Doi Inthanon – Chiang Mai izleti

 

Najviši vrh Tajlanda, Doi Inthanon uzdiže se do 2565 metara nadmorske visine. Na ovim visinama temperature su svježe tokom čitave godine i često ispod nule za vrijeme hladnih mjeseci ( listopad do veljače). Nacionalni park u kojem se nalazi i s kojim dijeli isto ime proteže se na 482 kvadratna kilometra.

Nacionalni park Doi Inthanon pravi je dragulj prirodne ljepote koji se sastoji od brdskog terena s bujnom tropskom šumom ispresjecanom moćnim rijekama i predivnim vodopadima. Zaštićeni status čini ga idealnim mjestom za mnogo životinjskih vrsta i vjerovatno najboljom lokacijom za promatranje ptica. 362 vrste ptica živi na području nacionalnog parka i za neke je Doi Inthanon jedino mjesto gdje ih možete vidjeti.
Raznolikost Doi Inthanon parka nije samo u biljnom  životinjskom svijetu. Park je dugo vremena dom raznim brdskim plemenima te se u zadnje vrijeme pokušava zadržati njihova autohtonost i stoljetni način života štiteći ih od turizma i velike brane Bhumibol, koja je izvor električne energije za tisuće tajlanđana.

Doi Inthanon je popularna destinacija za posjetitelje iz cijele regije, ne samo zbor prirodnih ljepota nego i zbog povijesnih vrijednosti. Spomenici posvećeni kraljevskoj obitelji, kraljici i kralju, nalaze se na vrhu planine.
U sklopu parka postoji manji broj smještajnih jedinica te nekolicina zona za jelo i piće. Neravan teren je sada ispresjecan puteljcima i cestama radi lakšeg pristupa turista. Razvoj i izgradnja se kontroliraju te se pokušava što više sačuvati prirodu kakva je.

Doi Inthanon topografija i klima

Doi Inthanon National Park se uglavnom sastoji od visokih nepristupačnih planina uključujući sam Doi Inthanon, kao i Doi Huamodluang. Ovo područje je izvor nekoliko rijeka kao što su Mae Klang, Mae Pakong, Mae Pon, Mae Hoi, Mae Ya, Mae Chaem i Mae Khan. Tu je također i dio izvora rijeke Ping koja prolazi kroz Chiang Mai.
Kada kombinirate rijeke i planine neizbježan rezultat su vodopadi,a  njih ne nedostaje na Doi Inthanonu. Najfascinantniji od njih je svakako Mae Yai koji pada s visine od 100 metara. Mae Klang Waterfall se nalazi uz sam ulaz u park i lako je dostupan gostima.
Wachiratan Waterfall se nalazi na cesti prema vrhu i gostima pruža sjajne “bazene” na dnu 40 metarskog vodopada. Kupanje u tim bazenima nije za ove sa slabim srcem, jer je voda prilično ledena
Visine na kojima se nalazi Doi Inthanon znači da u parku kroz cijelu godinu prevladavaju svježije temperature u odnosu na okolne nizine. Sredinom hladne sezone temperature znaju otići ispod nule, a i za vrijeme tople sezone temperature su znatno svježije nego u Chiang Mai-u

 

Doi Inthanon atrakcije

Doi Inthanon National Park posjetiteljima pruža mnogo više od prirodnih ljepota. Stoljećima je to bio doma za mnoštvo brdskih plemena koja još uvijek žive u pojedinim područjima parka. U podnožju vrha pronaći ćete Hmong sela u kojima ljudi i dalje obrađuju polja kao što su to činili stoljećima. Jedina promjena je usjev. Dok su prije sadili opijum,  danas sade povrće i cvijeće.
Za ljubitelje trekinga, Doi Inthanon je raj s 4 prirodne staze za istraživanje. Ove prirodne staze odličan su način da se doživi prekrasan krajolik parka. Za obilazak staza potrebno vam je par sati. Mape i uputstva dostupni su kod nadzorne postaje. Blizu Doi Inthanon vrha pronaći ćete 2 spomenika posvećena kraljevskoj obitelji, kralju i kraljici. Udaljeni su jedan od drugog oko 100 metara
Izgrađeni su kao spomen na 60. rođendan kralja i kraljice te oba sadrže identične slike Buddhe kao i murale. Za vrijeme vedrog i čistog dana pogledi s ovog brda su spektakularni, no magla je učestala pojava, što smanjuje doživljaj.

Doi Inthanon putne informacije

Na raspolaganju vam je nekoliko načina da obiđete Doi Inthanon. Najbezbrižniji, no ne i najjeftinije je da se bukira jedna od cjelodnevnih tura koja će uključiti sve najbolje od parka. Alternativno možete iznajmiti motor ili automobil. da bi iz Chiang Mai-a došli u Doi Inthanon krenite cestom 108 u smjeru Chomthong. Vozite se tom cestom narednih 57km, pa skrenite desno na cestu 1009(Chomthong-Doi Inthanon). Nastavite dalje 31km i doći ćete na sam ulaz u park. Cijelo putovanje trajat će 90-120 minuta. Jednom kada uđete u park možete ga obići pješke ili s vozilom. Iako napornije pješačenje vam pruža spektakularnije poglede na park.
Ukoliko želite prenoćiti u parku, na raspolaganju vam je nekoliko opcija. The Royal Park Service održava mali broj apartmana i bungalova. Okruženje je fantastično, ali sadržaji su ograničeni. U blizini je i kamp kojeg je preporučjivo rezervirati unaprijed, posebice u visokoj sezoni.

SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *