Viza za Tajland Viza za Tajland
Viza za Tajland informacije:   Iako većini država članica EU ne treba viza za boravke kraće od 30 dana, mi nismo te sreće –... Viza za Tajland

Viza za Tajland informacije:

 

Iako većini država članica EU ne treba viza za boravke kraće od 30 dana, mi nismo te sreće – hrvatskim državljanima je potrebna viza za  Tajland. Najjednostavnije ju je dobiti u konzulatu u Zagrebu gdje je to čista formalnost. Radno vrijeme konzulata je radnim danom 09:00-13:00. Subota, nedjelja i praznici ( hrvatski i tajlandski) zatvoreno 

14 dana Tajlanda već od 2990kn. Thaimer vodstvo kroz Bangkok, Krabi i Koh Phangan
KLIKNI OVDJE

Postupak je sljedeći: ispunite ovaj formular, uplatite 35 EUR na priloženi račun u ZABA banci (ili na licu mjesta u gotovini), predate vašu putovnicu zajedno s fotokopijom prve stranice iste, 1 fotografiju za dokument ( osobna putovnica) te primjerak aviokarte na uvid. Viza za Tajland se čeka 15-20 minuta i spremni ste za put.
Pošto većina prilikom ispunjavanja forumlara uvijek zaglavi na istim pitanjima da ih odmah riješimo.
Countres for which passport is valid je “All” , za proposed address unesite ime prvog hotela u kojem ćete boraviti ili ako još ne znate upišite prvi hotel koji nađete online. Ovo s guarantorom pustite prazno.

Ukoliko niste iz Zagreba, sve navedeno možete poslati putem HP Expressa, te će vam se istim putem vratiti na kućnu adresu (u oba smjera vi plaćate poštarinu). U tom slučaju proces izrade traje 3-4 dana.
Ova opcija s HP expressom nažalost više nije moguća te vam sada ostaje da idete sami osobno ili netko drugi u vaše ime.


Za navedenih 35 EUR dobijete single entry vizu koja mora biti iskorištena unutar 90 dana od datuma izdavanja, i kad s njom uđete u Tajland možete ostati do maksimalno 60 dana s pravom samo jednog ulaska u državu. To znači da ukoliko na Tajlandu provedete samo jedan dan i potom napustite državu, vaša viza je automatski iskorištena i za povratak nazad trebate novu vizu, no tu ima mali trik da ne morate ponovno prolaziti postupak izrade vize – prilikom napuštanja Tajlanda zatražite re-entry permit s kojim se možete vratiti nazad na Tajland bez ponovnog odlaska u ambasadu i vađenja nove vize. Cijena je 1000 bahta odnosno cca 25 EUR, međutim imajte na umu da re-entry ulaskom ne dobivate novih 60 dana za boravak, nego vam se tih 60 dana računa od prvog ulaska u Tajland  (npr 1. ožujka ste ušli u Tajland i viza vam vrijedi do 1. svibnja. 10. ožujka ste odlučili posjetiti Laos i Vietnam, s povratkom na Tajland 15. travnja. Po povratku vaša viza vrijedi i dalje do prvotnog 1. svibnja, a ne do 15. lipnja, te vam je to krajnji datum da napustite državu. Ali i tu se može dodatno produžiti ostanak tako da odete u jedan od imigration ureda na Tajlandu te vam tamo za 1900 bahta ili cca 50 EUR produže boravak za dodatnih 30 dana).
Re entry permit možete dobiti na oba Bangkok aerodroma te u bilo kojem imigration uredu kojih ima posvuda u Tajlandu.

Ukoliko pri povratku u Tajland ostajete duže od datuma kada vaša prvotna viza istječe , onda ne radite ni re entry pertmit već u jednoj od susjednih država posjetite konzulat/ambasadu i napravite novu vizu koja će vrijediti 60 dana od vašeg ponovnog ulaska u Tajland. Za razliku od nekih država gdje vizu morate radit samo u ambasadi u vašoj državi, tajlandsku vizu možete napraviti u bilo kojem tajlandskom konzulatu bilo gdje u svijetu, pa ako prije Tajlanda posjećujete neku od susjednih država, vizu možete napraviti i tamo. U ovom slučaju ne bi vam preporučio odlazak u ambasadu u Kuala Lumpuru, jer sam sreo sam već 2 hrvatska državljana kojima je tamo viza odbijena. Dosta su rigorozni, pa tako zahtijevaju potvrdu da ste zaposleni, bankovni izvadak stanja na računu itd. Kao alternativu preporučam Penang gdje vizu vade suvišnih pitanja i traženja dodatne dokumentacije. In meantime i ovi u Penangu su postali rigorozniji

Osim Single Entry viza postoji i Multi Entry tourist viza(METV)  koja je znatno skuplja (150 EUR) i s kojom roku od 6 mjeseci možete ući neograničen broj puta u Tajland (s tim da vam opet maksimalni ostanak u državi ne smije prelaziti 60 dana u komadu). Drugim riječima, možete 20 puta ući u Tajland i ostajati po 7 dana, ali ne možete ući jednom i ostati 120 dana. Problem ove vize su rigorozni zahtjevi da bi se ista dobila, kao što je potvrda iz banke da imate 40000 kn na tekućem računu koje ste uprihodili tokom zadnjih 6 mjeseci (odnosno tako je barem navedeno pod zahtjevima, a hoće li vas to uistinu i tražiti u ambasadi, zaista ne znam).
Multi entry dobra je jedino ukoliko ćete stvarno jako puno ulaziti/izlaziti iz Tajlanda u roku 6 mjeseci. Ako ste imali u planu samo “skoknuti” do Kambodže, Laosa, Vietnama ili bilo čega te se vratiti i ići doma onda METV nema smisla i bolje je ići s re entry opcijom ili novom single entry tourist visom.

Počasni Generalni konzulat Kraljevine Tajland u Zagrebu
broj + 385 1 4830 359
http://thaiconsulate.hr/index.php/hr/

Your email address will not be published. Required fields are marked *