Wiang Kum Kam – Chiang Mai izleti

Wiang Kum Kam

Smješten na atraktivnoj lokaciji 5km južnije od Chiang Mai-a, Wiang Kum Kam je drevni grad koji datira iz 8. stolječa. Kasnije je jedno kratko vrijeme bio glavni grad Lanna kraljevstva, sve dok to nije postao Chiang Mai 1296. godine.
Očekujte mnoštvo zanimljivih stvari i struktura kao što su natpisi naroda Mon, budističke skulpture i arhitektura te zemljane lonce. Iznajmljivanje konjske zaprege popularan je način obilaska ostataka iako neki ljudi preferiraju obilazak pješke ili biciklom.

Wiang Kum Kam Chiang Mai izleti – povijest ukratko

Propast Wiang Kum Kam kao glavnog grada nešto je drugačija od ostalih drevnih glavnih gradova. Umjesto da se ostavi u ruševinama, grad je bio potopljen obližnjom rijekom Ping koja je iznenadno promjenila tok i potopila cijeli grad. Da nije bilo slučajnog nedavnog otkrića (1984. godine), Wiang Kum Kam priča bi ostala samo legenda.

Wiang Kum Kam - Chiang Mai izleti

Što pogledati u Wiang Kum Kam

Središte antičkog grada je Wat Chedi Liam. Učestali objekt na razglednicama Chiang Mai-a, sadrži paviljon u burmanskom stilu ( obnovljen 1908. od strane burmanskog poduzetnika) i peterokatni toranj u samom središtu podnožja, prepoznatljiv stil ranog Lanna perioda. Svaki kut tornja čuva po jedan lav. Ostale znamenite građevine su Wat Chang Kham u kojem se nalazi “duhovna kuća” kralja Mengraia (osnivač grada Chiang Mai). U toj kući se po legendi nalazi njegova duša. Wiang Kum Kam možda nije impresivan kao Ayutthaya ili Sukhothai, ali je svakako vrijedno posjeta kad poželite malo mira daleko od gradskih gužviSVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *