Koh Phi Phi – posjetite The Beach

O otoku – Kako doći – Kretanje po otoku – Gdje se smjestiti – Praktične informacije

O Otoku

Koh Phi Phi je jedna od najčešće spominjanih destinacija ne samo Tajlanda nego cijele jugoistočne Azije. Vapnenačke stijene, tirkizno more i bijele pješčane plaže idealna su kombinacija za pravi tropski raj. Radi se zapravo o grupi otoka, od kojih je samo jedan od njih Phi Phi Don naseljen i na njemu se nalazi gotovo sva infrastrukture od hotela, restorana, barova itd. Samo otočje smješteno je u Andamanskom moru negdje na pola puta između Krabia i Phuketa.
Za popularnost otoka najzaslužniji je filmski hit The Beach ili Žal s Leonardom Di Capriom u glavnoj ulozi. Radnja filma se dešava na jednom od otoka iz Phi Phi otočja točnije Phi Phi Le s magičnom Maya Bay

 
Prije 20ak godina na otoku je bilo nešto malo drvenih bungalova i pravi backpackerski skriveni raj kakvog su tražili upravo u filmu The Beach. Nije bilo pristaništa, nije bilo redovitih brodskih linja tek lokalni stanovnici tkz Sea Gypsies. Ironija je da se pojavom tog filma, isti taj raj popularizirao. Ponuda je pratila potražnju pa se tako otok počeo devastirati i sve više su se gradili resorti, restorani, barovi, agencije, masaže, bolnice, banke, marketi, you name it. Sve se to masovno širili i istovremeno narušavao originalni izgled otoka koji je bio bujan vegetacijom.

putovanje-tajland-maya-bay-phi-phi-after-before-prije-poslije-zal-the-beach-leonardo-di-caprio-iskustva-tajland-izleti-krabi-izleti-phuket
Phi Phi prije vs Phi Phi danas

Onda je tog nesretnog božića 2004. godina došao tsunami koji je uništio veliki dio otoka. Resorti su bili uništeni, u priobalju počupana vegetacija itd. Sreća u nesreći je da je to bio povod da Tajlandska vlada uzme posao u svoje ruke i proglasi Phi Phi nacionalnim parkom te uvede donekle reda u građevinskim radovima na otoku.  No danas se čini kao da se opet sve vraća u pre tsunami fazu konstatne nadogradnje svega i svačega. Svake godine je sve više objekata kao i turista. Maya bay je ionako prenapučena unatoč konstantnom podizanju cijene. Ukoliko ne uzmete privatni longtail boat i odete tamo s prvim zrakama sunca bolje nemojte niti otići, jer će vas dočekati masa turista.

Dolazak na otok:

Avion:

Phi Phi naravno nema aerodrom i za dolazak na otok sve svodi na 2 destinacije, a to su Krabi i Phuket. S njih kreću brodovi za Phi Phi, a da bi došli do Phuketa ili Krabia na raspolaganje vam je cca 50-60 letova dnevno iz Bangkoka tako da tu nećete imati problema s dolaskom. Osim Bangkoka obje zračne luke povezane su s mnogo nacionalnih i internacionalni letova, a to se posebno odnosi na Phuket. Jednom kad dođete u Phuket ili Krabi možete se poslužiti jednim od navedenih brodova. Krabi – Phi Phi ili Phuket – Phi Phi

Autobus/Vlak:

Ni Krabi ni Phuket nemaju željeznički kolodvor te je najbliži onaj u Surat Thaniu.  Provjerite liniju Surat Thani – Krabi
Dolazak autobusom u Krabi ili Phuket vam neće predstavljati problem jer ćete na raspolaganju imati mnoštvo linija sa svih destinacija po Tajlandu. Bangkok – Krabi, Bangok – Phuket:
U visokoj sezoni moguće je i s brodom doći direktno s Koh Lante bez presjedanja u Krabiu.

Ukoliko želite na jednodnevni izlet na Phi Phi možete to najpovoljnije  rezervirati preko ove stranice

Klook.com  

Kretanje po otoku:

Phi Phi Don je otok bez prometa i kao takav obići se može samo pješke. Ovdje nemate ni auta ni skutera što u prometu što za iznajmiti. Ako vam se ne da pješačiti između plaža možete uzeti jedan od mnogobrojnih taxi boata. To je u biti bilo koji brod koji vidite jer za novce će vas svi prebaciti gdje god da hoćete. Ukoliko odsjedate na jugoistoku ili sjeveroistoku otoku koji su cestovno odvojeni od Tonsai village gdje pristaju dolazni brodovi, morati ćete iznajmiti brod do resorta. Alternativa je pješačenje puteljcima kroz gustu šumu.

Gdje se smjestiti:

putovanje-tajland-maya-bay-phi-phi-map-zal-the-beach-leonardo-di-caprio-iskustva-tajland-izleti-krabi-izleti-phuket

Iako površinom malen odabir lokacije na otoku dosta važan za vaš cjelokupni dojam Phi Phia. Od bučnog i živog centalnog dijela, mirnog i prikladnog Long beacha, udaljenih resorta na jugoistoku otoka sve do luksuznih odmorišta na samom sjeveru otoka.

Centralni dio otoka smjestio se između Loh Dalam i Ton Sai Baya gdje se nalazi i pristanište za brodove. To je ujedno i najživlje mjesto na otoku s velikim izborom hotela, hostela, restorana, barova, agencija, banki, bankomata, trgovina, agencija itd itd. Želite li da vam sve bude na dohvat ruke i da imate puno izbora u svemu ovo je mjesto za vas. Sav nightlife otoka dešava se upravo ovdje unutar samog Tonsai village i na plažama u sklopu  Loh Dalam i Ton Sai Baya. Zato svi oni koji ne vole buku i gužvu ne bi trebali odsjesti ovdje.Booking.comLong beach
se proteže u nastavku Ton Sai baya, a razdvaja ih samo formacija stijena koju se zaobiđe puteljkom kroz šumu. Glavne karakteristike Long beacha su mir i tišina, a opet u neposrednoj blizini centralnih zbivanja. Pet minuta longtail boatom ili 15ak minuta pješke i naći ćete se u centralnom djelu otoka. Uzduž same plaže nalazi se tek nekoliko resorta te sama plaža nikad nije pretrpana ljudima. ovo je idealna destinacija za one koji žele mir i tišinu, a opet da im je raznovrsnost i noćni izlazak lako dostupan.
 

tajland-putovanje-tajland-iskustva-phi-phi-long-beach
Long beach, Phi Phi

 
Jugoistočna obala je idealno mjesto za one koji žele pobjeći od svega i uživati u prirodi. Sami bungalowi na ovom području počeli su se graditi tek nedavno i relativno su novi i priroda je uglavnom netaknuta. Glavno sredstvo prijevoza na ovu plažu je brod. Alternativno se može i pješke, ali to zahtjeva pješačenje uskim stazama kroz džunglu i dobrih sat vremena da se dođe do centralnog dijela Ton Sai.
Noćnoga izlaska kao ni izbora restorana, barova ovdje nema. Sve je u sklopu resorta i za bilo koji drugi restoran morati ćete prošetati do drugog dijela otoka. Na vama je da preko dana ležite, unajmite kajak ili maske za ronjenje te navečer idete spavati i tako u krug.

Laem Tong (Golden Bay) je duga pješčana uvala na samom sjeveroistoku Phi Phi Dona. Prvenstveno je to mjesto za one dubljega džepa koji žele uživati u miru. Van resorta tu je tek par barova i restorana, a  više mnje sve se svodi na vodene aktivnosti poput kajaka, ronjenja, izleta oko otoka ili jednostavnog izležavanja na suncu.  Idealna destinacija za one koji žele pobjeći od svega, koji su na medenom mjesecu i koji su došli napuniti baterije.

 


Booking.com

Praktične informacije:

Kao i na svim tajlandskim hot destinacijama broj mjesta gdje možete zamjeniti / podiči vaš novac je ogroman, a broj mjesta gdje ih možete potrošiti još veći. Odlaskom van Tonsai/long beach zone broj bankomata, mjenjačnica drastično pada, pa ponesite dovoljne količine novaca ili plaćajte karticom. tamo gdje to primaju, a u elitnim resortima primaju.
Internet i mobilne mreže rade bez problema.

SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

7 thoughts on “Koh Phi Phi – posjetite The Beach

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *