Najpovoljnije aviokompanije za letove unutar Tajlanda

 

Kretanje Tajlandom ne može biti jednostavnije zbog dobro razvijene mreže buseva, vlakova i aviona.
Iako su busevi i vlakovi uglavnom jeftiniji ( posebice najniže klase) njihovo putovanje je puno duže i neudobnije nego li ono s avionom. Ima i tu ima izuzetaka poput VIP buseva i noćnih vlakova s vagonima za spavanje. No relativno velike udaljenosti između destinaciju u rangu 700-1000km svrstavaju avion kao best buy opciju za povezivanje Bangkoka s obalom ili Chiang Mai-om.
Cijene tih letova su relativno povoljne posebice na rutama iz/za Bangkok jer je tu najveća ponuda letova, pa samim time najpovoljnije cijene. Karte se na raznim akcijama mogu kupiti za tek 10-15 eura no ja osobno rijetko kad kupim kartu prije dolaska u Tajland i više od 7 dana unaprijed. 
Rute koje su više manje stalno povoljne sve da kupujete kartu za sutra su one iz Bangkoka za Phuket, Chiang Mai, Krabi, Surat Thani te obrnuti smjer.  Broj letova kreće od 15-2o dnevno za Surat Thani do 60-70 letova dnevno za Phuket ili Chiang Mai. 
Letite li npr iz Chiang Maia za Phuket/Krabi/Surat Thani na raspolaganju vam je tek par letova dnevno i cijene su znatno veće te ovdje bolje kupiti karte unaprijed. Karte je bolje kupiti unaprijed i za termine oko Božića i Nove Godine ( naše, kineske nove godine koja nema fix datum i tajlandske nove godine 13-15.4. ) U svim ostalim termina dovoljno je par dana unaprijed kupiti kartu.
Kompanije koje su povoljne na tajlandskom nebu su Air Asia, Nok Air, Thai Lion Air, Vietjet i Thai Smile. Tu su još i malo skuplje full service kompanije Thai Airway i Bangkok Airways
 

AIR ASIA je već 7 godina zaredom nagrađena kao najbolja svjetska lowcost kompanija. Mnoštvo linija, povoljne cijene i učestale akcije razlog su popularnosti Air Asie među putnicima posebice backpackerima. Većina linija počinje ili završava na Don Muang aerodromu u Bangkoku, ali tu su i opcije leta sa sjevera prema jugu tj Chiang Mai > Phuket, Krabi, Surat Thani, Hat Yai. Također je moguće kupiti kombiniranu kartu avion/bus/vlak/brod gdje ćete s jednom kartom otići iz Bangkoka na bilo koji od poznatiji tajlandskih otoka.
Što se tiče ograničenja tu se treba napomenuti da vam je u osnovnu cijenu uračunata tek ručna prtljaga dimenzija 55x36x23cm i težine do 7kg + 1 ručna torbica ili laptop torba. Što se tiče ručne torbe redovito sam imao preko 7kg i nikad nije bilo problema, niti je tko vagao, pa sumnjam da ćete i vi imati problema. Uostalom već sam preporučio da je ručna prtljaga sasvim dovoljna za Tajland. Za razliku od europskih LCC kompanije ovdje ne morate isprintatio boarding pass doma. Možete ga uredno podignuti na check in šalteru, a ukoliko je aerodrom opremljen self checkin kioskom možete to i tamo obaviti. Hrana i piće nisu uključeni u cijenu te se plačaju zasebno ako baš želite. Relativno je jeftino u odnosu na EU cijene, ali je hrana blago rečeno bezveze. Ako ste baš jako gladni onda jedite.  Informacije i kupnja karata na službenim stranicama.

Prtljaga Besplatno ručna prtljaga 55x36x23cm do 7kg + torbica ili laptop torba. Moguća nadoplata za dodatnu torbu i kg
Boarding pass Besplatno podizanje na aerodromu, printanje kući ili mobile pass
Hrana i piće Samo uz nadoplatu

air asia thailand


Nok Air
je kompanija osnovana 2004. godine u Bangkoku . Povezuju najviše destinacija unutar Tajlandu s ukupno 20 gradova. Osim tih gradova Nok Air povezuje i otoke u kombinacijama let + vlak/bus + brod te sa s takvom kombinacijom može s jednom kombiniranom kartom sve od Bangkoka na Koh Samui, Koh Phangan, Ko Lipe itd. Naravno moguća je i linija u suprotnom smjeru s otoka za BKK.   Nok po tajlandskom znači ptica te su stoga svi njihovi avioni prepoznatljivi po žarkim bojama i slikama ptica.
Osnovna karta vam dopušta do 15kg predane prtljage te 7kg kabinske prtljage dimenzija 56x36x23 cm.
Kao i kod Air Asie ni ovdje nije nužno printati boarding pass nego ga možete besplatno podiči na check in šalteru. Na pojedinim letovima se dobije mali snack i voda. Informacije i kupnja karata na službenim stranicama.

Prtljaga Samo ručna prtljaga 55x36x23cm do 7kg. Moguća nadoplata za predanu prtljagu 20kg cca 80kn
Boarding pass Besplatno podizanje na aerodromu, printanje kući ili mobile pass
Hrana i piće Uz nadoplatu

 

ThaiLion Air je tajlandski ogranak indonezijske kompanije Lion Air sa sjedištem na Don Muang aerodromu. Počeli su s radom 2013. godine i za sada lete između 10 destinacija unutar Tajlanda s planom da se to poveća. Za razliku od Nok Air-a i Air Asie oni ne nude kombinirane karte za putovanja na tajlandske otoke. Za sve informacije i kupnju karata posjetite službene stranice.

Prtljaga  Ručna prtljaga 40x30x20cm do 7kg. Moguća nadoplata za predanu prtljagu 20kn cca 10eur
Boarding pass Besplatno podizanje na aerodromu, printanje kući ili mobile pass
Hrana i piće Uz nadoplatu

tajland avio karta lion air

 

Thai Smile je niskobuđetni ogranak nacionalnog prijevoznika Thai Airways. Samim time oni su daleko najbolja opcija za letjeti Tajlandom no cijena im je nešto skuplja nego li ostatak družine. Oni su jedina kompanija koja koristi oba aerodroma u Bangkoku. Iako lete i s Don Muanga (samo 1 let za Mae Hong Son) koji je središte niskobuđetnih kompanija glavno sjedište mu je Suvarnabhumi aerodrom s kojeg polijeće većina  Thai Smile letova. Svi putnici imaju na raspolaganju predanu prtljagu do 20kg, besplatan odabir sjedala i obrok tokom leta. 
Za sve informacije i kupnju karata posjetite službene stranice.

Prtljaga Besplatno predana prtljaga do 20kg i ručna prtljaga 56x45x25cm do 7kg. Moguća nadoplata
Boarding pass Besplatno podizanje na aerodromu, printanje kući ili mobile pass
Hrana i piće Uključena hrana i piće.

thai smile jeftina karta za bangkok

Zadnje dodano ime na tajlandskom nebu je Vietjet. Njihovi letovi polaze s Bangkok  Suvarnabhumi aerodroma i imaju najniže naknade za predanu prtljagu od svih navedenih kompnija. 
15kg = 220 thb cca 45kn ili 20kg = 320thb cca 65kn
Neka vas ne pravari to što prilikom pretraživanja prikazuju cijene bez taksi, pa će vam npr prikazati da let košta 5oothb no kad kliknete na njega dati će vam total price s taksama 850 i to je minimalna cijena koju plaćate.
Na to još možete nadodati prtljagu, sjedalo, hranu itd.
Službena stranica Vietjet

SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

8 thoughts on “Najpovoljnije aviokompanije za letove unutar Tajlanda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *