Transport po Chiang Mai-u

 

 

Songthaew je najučestalije prijevozno sredstvo stanovnika Chiang Mai-a. Jeftini i sveprisutni najbolji su način za obilazak grada. Songthaew crvene boje kruži okolo po gradu i sve što trebate učiniti je mahnuti rukom i on će vam stati. Ako idete u istom smjeru kao i on samo će vam mahnuti da uskočite. kad poželite stati samo mu pozvonite i on će stati. Za vožnje unutar zidina cijena je do 20 bahti dok van zidina 40-60 bahti. Cijene su po osobi. Naravno moguće ga je i iznajmiti za neke neubičajene rute, a u tom slučaju je cijena po dogovoru. Bijeli, žuti, plavi i zeleni songthaew imaju fiksne rute kojima idu i tu je cijena također fiksna 20 bahti.
Više songthaew informacija ovdje 

 

Tuk Tuk
Tuk Tuk

 

Tuk tuk je druga najkorištenija opcija u gradu. Svojevrsni simbol Tajlanda bolja je opcija ukoliko ste u žurbi ili idete negdje vani grada. Pronaći čete ih ispred svakog važnijeg hotela i turističke znamenitosti poput night bazaara. Prije putovanja dogovorite cijenu. Okvirna cijena od starog grada do night bazaara ili željezničkog kolodvora bi bila 50-100 bahti dok ćete do autbusunog kolodvora ili aerodroma platiti 100-150. Vozači koji sjede uz autobusni i željeznički kolodvor će vas tražit ogromne cifre, pa ih samo ignorirajte i prošetajte do obližnje ulice i mahnite prvom vozaču koji naleti. Neki od njih se mogu i iznajmiti na sat ili na dan što će vam biti isplativije ako se mislite cijeli dan vozikati okolo.

 

Iznajmljivanje skutera u Tajlandu
Iznajmljivanje motora je među turistima najpopularniji način transporta po i oko Chiang Mai-a. Jeftina cijena iznajmljivanja, jeftina cijena benzina te sloboda kretanja di i kada želite glavna je prednost skutera tj. motora kakvog god on oblika bio. Skuteri od 110 ili 125cc su najpopularniji i cijena im se kreće od 150 bahti/24h na više ovisno o godištu i stanju. Za tjedne ili mjesečna iznajmljivanja dobije se dodatni popust. Većina tih motora nema nikakvo osiguranje, pa ćete u 90% slučajeva vi plaćati eventualne troškove. Ako se pak sudarite s tajlanđaninom tada ćete 100% vi plaćati troškove, pa sve i da niste krivi. No unatoč tome Chiang Mai je sigurno mjesto za vožnju uz normalnu dozu opreza. Što se tiče sigurnosti slobodno možete uvijek ostaviti kacige na motoru di god išli i nitko ih neće taknuti. nema potrebe da ih vučete sa sobom. Ako su skuteri premali za vas imate na raspolaganju i iznajmljivače većih motora koji će zadovoljiti svačije potrebe.
Ponekad policija zna zaustavljati i kažnjavati s kaznom od 500 bahti sve one koji nemaju kacigu ili im platiš direktno 100-200 bahti da “izbjegneš papirologiju”  Veliki dio skutera za rentanje ima posebne prepoznatljive  tablice, pa policajcima nije teško zaključiti koga zaustaviti. Nešto kao kod nas čim vidiš Daruvar tablice znaš da je il firma ili rent a car. Kontrole su učestalije pri kraju mjeseca i pred velike tajlandske blagdane kad policajci skupljaju novce za obitelj i djecu.

 

SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

2 thoughts on “Transport po Chiang Mai-u

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *