Transport po Tajlandu

Transport po Tajlandu

AUTOBUS:

 

vip autobus tajland 32 seat 24 seat
VIP autobus

Tajlandske regije, gradovi i otoci su međusobno odlično povezani kao i okolne zemlje. Očekivano autobus ima najrašireniju mrežu i  s njime je moguće otići praktički bilo gdje unutar Tajlanda. To je najkorištenija vrsta javnog prijevoza uz veoma povoljne cijene. U najjeftinijoj opciji dobit ćete klasični autobus i transfer od točke A do točke B. Uz to postoje i skuplji VIP busevi koji pružaju puno više komfora, te je u kartu uključena besplatna voda i jedan obrok. Ponekad će se na televiziji prikazivat filmovi, ali su uglavnom na lokalnom jeziku. Ukoliko se vozite lokalnim autobusom tkz goverment bus kompanije  gdje god uz cestu mahnete vozač će stati i pokupiti vas. Isto tako ako poželite izaći bilo gdje na putu samo obavijestite vozača i on će vam stati. Iz tog razloga se putovanja znaju potrajati duže od navedenog. Privatni turistički autobusi to ne rade, nego voze direktno od A do B uz povremena zaustavljanja na benzinskim postajama i odmaralištima. Nemojte se začuditi kada autobus pun turista stane na benzinsku i počne tankati naftu sa svima vama unutar autobusa. To bi bila drama kod nas, ali tamo je to ništa čudno.
U Bangkoku postoje 3 glavna autobusna terminala i svaki od njih je početna točka za određeni dio Tajlanda , a na koji od njih trebate otići ovisi o tome u kojem smjeru vam je destinacija.

Mo Chit za sve destinacije sjevernije od Bangkoka (Sukothai, Chiang Mai, Chiang rai itd)
Ekkamai za sve istočne destinacije ( Poipet za tajlandsko kambodđansku granicu )
Sai Tai Mai za jug ( Krabi, Phuket, Surat Thani i svi  južni otoci )

Običan autobus tajland
Običan autobus

Vožnjom s državnim autobusom u 99% slučajeva nećete imati nikakvih problema s izgubljenom/ukradenom prtljagom, no kod privatnika posebno onih koji kreću s Khao San Roada treba pripazit i informirati se o samoj kompanija koja vozi, jer su zabilježeni slučajevi krađe prtljage ili vrijednih stvari unutar prtljage. Dok ste svi u autobusu spremni za polazak netko od lokalnih će uči u prtljažni prostor i za vrijeme vožnje kopati po svim torbama u potrazi za vrijednim predmetima. Zato sve vrijedne stvari uvijek nosite sa sobom u autobus i zaključajte prtljagu ukoliko je moguće.  Ovo se ne događa često , ali bolje spriječiti potencijalne neugodnosti odmah u startu.

Provjerene autobusne kompanije su:  državna Transport Co Ltd i privatna Green Bus Thailand. S ovdje dvije kompanije ćete imati najmanje problema, ako uopće bude bilo ikakvih problema.

Uz obične autobusne karte postoje i tkz combo tickets tj. karta za autobus + brod ukoliko želite ići na neki od tajlandskih otoka. Takve karte se mogu kupiti u bilo kojoj turističkoj agenciji u Khao San Roadu, ali i u ostalim agencijama po Bangkoku. Odmah prilikom kupnje karte u agenciji će vam reći kada i gdje će vas pokupiti ( ispred hotela ili će te morati doći do agencije) i prevesti do autobusa od kuda ćete krenuti prema određenom pristaništu ovisno na koji otok idete. Kad dođete do pristaništa dobit ćete kartu na brod i ukrcati se na isti koji će vas prebaciti na željeni otok. Po dolasku na otok uglavnom nećete imati daljni transfer do hotela nego si to morate sami organizirati, al nema brige jer dočekati će vas stotine taksista i ostale vrste prijevoza. Na vama je samo da se dogovorite za  što bolju cijenu transfera do hotela ili prošetajte ukoliko je blizu.

VLAK:

 

Thailand-train-route-map-im

Tajland ima dobru povezanost s vlakovima. Možete se voziti skroz od Chiang mai-a na sjeveru do same granice s Malezijom na krajnjem jugu, gdje možete nastaviti dalje sve do Singapura. Istočno od Bangkoka možete ići skoro do same granice s Kambodžom od kuda nastavljate kombijem/busom za Siem Reap, sjeveroistočno gdje vlak ide do granice s Laosom od kuda nastavljate za Vientiane, istočno za Ubon Ratchathani od kuda idete za Pakse,Laos te 4000 islands (Don Det). Zapadno od Bangkoka nalazi se Kanchanaburi i poznati most na rijeci Kwai.
Tajlandski vlakovi su udobni, sigurni i jeftini, te za razliku od leta avionom cijelo vrijeme možeš gledati predivan krajolik. Vožnja vlakom je najbolja za putovanje između Bangkoka i Chiang Mai-a. Nočnim vlakom krenut ćete u popodnevnim/noćnim satima iz Bangkoka ( 18:10, 19:35 ili 22:00h) te stići u Chiang Mai u jutarnjim satima ( 7:15, 8:40 i 12:10 ). Kako ovo nije Japan očekujte sitnija kašnjenja u odnosu na napisana vremena.

Na raspolaganju su vam sjedeći vagoni tj vagoni u kojima su samo sjedala te vagoni s kupeima za spavanje
1. klasa klimatizirano, 2. klasa klimatizirano , 2. klasa ventilator i 3. klasa ventilator sjedenje.
Osobno preferiram 2nd class fan jer je najjeftiniji, a dovoljno udoban i tajlanđani su stvarno nabrijani sa svojom klimom te se svugdje smrznem. A tokom noći ventilator je sasvim dovoljan. Za muškarce tj bilo koga tko ima preko 180cm preporucljivo je uzeti lower bed tj donji ležaj, jer je širi u duži od gornjeg. Cijena karte kreće se od nekih 650-700 bahti  za 2nd class fan i više za AC i 1st class AC. Ponekad će biti promo akcija, pa ćete za istu cijenu moći kupiti i aviokartu i za za puno manje vremena stići u CM, ali putovanje noćnim vlakom je i dalje popularno, jer se uštedi na jednom noćenju koje bi morali platiti u hotelu/hostelu da ste putovali avionom ili autobusom.Samo putovanje se odvija tokom noći kada bi uglavnom spavali i ne gubi se dan već ste po dolasku u CM  naspavani i odmorni, pa možete odmah u akciju.
Ista stvar je za putovanje na jug gdje uzmete kombinaciju noćni vlak + trajekt za otoke- Koh Tao preko Chumphona,  Koh Samui i Koh Phangan preko Surat Thania i dalje brodom ili dalje autobusom za Krabi, Phuket, Lantu itd
Sve te karte i kombinacije vlak+trajekt/bus možete najjeftinije kupiti na željezničkom kolodvoru ili nešto skuplje u bilo kojoj turističkoj agenciji u Tajlandu, a njih imate na svakom koraku. Kako izgledaju tajlandski vlakovi, koliko koštaju i kada voze možete provjeriti na ovom linku

 

AVION:

air asia thailand

 

Avion je svakako najbrži, a često i najjeftiniji način prijevoza unutar Tajlanda. Na popularnim relacijama poput Bangkok – Phuket ima 30ak letova dnevno već od 100 kuna, Bangkok – Krabi  15ak letova po cijeni od 100kn , BangkokChiang Mai  50ak letova dnevno po cijeni od također 100kn na više i Bangkok – Surat Thani (od kuda idete dalje za Koh Samui ili Koh Phangan) ima 10ak letova dnevno, a cijenu već znate.
Bangkok ima 2 aerodroma i stoga treba znati na koji od njih morate ići da ne završite na pogrešnom. Stariji Don Muang aerodrom (DMK) danas služi uglavnom  za niskotarifne ( lowcost) prijevoznike kao što su Air Asis, Nok Air, Thai Lion air itd. To je aerodrom koji koristi večina putnika za letove unutr Tajlanda, ali i za internacionalne letove unutar regije, jer su cijene puno povoljnije od konkurencije koja leti s drugog aerodroma. A drugi aerodrom je novootvoreni ( ok nije baš toliko nov otvoren 2006.) Suvarnabhumi Airport ( BKK) je aerodrom na koji večina nas slijeće pri dolasku u Tajland. To je aerodrom na kojeg dolaze sve “normalne” kompanije i mali broj low cost kompanija. Svi letovi iz Europe ili arapskih zemalja slijeće na Suvarnabhumi Airport te je samim time najprometniji aerodrom u Tajlandu. Nacionlni letovi s njega su nešto skuplji u odnosu na ove koji lete s DMK aerodroma, ali imate uključenu prtljagu, hranu i piće. Ja se i dalje držim one da ću rađe platit let 20€ i ne imati hranu i piće tih sat vremena nego platiti 100€ jer mi to uključuje hranu i piće.

Osim navedenih destinacija imate još 15ak nacionalnih aerodroma na raspolaganju ukoliko vam se ne da vozikat kopnom. A za one destinacije koje nemaju aerodrom tu su vam opcije fly and ride ili fly and ferry. Npr u Bangkoku ste i htjeli bi ići na Koh Lipe  koji nema aerodrom. Kupite fly and ferry kartu gdje ćete letiti iz Bangkoka za Hat Yai i tamo će vas na aerodromu netko dočekati i transferirati do luke gdje ćete nastaviti s brodom do otoka. Svi ti transferi su međusobno povezani i ukoliko avion kasni čekati će vas, a na vama je samo da pratite njihove upute dok ne dođete do željene destinacije. Isto važi i za kopnene destinacije gdje će vas na aerodromu dočekati predstavnik aviokompanije i prebaciti do željene destinacije. Ovaj put bez broda 😀

Ovakvu kombinaciju leta i transfera vam nude Air Asia i Nok Air. Na njihovima stranicama možete naravno kupiti i normalne avio karte za destinacije koje lete,a to isto možete i na stranicama Thai Lion Air. te 3 aviokompanije su najjeftinije i najpovoljnije za letove po Tajlandu , a Air Asia i za internacionalne letove van Tajlanda. Šta se tiče prtljage tu su NokAir i ThaiLion u prednosti jer u osnovnu cijenu imaju uključeno do 15kg predane prtljage i 7kg kabinske prtljage dok Air Asia ima uključeno samo 7kg kabinske prtljage. Pozitivna stvar je šta ovi iz Air Asie nisu niti malo striktni tako da sam ulazio s 2 torbe u avion, od kojih je jedna uvijek bila teža od 7kg,a ni dimenzije nisu bile u zadanim mjerama i nikad nitko nije ni trznuo na to. Sve dok nemate neku pretjerano veliku torbu koju jedva nosite neće vam nitko ništa. Jedini aerodrom koji je crna ovca među tajlandskim aerodromima je onaj na Koh Samui. ne zbog izgleda jer je jedan od ljepših nego zato jer je u privatnom vlasništvu Bangkok Airwaysa , pa tamo lete većinom njihovi letovi po cijeni dosta skupljoj od ovih gore navedenih. S pozitivne strane letove iz Bangkoka za Samui imati ćete svakih 30-60 minuta, ali sve ispod 600 kn po smjeru smatra se odličnom cijenom.

Od internacionalnih letova unutar regije tu su vam na raspolaganju Air Asia letovi za Mandalay i Yangon u Myanmaru, Siem Reap i Phnom Penh u Kambodži, Hanoi i Ho Chi Minh u Vietnamu, Kuala Lumpur i Penang u Maleziji, Vientiane i Luang Prabang u Laosu , Jakarta, Medan i Bali za Indonesiu itd itd
Za sve informacije o letovima provjerite stranice kompanija  Air AsiaNok Air i Thai Lion Air.

 

PROVJERITE VOZNI RED I CIJENE LINIJA PO TAJLANDU

SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

8 thoughts on “Transport po Tajlandu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *