Trošak putovanja u Tajland – otkud ti pare ili otkud mi pare ?

            Kad god se spomene trošak putovanja u Tajland to za sobom povuče staru balkansku narodnu “Otkud ti pare?” ili  “Otkud mi pare”.  Pogotovo u mom slučaju kad  tamo odem na 3 mjeseca. Prioriteti, sine, prioriteti.
Kao da je prošlo 5 minuta, a u biti danas je točno mjesec dana od kada sam napustio Tajland. I ne bi to bilo toliko loše da danas nije ujedno i prvi dan nove sezone te kraj mog kratkog i slatkog godišnjeg. 15.12. do 23.04. 🙁 Pih, jedva preko 4 mjeseca. Na moju sreću rođen i živim u Istri gdje barem preko ljeta posla ne fali. Turisti nas vole, a još više ja njih. Živjeli oni meni 100 godina.

Sve ostalo je kao što sam prethodno napisao prioriteti koji nisu kod svih isti niti imamo svi istu startnu poziciju. Naravno da će netko prije nahraniti, obući djecu, platiti stanarinu, platiti kredit nego li sjesti u avion za Tajland i tamo potrošiti par tisuća eura. Ili ako ste student koji eventualno radi 2 mjeseca preko ljeta. Kao što pogađate ja nemam ni djece, ni kredita, ni stanarine, ni ovrha, a nisam ni student. Dakle u startu 0kn potrošnje.Potom slijedi nešto što je totalno opcionalno za sve vas, a to su poroci. U mom slučaju cigareta i kava not even once ili u prijevodu na iste sam potrošio ravno 0kn u cijelom životu. U nekoj gruboj računici da 1 kutija dnevno i 1 kava dnevno ispadnu 30kn to je 365×30= 10950kn godišnje. Tih 10950kn koje ste vi bacili u dim i WC školjku, ja sam bacio u tajlandski, filipinski, malezijski  proračun. Nastavimo li dalje i nadodamo li odlazak na pivo ili kladionice eto još par soma kuna ode u WC školjku. Ovdje nije not even once, ali nije bome ni puno. Ako ih popijem 10 u godinu dana puno sam i rekao.  A tek oni nebulozni izlasci vikendom u klubove/barove kada se kupi boca Jacka. Jegera, Votke za 300-500kn da bi ispao neki baja. Not even nikad niti mislim ikada.Sada dolaskom toplijih dana i ljetnih zabava, festivala počinje sezona trošenja love, ali opet pogađate ne za mene 😀 Doduše ovaj put više zbog poslovnih obveza i neimanja slobodnog vremena nego što ne bi išao.  Kad krene sezona obitavam na 3 destinacije, a to je posao, krevet i plaža te se tako vrtim u krug narednih 5-6 mjeseci. Dok svi izlaze vani i troše pare, ja ih u biti štedim, jer nemam kada izaći. Tehnički imam, ali ne pada mi na pamet ići vani, pa ujutro na posao. Too old for that shit.  Prošlo ljeto sam bio čak 2x vani na Student Day Festivalu i  tradicionalno Dimensions Festival no ovo ljeto ćemo nadodati bonus izlazak na T47 i Slatera  tj na Sea Star festival u Umagu. Tako da slobodno se se javite svi vi koji ste mi plaćali pivo u inboxu. Sada imate pravu šansu da platite pivo iako preferiram Jeger. Hvala na pitanju.
Znam, sad ćeš reći ne pije kave, ne puši, ne izlazi vani booooooring. Ja ću na to reći da ti u kavi, cigareti vidiš gušt, a ja u njoj vidim sebe ispod palme u 12. mjesecu tako da se opet vračamo na onu – prioriteti. Nekome dim, a nekome japanke za Božić.

DISCLAIMER:
Tekst koji slijedi su neki shvatili kao omalovažavanje drugih i da predstavljam svoj način putovanja kao superioran prema vama običnim putnicima 😀  Stvar je da će naravno svatko putovati po svojoj želji i mogućnostima te da i ja imam milijune u budgetu ne bi sigurno spavao u cheap guesthouse nego hladio jajca u nekom boljem mjestu.
Sve što slijedi je isključivo moj doživljaj, moje preferencije i stvari koje ja smatram nebitnim za MENE, a sve te stvari su odgovor na mitsko pitanje otuda ti pare. Sad možete čitati dalje

Osim izlazaka i festivala dolaskom lijepih dana te za većinu vas vrijeme godišnjih odmora, spajanja vikenda, izmišljenih bolovanja  odlučujete se i na kratka putovanja, pa tako ajmo malo London, Pariz, Barcelona, Island Istanbul… Pokenjam se ( nisam znao slikovitiji izraz) ja na 50eur povratne karte u London kad ćeš tamo ostaviti još 400eura da bi bio 4 dana. No thanks. Neke od tih destinacija bi i posjetio, ali u periodu kada ja mogu ( čitaj jesen-zima) već dođe ružnije i hladno vrijeme, a u prethodnom tekstu ste mogli vidjeti da sam ja u prošlom životu bio lastavica. Ništa zima, samo ljeto. Ovdje se opet vraćamo na ono vaganje jel vam draže 4 dana Londona i 4 dana Pariza ili 15 dana Tajlanda za iste pare??
Dodamo li ženske bolesti poput kupovanja 708 komada odjeće i obuće koju 2x u životu obučete, fejk kineski nokti, frizure od 500kn. Da vidiš kad smo kod frizure i na nju sad već od davne 2003 godine nisam potrošio kune. Ovakvu inovativnu frizuru mogu i sam odraditi s mašinicom tako da i tu 0kn. U biti jedino kad plaćam šišanje je azijskim frizerima. Evo ti 100 baht i šišaj.

To što si ti prvi put došao u Tajland i za 15 dana potrošio bubam 15000kn ne znači da i ja u 80 dana potrošim prosječno 1000kn dnevno tj 80000kn. Naprovtiv ja neću pasti na neku glupu taxi ili tuk tuk foru, neću preplatiti izlet, neću gledati tripadvisor da vidim gdje ću jesti, jer znam da će me samo odvesti na skupo mjesto. Ali ću zato zbog viška vremena lagano sjesti u klošarski Bangkok bus i prevest se 20km dalje ako treba za 6.5 bahta. Iskreno ne kužim ni ja ovih pola bahta, ali neka im. Jest da zna biti vruće u busu, da izgledaju kao rasulo i da im nekad treba tri dana da pređu kratku udaljenost no vremena imam i da sam htio biti uglađen i fin išao bi na Wall street,a  ne Yaowarat street. Pogledajte video >>> Lokalni bus kroz Bangkok

Neću ni atrakcije 100x ponavljati, a one su realno najskuplji dio Tajlanda tako da sav taj  Grand Palace, ovaj onaj muzej, Maya bay, four-five-twenty five islands tour koje ste vi plaćali ja više ne plaćam jer ne idem više na te izlete. Tu i tamo se zalomi koji nisam vidio, pa odem.

Onda ide i smještaj gdje su neki drama queen i treba im 70 dana da nađu gdje će noćiti, pa daj mi bazen, daj mi lijep pogled, daj mi zvjezdice, daj mi ovo daj mi ono. Mene to ne zanima ni najmanje. Moj neki cjenovni rang je 250-750 bahta (50-150kn) po sobi/noćenju i ako nas je dvoje svatko od nas plaća pola od te cijene. Nemam ni doma 5* uslugu tako nemam potrebe imati je ni ovdje. nebulozno mi je da smještaj plaćam 300, 500 ili više kuna za noćenje. To napravim jednom u 2 mjeseca za iznimne prilike. Moj pronalazak smještaja traje 5-15 min plafon. Na putu prema novome gradu bilo to busom, vlakom, brodom, tuk tukom samo upalim Agoda aplikaciju >  ubacim ime grada/otoka i datume > sort by price ( low to high). Prvih par tj najjeftinijih provjerim lokacijski da li mi paše i ako mi je dobra lokacija i ocjena počinje sa 6.x to je prolazno i ulazi u uži izbor no booking ne radim ni pod razno. Dođeš tamo ko gospodin čovjek klošar i kad te pita imaš li rezervaciju ti se praviš mutav i kažeš da nemaš te pitaš koja je cijena. Onda ti oni kažu imam to, to i to i u 98% slučajeva je to jeftinije od bilo koje online ponude.  Onih 2% je bilo samo jednom u Hua Hinu kad je online bilo 550, a na licu mjesta traži ni manje ni više nego 900. Tek onda sam joj spomenuo kako to kad je na Agodi 550. Odgovor nije mogao biti jasnije ako ćeš 550 bukiraj sad tu preko Agode, ako ćeš nama plaćati onda je 900. Tako je i bilo Agoda booking na recepciji i 3 noćenja za 1650 umjesto 2700 koje bi platio diretkno. Ova politika niže cijena za walkin je postojana sve dok se radi o manjim obiteljskim hotelima, resortima, guesthouse gdje uglavnom naletite na gazdu objekta koji je spreman na kompromis zvani bolje išta nego ništa. Hiltoni, Sheratoni, Manadarini i slicni megalomanski lanci vam neće dati popusta, jer zaboli recepcionera za tebe i popuste. Da ćeš se ovako obogatiti i nećeš. Uđiberit ćeš možda 200 bahta po danu no kad pomožim to s 80 dana eto ga 16000 THB tj 3000+kn uštede samo na smještaju koji mi je i u startu jeftiniji od onog koji većina uzima.No nije čak ni to glavni razlog tog stila nego provjera sobe prije nego li je uzmem. Sve te internet fotografije su divota kad ih gledaš, ali često ne bude toliko divno kad dođeš u sobu. Postoji i jedna stvar koju ni jedna fotografija ne može otkriti, a to je MADRAC. Nakon što sam par puta ubo madrac koji bi mogao poslužiti kao i betonska ploča od tada svaki put prvo uđem u sobu i ispipam krevet. Može sve da mi bude od zlata, ali ako je krevet tvrd automatska diskvalifikacija smještaja. Da mi se spava na kamenu bacio bi si karton pokraj 7-elevena. Za kraj tu je i monthly rate smještaj koji je u konačnici jeftiniji nego da uzmeš po dnevnoj cijeni.
Hrana je isto jedan trošak koji je na prvu malen, ali se u konačnici nabere. Prva stvar je kada si duže u istom mjestu onda naučiš gdje, što, kudu i ne oslanjaš se na prije spomenuti Tripadvisor koji te samo vodi u skupa mjesta. Moj tripadvisor su plastične stolice. Što ih je više ispred nekog restorana to je bolje. Mnoge odbije vidljivi nedostatak higijene za naš standarde u tim lokalnim kako ih ja zovem klošar restoranima. Istina ne izgledaju baš bajno ni vizualno atraktivno, ali su cjenovno atraktivni. To što će netko otići u neki fensi restoran ne znači da će tamo biti veća higijena nego samo će te zaslijepiti ugodnim interijerom i skrivenom kuhinjom gdje vladaju više manje isti uvjeti kao i kod klošarskih restorana. Jedno što ovi fensi restorani to naplate nekoliko puta skuplje uz naravno iznimke restorana koji uistinu brinu o svemu, ali tu su pak puno puno skuplji restorani. A to su i mnogobrojni food courtovi u valjda svakom trgovačkom centru ili u Big C i Tesco Lotus prostorima. Na tim mjestima se može dobro i jeftino najesti. Jedan od primjera je ovaj u Terminal 21 mallu https://www.youtube.com/watch?v=hxTdEUnaMYY

Ovo je još i dobar “klošarski” restoran

Dužim boravkom ćeš svugdje i za svašta naći jeftiniju opciju nego kada samo preletiš kroz svako mjesto po par dana i uzmeš prvo što ti nude. Na kraju balade ako ideš na 15 dana nije ti toliko ni bitno da li je ukupni trošak 15000 ili 16000 no ako kroz duži period to se itekako osjeti.

Kada gledaš konkretni broj naravno da će ukupni trošak 15 dana biti jeftiniji nego onaj od 90 dana no kada ukupni trošak podijeliš s brojem dana koji si proveo na putu prosječni dnevni trošak mog 90 dnevnog puta je puno niži nego li tvog od 15 dana. Samim time ispada  da je jeftinije putovati duže i ne ispadne me puno skuplje nego prosječnog 15-20 dana putnika. O konkretnim brojevima i troškovima moga zadnjeg putovanja čitajte ubrzo u sljedećem članku

SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

One thought on “Trošak putovanja u Tajland – otkud ti pare ili otkud mi pare ?

  1. Bravo! I ja sam putovala sa kcerkom po Aziji godinama po 6,7 mjeseci I drago mi je I da u Hrvatskoj ljudi ovako razmisljaju kao vecina stranaca koje sam srela na putu, ne da sve mora bit šmensi fensi!
    Sanda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *