Odlazak na Bali 2023. godina – informacije

Iako je bilo rečeno da će se na Bali moći ići nevezano za cjepivo to u stvarnosti još uvijek nije točno nego ovisi od aerodroma do aerodroma, od kompanije do kompanije. Npr za let Kuala Lumpur – Bali nitko ništa nije pitao ni tražio dok na mom Bangkok – Bali jesu.
Moj let je bio  06.02.2023. Bangkok – Bali s Batik air.

Cjepivo: morate imati 2 doze ili 1 dozu za J&J najmanje 14 dana prije puta. Nebitno prije koliko ste primili sve dok je vise od 14 dana. Nema isteka nakon 6-9-12 mjeseci kao kod nas. Bitno samo da ste primili. Ovo vam gledaju samo na check inu prije nego vam daju boarding pass te vam neće dati boarding pass ako nemate potvrdu. Dolaskom na Bali nitko vas neće pitati ništa o tome. Ovo tek onako ofrlje pogledaju (barem ovi u Bangkoku) tako da je prilično sklono manipulaciji. Doslovno si možete online editirati u ubaciti vaše ime i prošlo bi. Niti oni to skeniraju niti imaju uvid u točnost, a papir trpi sve.

Viza: dobije se na dolasku i plaća se 500000 IDR cca 30ak€ koje mozete platiti cash u eurima, dolarima ili IDR kao i s karticom.
Jos bolje je da to napravite prije puta online tako da možete po dolasku odmah preskočiti VOA šalter gdje se plaća viza te se onda od tamo ide na imigration šalter. i ici na poseban e-VOA imigration šalter gdje vam pogledaju tu vizu i zaljepe neku naljepnicu u putovnicu i to je to.
Jedan jedini službeni link za online e vizu je  https://molina.imigrasi.go.id/
Kad ispunite trazene podatke, platite visa fee poslati će vam vizu na mail koju isprintajte
Carina/Customs: svugdje imate carinike i one zeleni ili crveni prolaz ako imate nešto za prijaviti no ovdje iz nekog razloga sve to moraš napraviti online i onda dobiješ QR kod koji pokažeš na šalteru i gotov si.
Ako niste napravili online onda morate to raditi tamo na 10ak PCa koji su tamo za tu svrhu. Problem je kada je tamo još 500 ljudi, pa dok svi oni unesu svoje podatke izgubiti cete masu vremena. I ovo je bolje napraviti odmah online prije puta. Mislim da se može tek 2-3 dana prije dolaska. Link za to je  https://ecd.beacukai.go.id/

Mi smo sletjeli u 19h i prakticki smo bili jedini let. E-Voa šalter 2 minute, custom 2 minute tako da sam realno u manje od 5 minuta bio gotov sa svime. Duže smo čekali torbe.

SIM kartica: možete ju kupiti online preko Klooka. ( ja uzeo 70GB za 250k njihovih znaci oko 16€ )
Prilikom narucivanja moras im poslati model mobitela, serijski broj IMEI *#06*, scan putovnice te selfie s putovnicom da se vidi da ste to vi.
Znam da glupe stvari, ali to zahtjeva njihova vlada. Istu stvar ce vam raditi na aerodromu ako tamo kupite. Ovako samo ubrzate proces i dočeka vas sim u vašem hotelu.
Link za naručivanje SIM kartice je OVDJE  Možete se izabrati paket koji god hoćete

Taxi: sam isto uzeo preko Klooka za 100k odnosno 6.5€ za aerodrom – Legian. Provjerite cijene i rezervirajte OVDJE Vozač vas dočeka na aerodromu s vašim imenom i vozi do vašeg hotela.

Rentanje skutera kreće se od 50000IDR tj 3€ po danu na više ovisno koji skuter uzmete i na koliko dugo ga uzmete, ali max što ćete plaćati je 5eur dnevno, a litra benzina je 10k iDR tj 0.6€. Mjesta za rentati motor imate posvuda i po meni su najbolji i najbrži način za obilazak otoka. Ipak nije to za svakoga jer je promet na otoku prilično kaotičan bez nekih normalnih pravila, pa nije baš za početnike.

Rentanje auta s vozačem je u tom slučaju bolja opcija, a njih isto ima posvuda tako da ih nije problem naći ili isto možete rezervirati putem Klooka OVDJE
Vozači će vam sami upadati na ulici ili kod raznih turističkih agencija. Više manje se sve dogovara preko WhatsAppa

 

Parking i/ili nekakav glupi entry fee naplaćuju svugdje. Sitne su cifre, al su naporni. Ono parkiraš ispred trgovine i ovaj naplaćuje 2000 parking (0.13€) Ideš na plažu opet 2000 za parking i eventualno 10000 ulaz za odraslu osobu. Tako da spremite se sitno za plaćanje raznih parkinga i ulaza. To ćete plaćati bili vi sami na motoru ili rentali auta s vozačem.

Hotela, restorana, barova itd svega ima i dovoljnom broju iako se vidi da su preko 2 godine bili zatvoreni te je dosta prostora propalo. Svejedno vam nigdje neće faliti sadržaja.

Hotele možete rezervirati OVDJE 

SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *