Tajland je toliko jeftin da je skup samo let, a tamo je sve džabe

Jednom kad sletite na aerodrom u Bangkoku taksi će vas za 4kn odvesti 30km do vašeg hotela u gradu, i to 4* hotela kojega ćete platiti 13kn na noć. Nakon malo odmora otići ćete na večeru u obližnji Michelin star restoran gdje će vas   obrok sa 7 slijedova koštati 45kn. Kraj dana ćete provesti  opuštajući se na masaži za samo 14kn/h
Tako nekako ja doživljavam taj famozni “Za Tajland je skup samo let, a tamo je sve džabe ” kojeg čujem prilikom svake diskusije o Tajlandu i to uglavnom od ekipe koja nikada nije ni bila tamo nego je čula od prijateljevog prijatelja. Prije 15-20 godina je definitivno bilo “džabe” iako ne baš toliko koliko sam gore naveo no je li i danas skup samo let, a tamo je sve džabe?

Današnji baht ( tajlandska valuta) je trenutno jako napuhana valuta  te se dobije puno manja vrijednost za eure/dolare/funte nego što je to bilo pred samo 5 godina. Samim time trebati će nam više eura/dolara/funti da bi dobili istu količinu bahta.
Tako si za komfornih mjesec dana i 50000 bahta prije 5 godina morao izdvojiti cca 1100 eura no sada za isti iznos moraš izdvojiti 1500+ eura. To vam je u startu 40% više eura za isti iznos Thai bahta i samim time vama 40% veći trošak. S time da ti naravno tih 50000 bahta danas nema istu kupovnu moć kao pred 5 godina, a da ne pričamo prije 10-15-20 godina kad si za istu lovu dobio puno više, a za 50000 bahta ti je trebalo ispod 1000 eura.

U Tajlandu je sve džabe jer im novci rastu iz vaze

 

Najveći “problem” u tome su kao i uvijek kinezi 😀   Njihovom navalom zadnjih godina ( post 2014)  tajlandski turizam se sve više počeo podređivati njima, pa tako i cijene. Neke stvari koje su prije bile jeftine, dolaskom kineza i njihovog mahnitog kupovanja su poskupile jer oni samo kupuju i ne pitaju. Chiang Mai koji je bio relativno laganini destinacija s niskim cijenama je odjednom postala puna kineza s kineskim cijenama. Baba prodaje fridge magnet i ni ne trzne na nižu cijenu na štandu,a cijene u startu nisu jeftine. Najobičniji fridge magnet 120-150 bahta ( 25-30kn), neke škart majice po 300-500 bahta, čak i sladoled 150 bahta. Sve to stoji jer će kinezi kupiti, a i ako neće kinezi bilo je masu zapadnjaka koji su spremni to platiti i njima je to i dalje relativno jeftino u usporedi s njihovim cijenama.
Naravno nije Chiang Mai jedini koji je doživio kinesku ekspanziju i samim time napuhao cijenu jer tu su prije svega Phuket na kojem ih je još veći broj te naravno Bangkok. To su ujedno 3 destinacije koje su najviše poskupjele zadnjih godina s ekspanzijom turizma no u Bangkoku koji je ogroman i dalje imaš niskih cijena u neturističnim dijelovima grada.
Očekujte da će te svu zapadnjačku hranu u 99% slučajeva platiti dosta skupo no paralelno ćete morsku hranu plaćati puno manje nego li kod nas, a azijsku kuhinju još jeftinije.
Dosta stvari koje su vam kod nas normala/povoljno tamo će postati luksuz. Ako ste ljubitelj čašice vina platiti ćete to skupo, isto kao i neku kvalitetnu žesticu.U biti sav alkohol im je skup zbog velikih taksi na alkohol ( posebno uvozni) Čak je i mlijeko, a samim time i mliječni proizvodi daleko skuplji nego kod nas, pa i neizbježna kava je skuplja. Jabuke prodaju po komadu po nekim blesavim cijenama no isto tako mi prodajemo tropsko voće po komadu, a njihovo tropsko voće i ovo što nama prodaju su dva različita svijeta. 

Da ne bude zabune Tajland je i dalje nudi odličan omjer uloženog i dobivenog te se može dobiti puno više za svoju lovu od jednog prosječnog ljetovanja u Hrvatskoj i daleko povoljnije od zapadne Europe. Posebice ako ljetovanje podrazumijeva obilazak više destinacija po Tajlandu, a ne zabiti se 14 dana  na ruti apartman – sunce – plaža -apartman.
Naravno da će nekome iz Zg odlazak 14 dana u apartman u Crikvenici iz koje se neće maknuti biti jeftiniji nego put u Tajland no rijetki su oni koji odu za Tajland i provedu 14 dana na istoj destinaciji i nazad kući. Više je to ekvivalent nekome tko na ljetovanju u Hrvatskoj ima rutu Zagreb – Rovinj – Zrće – Split – Dubrovnik – Zagreb i nazad doma. S ovakvim planom puta to ljetovanje u Hrvatskoj i neće biti toliko jeftino. Uputite li se pak u neku Rutu London – Liverpool – Glasgow – Edinburg kroz 14 dana proći ćete puno skuplje čak i s 20 eura Ryanair kartom.

Tajland je i dalje jeftiniji od bilo koje zapadnjačke destinacije, posebice za dulje ostanke no da je samo aviokarta skupa i tamo sve džabe? Ni najmanje, dapače, karta je još najjeftinjija u cijeloj toj priči, a veći dio troška tek dolazi jednom kad ste u Tajlandu. Prije 15-20 godina su karte uistinu bile skupe, a tamo sve “džabe” no s današnjim kartama koje možete naći za 350-500 eura teško da ćete putovanjem kroz Tajland potrošiti tek pola tog iznosa. 

Ako želite približno doživjeti naslov članka uputite se bolje u Vietnamu ili na Bali. Aviokarte ćete platiti skuplje no tamo će sve biti  “džabe” tj. osjetno jeftinije od Tajlanda koji je među skupljim destinacijama u JI Aziji.

 

 
Viza: Potrebna za Hrvatske državljanje –> Više informacija
Vodič za Tajland
Smještaj: Rezervirajte najjeftiniji smještaj i platite na dolasku. Besplatno otkazivanje.
Destinacije: Bangkok, Chiang Mai, Chiang Rai, Koh Samui, Koh Phangan, Koh Phi Phi, Koh Lipe, Koh Tao, Koh Chang, Ayutthaya, Sukhothai
Transport: Općenito o transportu, Aviokompanije unutar Tajlanda, Cjelokupni vozni red autobusa, vlakova i brodova kroz Tajland

SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *