Tajland ukinuo karantenu za Hrvatske državljane!

Tajland ukinuo karantenu za Hrvatske državljane! Da, dobro ste čuli. U klasičnoj Thai style maniri s last minute izmjenama Tajland je ukinuo karantenu za Hrvatske državljane sa sutrašnjim danom 01.11.2021. Iako su pred 10ak dana već objavili listu tkz “low risk” countries na kojoj nije bilo Hrvatske te smo samim time morali u sedmodnevnu karantenu o čemu sam već pisao OVDJE.

No eto netko se sjetio proširiti listu s 46 država na još 17 novih što bi dalo total od 63 države.  Sada su na listi sve EU države no naši susjedi poput BiH ili Srbije tj cijeli balkan nije ušao na tu listu.
Kompletnu listu država možete vidjeti ispod.

Tajland ukinuo karantenu za Hrvatske državljane!

 

 

UPDATE 01.12.2021.

Ovo je otkazano do daljnjeg zbog pojave ovog afričkog soja. I dalje treba PCR po dolasku.

Od 16.12.2021. svi potpuno cijepljeni državljani Hrvatske ili bilo koje države s liste ne moraju više raditi PCR test po dolasku nego se radi antigen test nakon kojeg ste slobodni ići bilo gdje. Samim time nema više obveze za jednim noćenjem u SHA+ hotelu. Potrebno je rezervirati samo transfer airport – hotel koji vas vozi na brzi test  i ako ste negativni to je to.

Svi ovi koji nisu na listi od 63 države i koji su do sada morali ići 7 noćenja u hotel od 01.12. moraju ići samo 5 noćenja u hotel. ( tu spadaju npr Srbija, Bih, Crna Gora)

Ovo bez karantene uzmite s rezervom jer ne vrijedi za svakoga nego isključivo za one koji su “fully vaccinated” tj primili su 2 doze ili 1 dozu za J&J minimalno 14 dana prije polaska. Nikakav EU passport jer ste prebolili koronu vam ovdje neće pomoći. Iako piše da ovi koji su prebolili Covid unutar zadnjih 3 mjeseca moraju imati 1 dozu cjepiva najmanje 14 dana pred put i doktorsku dokumentaciju da si ozdravio. Sad da li to znači da i tako možeš putovati ili isključivo full cijepljeni, a svi ostali na 10 dana karantene u hotelsku sobu.  Ako putujete s djecom ovi do 12 godina ne moraju biti cijepljeni. Ako vam dijete ima  12-18 godina, a cijepljeno onda ovaj program nije za vas nego morate ući po sandbox programu koji traje 7 noćenja i o tome u prethodnom članku >>> OVDJE 

No čak ni ovi koji su u potpunosti cijepljeni nisu totalno bez karantene jer prvu noć morate provesti u certifiranom SHA+ hotelu dok čekaš reultat PCR testa kojeg radiš pri dolasku.
Naime svi su obvezni unaprijed rezervirati platiti jedan hotelski “test & go” paket u bilo kojem od SHA+ hotela. Koji će to biti ostaje samo vaš izbor.  Svi hoteli u tom paketu nude 1 noćenje s 3 obroka ( doručak, ručak i večera), transfer s aerodroma, 1x PCR test i 1x  antigen test. Cijene paketa se kreću od 4000-5000 baht za 3-4* hotele te 6000-7000 baht za 5* hotele ( to bi vam bilo 100-130 eur  odnosno 150-180eur)  Nije ni toliko malena cifra, ali kada znaš da bi kod nas samo 5* hotel koštao toliko onda ti je lakše progutati to.

 

Grafički prikaz TEST & GO

Po dolasku na aerodrom nakon njihove papirologije dočekati će vaš vozač vašeg odabranog hotela te odvesti ravno na PCR test u njihovu partner bolnicu ili ravno u hotel ukoliko hotel ima deal s nekom bolnicom ( to imaju ovi 5* hoteli). Odmah nakon testa voze te u sobu i tamo ostaješ do rezultat testa. Ukoliko je negativan možeš van hotela gdje god hoćeš i nakon jednog noćenja u hotelu možeš gdje god hoćeš unutar Tajland. Sada više ne moraš u nikakve SHA+  ni minus hotele. Doslovno gdje god želiš. Jedino ćeš još dobiti od ATK iliti Antigen test kit s kojim ćeš si sam raditi antigen test na 6. dan boravka. Kako se taj test radi nemam pojma, ali uglavnom rezultat testa moraš pokazati recepciji hotela gdje budeš boravio tu noć.

Kad smo već kod testova jedna bitna stvar je vrijeme dolaska u Tajland, jer opet izuzev ovih 5* hotela nemaju svi 24/7 testiranja tako da neki kasni dolazak može znaciti da ćete se tek sutra ujutro testirati što produžuje vaše zaglavljivanje u hotelu.  Tu na scenu stupa onaj famozni Qatar Airways pekarski let koji je dolazio u Bangkok u 03:55. Ne znam jel još uvijek imaju taj let koji je bio najgluplji mogući termin za dolazak no po ovim sadašnjim pravilima za dolazak u hotel između 00:00 ( ponoć ) i 08:00 rezultat testa ćete dobiti do 17:00h isti dan, za dolaske  08:00 do 23:00 rezultat ćete dobiti najkasnije u podne sutra dan, a za dolaske između 23:00 i ponoć dobiti ćete rezultat sutra dan do 17:00

Ovo je primjer ponude 5* hotel Movenpick Sukhumvit 15
No da bi uopće stigli do Tajlanda potrebno je prvo odraditi papirologiju prije puta

1. potrebna vam je viza za Tajland s time da ZG konzulat više ne izdaje vize nego se mora u Budimpeštu.

2. povratna aviokarta do Bangkoka, Krabia, Phuketa ili gdje god da idete. Računajte na to da ako želite provesti tih 7 noćenja sandboxa u Phuketu morate kupiti internacionalni let za Phuket tj ne smijete imati trazit preko Bangkoka. Konkretno Zagreb – Doha – Phuket je ok, ali Zagreb – Doha – Bangkok – Phuket nije.

3.  morate biti cijepljeni s obje doze ( jedna doza za J&J) i mora proći najmanje 14 dana od primanja druge doze. Mlađi od 12 godina ne moraju biti cijepljeni no moraju napraviti PCR test ne stariji od 72h prije polaska

4.  putno zdravstveno osiguranje koje pokriva troškove liječenja u slučaju covida u najmanjem iznosu od 50000 USD. Mora pokrivati cijeli vaš boravak u Tajlandu. U prijevodu morate imati osiguranje koje će pokriti vaš boravak u bolnici u slučaju da budete pozitivni prilikom boravka u Tajlandu. 50000 USD ne znaci da ćete vi toliko platiti osiguranje nego da će vam osiguranje pokriti račune do iznosa od 50000 USD. Ako ste baš toliko baksuz i dobijete račun na 80000 USD oni će pokriti 50000 USD, a za ostalih 30000 otvorite GoFundMe kampanju.

Do sada su se cijene kretale na oko 500kn za osiguranje 30 dana no to je bilo za pokriće od 100000  USD koje je sad smanjeno na 50k pa bi samim time trebala pasti i cijena osiguranja iako kad si vidio pošteno osiguranje ? Naravno ukoliko već posjedujete neko osiguranje koje pokriva Covid liječenje u tom iznosu možete koristiti to osiguranje.

5. rezerviran SHA+ hotel u “Test & Go” paketu. Na ovoj stranici možete provjetiti ponude hotela https://asq.in.th/ Podatci na toj stranici su informativni dok se plaćanje radi direktno s hotelom.
Transfer s aerodroma, obroci i testovi su uključeni u  cijenu paketa.
SHA+ hoteli = Safety and Healh Administration točno odobreni hoteli od Tajlandske vlade koji prate safety protokole protiv zaraze i ovaj + znači da je minimalno 70% radnika u hotelu cijepljeno.

7. sad kad ste skupili svu hrpu papira morate aplicirati za Thailand Pass ovdje >>> https://tp.consular.go.th/
Ovdje ćete morati uploadati razne dokumente poput vize, aviokarte, osiguranje,  potvrdu da ste platili hotelski test&go paket, da ste potpuno cijepljeni i tu van EU covid passport ne prolazi. Morate od HZJZ tražiti papir na kojem točno piše kada ste primili obje doze.  Tipa prva doza 14.08. i druga doza 15.10.
Kad vam to kroz 3-5 dana odobre dobiti ćete QR code koji vam služi kao ulaznica u Tajland. To će vas tražiti na check in prilikom polaska na prvo aerodromu te kasnije po dolasku u Tajland.

8. negativan PCR test ne stariji od 72h prije polaska za Tajland

 
Viza: Potrebna za Hrvatske državljanje –> Više informacija
Smještaj: Rezervirajte najjeftiniji smještaj i platite na dolasku. Besplatno otkazivanje.
Destinacije: BangkokChiang MaiChiang RaiKoh SamuiKoh PhanganKoh Phi PhiKoh LipeKoh TaoKoh ChangAyutthayaSukhothai
Transport: Općenito o transportuAviokompanije unutar TajlandaCjelokupni vozni red autobusa, vlakova i brodova kroz Tajland

SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

3 thoughts on “Tajland ukinuo karantenu za Hrvatske državljane!

  1. poštovani možda znate koji ured izdaje datume cijepljenja unutar HZJZ?
    Takodje da li se ona izdaje i na engleskom,te da li će u Ambasadi u Budimpešti uvažiti potvrde datuma cijepljenja na hrvatskom…hvala
    denis

    1. Odes u najblizi ured za javno zdravstvo i trazis tu potvrdu i oni ti daju. Na engleskom bude.
      Ambasada u Budimpesti ne trazi uopce potvrdu o cijepljenju. To kasnije za Thai pass

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *