu da idem na neki chek internacional pa da mi viza ostane za datum kad se vratim!
  Hvala puno

 4. Pozdrav Tajmeru,

  Da li postoji mogucnost dobivanja vize samo za tranzit , tj da li mi je potreban viza ako sam u tranzitu , naime ja bih trebao sletjeti u Tajland iz Kine i dalje letim za evropu ali nemam Tajlansku vizu , da li mi je potrebna ako sam u tranzitu , mislim ako imam samo rucnu prtljagu i ne trebam po sletanju u Tajland izlaziti iz tranzita da preuzmen prtlajgu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *