Putovanje u Tajland za vrijeme COVID-19 pandemije

Zima je na vratima i zanima vas putovanje u Tajland za vrijeme COVID-19 pandemije?  Nakon što je mjesecima bio zabranjen ulazak turistima u Tajland napokon su počeli puštati turiste na to je sve još uvijek na kapaljku. Zaboravite na mass turizam kakav je prije bio ( barem za sada ), a i neki od zahtjeva za vizu će u startu filtrirati većinu ljudi jer nije više sve tako jednostavno kao što se nekada izdavala viza za Tajland. Prva promjena je da ćete za vizu u tajlandskom konzulatu u Zagrebu morati dogovoriti dolazak mailom [email protected] , a ne kao prije kada ste mogli doći kad god želite unutar radnog vremena.

No to će vam biti najmanji problem jer filtriranje dolazi s prvim zahtjevom u kojem morate imati bankovnu potvrdu da na računu kroz zadnjih 6 mjeseci imate minimalno 500 000 THB ( cca 105 000kn odnosno oko 14 000 eur) Ovo vam mora baš banka izdati, a ne “fotošop” kod kuće te kao što vidite taj iznos mora biti konstantno kroz zadnjih 6 mjeseci tako da ne možete od nekoga posuditi taj iznos samo za potvrdu te mu potom vratiti nazad. S pozitivne strane neke države su već uklonile taj zahtjev te su se vratile na stari zahtjev koji je bio da imaš 20 000 THB na računu odnosno oko 4000kn, pa će to isto vjerojatno učiniti i konzulat u Zagrebu. Zbog toga provjerite unaprijed sa konzulatom/ambasadom u koju idete treba li vam ova potvrda.

Konzulat Kraljevine Tajland u Zagrebu potvrdio je da se više ne zahtjeva bankovna potvrda da u zadnjih šest mjeseci niste imali manje od 500.000 THB, već samo stanje na računu u zadnja tri mjeseca. Nije definiran iznos, važno je samo kao potvrda da imate redovna primanja.

Drugi filter je nešto što nitko za sad neće ukloniti je, a to je obvezna karantena 14 dana po dolasku u Tajland. Ovo je stvar koju moraju proći svi bez iznimke i moguće je ići samo u točno određene hotele koji koštaju od 30 000 THB ( 800 eur ) do 200000+ THB ( 5000+ eur) i  tu cijenu vam je uključeno 14 noćenja, 3 obroka dnevno i 2x test na koronu. Svakodnevno mjerite temperaturu 2x ( ujutro i navečer)  Odmah po dolasku u Tajland dočekati će vas netko te prevesti do hotela kojega ste odabrali gdje boravite narednih 15 dana/ 14 noćenja te ukoliko oba testa budu negativni možete ići gdje god hoćete.
Ove hotele je moguće rezervirati isključivo direktnim kontaktom i nikako ne raditi to preko Bookinga, Agode ili sličnih booking platformi jer tamo ne postoji ponuda koja uključuje karantenu. Airbnb niti bilo kakvi stanovi pa sve da je i vaše vlasništvo ne dolaze u obzir.
Listu Alternative State Quarantine (ASQ) hotela od kojih možete izabrati jedan za sebe pronađite OVDJE 

 

Putovanje u Tajland za vrijeme COVID-19 pandemije
Primjer ASQ ponude

 

No što ako ste pozitivni na nekom od testova tokom karantene? U tom slučaju vas odmah prebacuju u bolnicu gdje idete na svoj trošak, a da ni tu ne bi bilo problema prije polaska morate imati obavezno putno osiguranje koje pokriva i Covid-19 liječenje te ima pokriće od minimalno 100 000 USD 

Rezervacija smještaja se radi nakon što dobijete vizu  iz konzulata te onda morate otići na stranicu https://coethailand.mfa.go.th/ na kojoj morate aplicirati za COE (Certificate of Entry)  bez kojeg neće ući ni u avion, a ne doći do Tajlanda. Na toj stranici ćete osim osobnih podataka i sličnih stvari morati priložiti potvrdu da ste rezervirali 14 dana karantene u ASQ hotelu i potvrdu da ste kupili povratnu aviokartu do Bangkoka ( aviokartu možete kupiti normalnim načinom kao i prije )
Nakon što ste priložili sve što su vas tražili sačekati ćete par dana da dobijete potvrdu da vam je odobren COE te ćete ga skinuti sa te stranice, isprintati i ponesti sa sobom na aerodromski check in. Video upute o registraciji COE možete pogledati u nastavku

 

 

No to nije sve jer ima još papira tako da sljedeća stvar koju trebate je doktorska potvrda znana kao “Fit to fly certificate” a to je u biti potvrda doktora da ste zdravi i sposobni za let. Ovo je najlakša stavka svega jer samo trebate otići do vašeg obiteljskog liječnika i reći mu da vam to ispiše. Naravno s pretpostavkom da ste zdravi 😀 Potvrda obvezno mora biti na engleskom jeziku

Napokon dolazimo i do zadnje stvari koja će vam trebati, a  to je naravno negativan PCR test na koronu koji ne smije biti stariji od 72h od polaska. 

Sada kada ste skupili svu moguću papirologiju spremni ste za putovanje u Tajland no za kraj ćemo još jednom ponoviti što vam je sve potrebno za putovanje u Tajland za vrijeme COVID-19 pandemije

1. Izdavanje vize
2. Nakon izdavanja vize ispunjavate aplikaciju za COE na web stranici https://coethailand.mfa.go.th/
3. Nakon potvrde registracije (korak 2), moraju se priložiti potvrde rezervacije leta i hotel ASQ (Alternative State Quarantine)
4. Nakon što je COE izdan online mora se preuzeti (download)
5. Fit to Fly Health Certificate na engleskom jeziku izdan od doktora opće medicine i Negativan RT-PCR test na COVID-19 izdan najviše 72 sata prije polaska!
6. puno slobodnog vremena jer ovo je nešto sto neće odgovarati većini turista koji u Tajlandu borave 10-20 dana
SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading