Bali – gotovina i kartice

Dolaskom na Bali prva stvar koja će vam tamo trebati je gotovina i kartice koji će vam poslužiti da dobijete službenu valuta Indonezije – indonezijski rupiah  (IDR) . Iako sam ja više ljubitelj kartičnog poslovanja ili u zadnje vrijeme plaćanjem mobitelom bez ikakve fizičke kartice u Indoneziji kao i u ostalim državama JI Azije cash is king. Većina i dalje barata uglavnom gotovinim pa ćete tako atrakcije, ležaljke, štandove, warunge, vozače, skutere uglavnom morati platiti gotovinom. Naći će se tu i tamo iznimke gdje ćete moći plaćati karticom.
Odete li u šoping centre tamo ćete uglavnom moći plaćati s karticama kao i u ovim surf brand trgovinama tipa Quicksilver, Billabong gdje primaju kartice. Štaš morao sam obilaziti šoping centre zadnji dan da si kupim tenisice i duge rukave da imam s čime doći doma. Hoteli u južnom dijelu otoka uglavnom imaju POS uređaje te možete plaćati karticom osim ako vam kao i meni kažu da im trenutno internet veza ne radi pa sam platio gotovinom. 
S druge strane u Ubudu su uglavnom privatni smještaji tipa naši apartmani i tamo je uglavnom cash and carry politika bez upotrebe kartica. U svakom slučaju trebati će vam dosta lokalne valute u gotovini koju možete dobiti na dva načina >>

Gotovina:

S obzirom da je hrvatska kuna u svijetu nebitna morati ćete prije polaska promjeniti kune u neku od svjetskih valuta. Hoće li to biti euro, funta, dolar ( američki, australski, kanadski), švicarski franak itd je totalno nebitno jer ćete iste morati promjeniti u lokalnu valutu.  Lokalna valuta je pak priča za sebe jer dolaskom tamo vrlo brzo ćete postati milijunaši.
Mislim što da vam kažem kad imaju kovanicu od 1000 IDR 😀 Prva novčanica počinje također s 1000, a najveća novčanica je  100 000 IDR. Iako vam 100 000 na prvu zvuči puno to vam je tek 50kn tako da milijunaš postajete već sa zamjenjenih 500kn tj 70 eura. 
Najlakši način da u glavi konvertirate IDR u kune je tako da broj tisuća podijelimo na pola. Konkretno ako imate 50000 IDR ( 50 tisuća)  onda broj tisuća tj 50/2 = 25kn.
400 000 IDR = 400/2 tj 200kn, 250 000 IDR = 250/2 = 125kn, 2 000 000 IDR = 2000/2 = 1000kn itd 
Tamo će vam ionako sve cijene biti napisane kao 400K, 25K, 100K pa samo ovu brojku prije K podijelite sa 2 i dobiti ćete iznos u kunama. Ako vam i dalje nije jasno vratite se u 3b osnovne škole.
Sve novčanice te njihovu protuvrijednost u kunama odnosno eurima možete vidjeti na fotografiji. Iznosi su okvirni po tečaju od 05/2020. godine

Bali - gotovina i kartice

Mjenjačnice imate naravno odmah na aerodromu s nešto lošijim tečajem  koje mogu poslužiti tek toliko da platite taxi do hotela.  Ukoliko se smjestite u zoni Kuta – Legian – Seminyak ili pak u Ubudu primjetiti ćete ogroman broj mjenjačnica koje su svakih 10 metara. Samim time nećete imati problema niti ćete dugo tražiti mjesto za zamijeniti novac no ipak postoji nešto na što morate obratiti pozornost da vas ne ni prevarili prilikom promjene novca.

Pažnja!! Prijevara u mjenjačnici
Primijetiti ćete da većina mjenjačnica ima isti tečaj od recimo 15000 IDR za 1 EUR no onda ćete svako toliko naletjeti na mjenjačnice koje nude 16000 IDR za 1 EUR. Svatko normalan bi pomislio zašto ići tamo gdje je 15k ako mogu dobiti 16k za euro no upravo tu i leži problem.   Ušli ste u ovu drugu mjenjačnicu s većim tečajem i želite zamijeniti 500 eura x 16000 IDR i za to dobiti 8 000 000 IDR umjesto 7 500 00o IDR koje bi dobili u prvoj mjenjačnici s manjim tečajem.
S obzirom da im je najveća novčanica 100 000 to je  minimalno 80 novčanica da bi došli do 8 milijuna, a to je puno novčanica za brojati. No ovdje nećete dobiti novčanice od 100k nego još manje novčanice od 50k ili čak i 20k tako da ćete imati blizu 200 novčanica i tu nastaje problem jer treba sve to pobrojiti. Djelatnik mjenjačnice će pred vama izbrojiti tu hrpu novčanica i  slagati ih na kupove po milijun te reći da je 8 milijuna na stolu te dati vama da i vi još jednom izbrojite. Kad završite s brojanjem vidjeti ćete da je tu stvarno 8 milijuna IDR kako bi trebalo biti.
U tom trenutku će vam djelatnik uzeti novac sa stola i ljubazno ponuditi da ga spremi da ga spremi u vrećicu koju ćete iznesti iz mjenjačnice i cijelo vrijeme vas ispitivati neke banalne stvari od kuda ste, gdje idete dalje, kako vam je bla bla. Sve to s ciljem da vas dekoncentrira gdje  će pri spremanju love  “slučajno” baciti ispod stola jedan kup od milijun IDR te ćete vi iz trgovine izaći sa 7 milijuna umjesto izbrojenih 8 milijuna.
Dok vi dođete do hotela, potrošite par milijuna i primijetite da vam fali taj jedan milijun već će vam biti prekasno za neku žalbu. Čak i da to primijetite odmah vratili bi vam vaših 500 eur i uzeli nazad 8 milijuna jer neće sigurno ići u gubitak s vama. Da bi ovo izbjegli u startu dovoljno je da guglate tečaj ili skinite neku od aplikacija za mobitel da provjerite tečaj ( XE moj izbor) te ćete tamo vidjeti aktualni tečaj i ako vam neka mjenjačnica nudi bolji tečaj nego što XE pokazuje onda odmah znaš da ćeš biti prevaren.

Znate kako se kaže ” Ako zvuči predobro da bi bilo istinito, vjerojatno se radi o prijevari.”  Tim više jer svako mjesto s takvim tečajem više liči na neku šupu nego li na pravu mjenjačnicu. Lako ćete primijetiti gdje je prava mjenjačnica, a gdje ova divlja jer upravo tako i izgledaju – divlje.  

 

Kartice:

Umjesto casha  možete ponesti i neku od kartica ( debitna, kreditna, devizna, prepaid tipa Revolut itd ) te s njima podizati novce s bankomata i plaćati karticom gdje god se to može. Osobno preferiram kartice i sve novce sam podizao na bankomatu bez ikakve zamjene gotovine. Ne moram nositi nikakve eure, dolare, funte sa sobom, a tečaj na bankomat transakcijama je često bolji nego onaj što ga nude mjenjačnice, a uz to indonezijski bankomati ne naplaćuju nikakvu naknadu za podizanje love ( tajlandski npr naplaćuju 220 THB cca 45kn za svaku transakciju )
Visa i mastercard svugdje prolaze bez problema, kao i Maestro kojeg možete koristiti na većini bankomata. Diners vi vjerojatno ima manju prolaznost no oni su ionako lihvari sa 6% naknade za transakciju.
Kao što vam već gore napomenuo novčanica od 100 000 IDR je najveća novčanica, a bankomat daje maksimalno 30 novčanica te samim time maksimalni iznos koji možeš podignuti na bankomatu u jednoj transakciji je samo 3 milijuna IDR. Da ponovimo 3b matematiku 3 000 000 IDR je 3000/2= 1500kn ( 200 eura). Da, samo 1500 kn protuvrijednosti je maksimalno što možete podignuti po transakciji no s druge strane bankomat vam ne naplaćuje nikakvu naknadu pa možete podizati više puta zaredom ako vam treba više od 3 milijuna. Iako i tu je navodno limit 6 milijuna po danu iako to nisam nikad isprobavao. Indonezijski bankomati ne naplačuju transakcije no to ne znači da vas HR banka neće oplesti sa svojim naknadama za podizanje gotovine u inozemstvu. U HR bankama ta naknada je u rangu 1.5 do 3% od transakcije tj 20-40kn po transakciji u slučaju podizanja 3 milijuna IDR.

  

Da sve bude još više smušeno ne mogu vam svi bankomati dati ni tih 3M nego samo oni na kojima piše 100.000 jer to znači da se u njemu nalaze novčanice od 100 000 IDR. Postoje i oni na kojima piše 50.000 i oni vam mogu dati maksimalno 50 000 x 30 novčanica = 1.5 milijuna IDR.  Gore možete vidjeti bankomat koji daje 50k novčanice. Malo je zaštekao windows, ali nije to poanta 🙂 
Prilikom odabira bankomata najsigurnije vam je koristiti neki od bankomata koji se nalaze uz samu poslovnicu banke  ili u šoping centru jer se taj bankomat nadzire 24h s kamerama i zaštitarom te je gotovo nemoguće da vam neki istočno europski kriminalac ukrade podatke s kartice kao i novce s nje. Primjetiti ćete na ulici i ove samostalne bankomate koji nemaju zaštitare. Mislim koristio sam ja i ove ulične bankomate daleko od banke i šoping centra bez problema no oni su povremeno bili mete takvih prijevara pa što je sigurno je sigurno.
Najpopularnije banke na koje ćete naići su Bank Central Asia (BCA), Bank Mandiri, Bank Negara Indonesia (BNI), and Permata Bank te njihove bankomate možete koristiti bez problema.

Na kraju balade nemojte se nigdje uputiti bez gotovine i pouzdati se u plaćanje karticom nego je poželjno uvijek imati oboje sa sobom.

Ultimativni vodič za Bali. Sve informacije i savjeti na jednom mjestu

 
Viza: Potrebna za Hrvatske državljanje –> Više informacija
Vodič za Tajland
Smještaj: Rezervirajte najjeftiniji smještaj i platite na dolasku. Besplatno otkazivanje.
Destinacije: Bangkok, Chiang Mai, Chiang Rai, Koh Samui, Koh Phangan, Koh Phi Phi, Koh Lipe, Koh Tao, Koh Chang, Ayutthaya, Sukhothai
Transport: Općenito o transportu, Aviokompanije unutar Tajlanda, Cjelokupni vozni red autobusa, vlakova i brodova kroz Tajland

SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *