Sukhothai općenito o gradu

 

 

Sukhothai je gradić ( 35000 stanovnika) u središnjem dijelu sjevernog Tajlanda i glavni je grada istoimene regije. Udaljen je 427km od Bangkoka.
Grad je popularna turistička destinacije, jer se nalazi u blizini ostataka ruševina antičkog grada Sukhothai koji je uz Ayutthayu bio glavni grad prije nego li je to postao današnji Bangkok.
Sukhothai je bio prvi glavni grad Siama (stari naziv za Tajland) osnovan od strane kralja Ramkhamhaeng prije otprilike 800 godina. Točna godina nije poznata, ali se procjenjuje da je nakad između 1238. i 1257. godine. Sukhothai bi u prijevodu značilo “Zora Sreće”
Lokalni hramovi i spomenici su obnovljeni te je Sukhothai Historical Park područje od velikog povjesnog značaja koje je prepoznao i UNESCO te ga uvrstio u svoju kulturnu baštinu.
Najbolji dio godine za obići Sukhothai je od studenog do veljače kad se mogu očekivati malo hladnije temperature. Naravno ovo hladnije je pod navodnicima, pa vas neće pržiti 38C nego 30C. Osim toga Sukhothai je moguće posjetiti u bilo koje doba godine.
Od ostalih značajnijih atrakciju tu su Ramkhamhaeng National Museum, Ramkhamhaeng National Park, Sri Satchanalai National Park te Royal Palace i Wat Mahathat.

Današnji Sukhothai dijeli se na dva dijela, stari i novi. Novi Sukhothai je mali šarmantni gradić smješten uz rijeku Yom u kojem možete pronaći mnoštvo ukusne hrane i jeftinog smještaja.
Stari Sukhothai se nalazi 12km zapadnije i to je mjesto gdje se nalaze sve ruševine i ostatci nekadašnjeg glavnog grada. Većina posjetitelja odsjeda u novom dijelu gradu zbog veće i jeftinije ponude smještaja no to ne znači da vi ne možete otići spavati u stari dio grada.

Večini posjetitelja prvi doticaj s gradom je autobusni kolodvor od kuda će vas songthaew ili tuk tuk prebaciti do starog ili novog dijela grada. Ovdje je vrlo izražen sistem gdje vozači dobiju proviziju od vlasnika smještaja za svakog dovedenog gosta, stoga očekujte da će vam nuditi “najbolji smještaj u gradu”. Uglavnom to i je dobar smještaj, ali ako već imate rezervirano ili u planu ići u neki smještaj koji ste prethodno pronašli online nemojte pristajati na njihove ponude nego budite jasni gdje želite ići.. Cijene prijevoza su ovdje nešto veće nego li u ostalim tajlandskim gradovima, a tu vi ne možete baš puno osim osloniti se na svoje noge i umjesto motoriziranog prijevoza pješačiti ili biciklirati.

Iako su neki solidni street food štandovi i turistički kafići smješteni na zapadnoj obali rijeke u ulici Jarodvithi Thong, šareni dnevni market, mnoštvo street food štandova, pekara, talijanskih restoran itd je smješteno istočno od rijeke.

Isprobajte:

Iznajmite biciklu i istražite ruševine starog Sukhothaia jer pješačenje će vas izmoriti. Cijena 10-50 bahti po danu
Istražite stari grad tuk tukom. Prajin (0845-777-189 lokalni broj) je prijateljski, iskren i veseli tuk tuk vozač koji će voditi okolo te vam pokazati  sve tajne i manje poznate stvari u grada. Osim toga sve će vam to i objasniti na dobrom engleskom. Polu dnevne cijene kreću od 300 bahti na više.
Posjetite park u zoru i divite se budinim kipovima u narančastom odsjaju jutarnjeg sunca
Pogledajte Sri Satchanalai Historic Park, 55km sjevernije od Sukhothaia. Ukoliko imate vremena isplati se
Prošetajte po fresh marketu u novom gradu rano ujutro i isprobajte razne delicije u kojima uživaju lokalci.
Iznajmite skuter i obiđite okolicu te saznajte kako žive lokalni ljudi van grada.
Probajte “Sukhothai” Noodles – najpoznatiju lokalnu hranu

 

 

SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *