Airbnb u Tajlandu – ilegalno ili legalno?

Kroz zadnjih 5 godina Airbnb se praktički iz ničega pretvorio u ozbiljnu konkurenciju klasičnom hotelskom smještaju. S mnogo uobičajenog i neuobičajenog smještaja po svakakvim lokacijama te prije svega relativno povoljnim cijenama sve više ljudi se umjesto hotela odlučuje na Airbnb.
Ni Tajland u tome ne odskače te se tako u Bangkoku za sitne novce mogu uzeti fantastični luksuzni stanovi s predivnim pogledom na grad, a tu su još bazeni, teretane, praonice rublja, trgovine itd koji se nalaze u kompleks zgrade.

Pogled iz Airbnb stana

 

No postoji jedan mali problem u svemu tome, a to je da je rentanje takvih stanova ilegalno. Barem kad bi se poštovao tajlandski zakon, a on se očigledno ne poštuje. Stanovi se smiju iznajmljivati samo na periode duže od 1 mjeseca, a sve što je kraće od 30 dana može se rentati isključivo od hotela, hostela, guesthousa itd. Dakle objekti koji su već registrirani za iznajmljivanje.
Sav takav smještaj može legalno bukirati preko AirBnb-a i tu nema nikakvog problema no svi stanovi u privatnom vlasništvu, a posebice oni koji su legalno rentani na duži period, pa se podrentaju na Airbnbu zakonski ne bi smjeli biti tamo. No puno toga u Tajlandu zakonski ne bi smjelo postojati, pa eto postoji.
Iz tog razloga će vam mnogo domaćina preko Airbnb reći da ako vas tko što pita da kažete da ste im samo prijatelji i nikako da vam je stan iznajmljen na kratki period. U nekim zgradama ćete čak naići znakove upozorenja da je rentanje stana preko AirBnba ilegalno i da vi kao gost niste dobrodošli.

 

Upozorenje na ulazu u jedan condo

 

Osim što krše tajlandski zakon to je uglavnom iz razloga je Airbnb gosti pri dolasku u te komplekse zgrada (tkz Condo) misle da su došli u hotel, pa su prilično bezobzirni na lokalce koji tamo žive i kojima je to dom, jer vi ste upravo u stambenoj zgradi, a ne u hotelu. Posebno se to vidi na bazenima tih zgrada gdje gosti ostave hrpe smeća za sobom kao da s u hotelu. Samo u hotelu su na to naučili i tamo će biti netko tko će za vama pokupiti, a toga ovdje nema. Imaju oni naravno osobe koje brinu o samoj čistoći i zgradi, ali ne da idu okolo i skupljaju smeće za vama.
Iz toga razloga sljedeći put kada odete u neki pod Airbnb smještaja pokušajte biti što neprimjetniji i ne ostavljajte ništa za sobom, jer znajte da se nalazite tamo gdje realno ne bi smjeli biti. Velika je vjerojatnost da vam se neće baš ništa desiti jer to je hmm Tajland gdje puno gore stvari prolaze.

Ako želite uđiberit sebe i mene za neki  popust preko Airbnb-a kliknite na link i registirajte se na novo da ostvarite popust pri provj rezervaciji. Koliki je popust nemam pojma, jer ga stalno mjenjaju, ali kao da je bitno. Popust je popust. Click za AIRBNB POPUSTSVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *