Kraj za legendarnu Khao San ulicu kakvu je znamo godinama?

Khao San road je jedna od najpoznatijih ulica Bangkoka koje već godina privlači veliki broj turista. Preko dana na oko sasvim obična, relativno kratka ulica (400m) preko noći doživi svoju transformaciju u jednu ludu ulicu punu uličnih prodavača hrana, pića, suvenira, masaža, raznih kukaca, prodavača s kolicima koji s zabijaju u ljude po putu te muzika koja trešti sa svih strana iz raznih barova. To je ulica koja definitivno nema veze s Tajlandom kao takvim i njegovim kulturnim vrijednostima no svejedno je to mitska ulica backpackera svih rasa, vjera i godina.No s 01.08.2018. dolaze promjene i u Khao san Roadu. Taj dan su gradske vlasti postavile kao zadnji dan kad se svi ulični prodavači koji svojim štandovima zauzimaju cestu i pješačke zone moraju maknuti iz ulice. Svi oni će biti privremeno smješteni na jednu obližnju lokaciju koja je specijalno napravljena da tamo budu ulični prodavači. Oni će biti svi posloženi po nekom redu ( rekli bi po PSu) tako da ne ometaju prolaz pješaka i interventnih vozila u slučaju nužde. Posljedica je to mnogobrojnih pritužbi pješaka da se tamo ne može prolaziti zbog raznih štandova koji blokiraju prolaske, pa se mora hodati po cesti, a opet i tamo štandovi i razni prodavači.

Khao San preko dana

 

Gradonačelnik Bangkoka Aswin Kwanmuang tvrdi da se ovim potezom neće uništiti imiđ ovog popularnog turističkog odredišta, nego da će sve biti puno bolje i urednije te samim time sigurnije za turiste kao i za lokalne ljude. Da sve to vjerovatno neće ostati samo na pustim riječima govori činjenica da su na već dva mjesta ulice počišćene od uličnih prodavača te je sada na redu Khao San road.

Mnogi se već sada žale da će se ovim potezom ubiti duša Khao San ulice, a i Bangkoka u cijelosti nastavi li se ovako s “čišćenjem ulica”  pretvarajući Bangkok iz funcionalnog kaosa u sterilizirani grad iako mislim da Bangkok ni za 100 godina neće moći biti sterilan jer je jednostavno kaos.
Sigurno je da će Khao San biti čudan kada (ako) bude malo sređen no isto tako mislim da se neće puno promjeniti po pitanju broja turista koji će ovu ulicu svakodnevno posjećivati te će i dalje ostati ulica razdora. Ili ju voliš ili ju ne voliš kao i uostalom cijeli Bangkok.

Koje je vaše mišljenje o svemu?

SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

2 thoughts on “Kraj za legendarnu Khao San ulicu kakvu je znamo godinama?

  1. Simpaticna ulica. Kontrarno onome sto pise u tekstu, ulica je puna turista i standova tijekom cijelog dana uz specificnost da je danju njome omogucen i promet pa je to vjerojatno razlog sto se trazi njeno bolje reguliranje. Nama se vise svidjela s njom paralelna Soi Rambuttri koja je je prakticki “mladja sestra” Khao Sana. Ponekad mi se cini steta sto mi u Europi (vise) nemamo takvih ulica…
    (p.s. u Tajlandu se govori Thai, u Hrvatskoj hrvatski pa nema nikakve potrebe za ubacivanjem engleskih rijeci u naziv [road]).

    1. S obzirom da većinu komunikacije vršim na engleskom u glavi mi ostaju engleski naziv, pa samim time i Khao San Road. Meni osobno je isto Rambuttri bolji nego KSR, a ima bisera koji i po noći idu autom kroz KSR, ali to već pred kraj kad se ekipa počne razilaziti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *