Od 01.11. “lakši” ulazak u Tajland za državljane Hrvatske

Od 01.11. lakši ulazak u Tajland za državljane Hrvatske, ali i okolnih država ( Bih, Srbija, Crna gora itd) jer nismo bili te sreće da poput Slovenije, Mađarske ili Italije upadnemo u listu država koje moraju provesti samo jednu noć u hotelskoj karanteni.

Do sada su svi Hrvatski državljani za ulazak u Tajland morali ili provesti 7 noćenja zatvoreni u hotelskoj sobi ( cijepljeni) i 10 noćenja ( necijepljeni ) nakon čega su mogli slobodno putovati Tajlandom. Iznimka je bio jedino dolazak na Phuket gdje su cijepljeni mogli slobodno ići otokom nakon što su bili negativni na prvom PCR testu po dolasku na Phuket.
Sada se taj tkz Sandbox model proširio na 17 tajlandskih provincija ( nešto kao županije kod nas ) no navesti ću samo ove koje su nama ” zanimljivije”:  Bangkok, Chonburi ( Pattaya), Chiang Mai, Surat Thani ( Samui, Phangan i Tao ), Krabi te Phuket.

Na slici dolje može se vidjeti grafički prikaz uvjete za ulazak u Tajland no ispod slike možete naći seljački opis gdje, što i kako dalje.

 

Tako je sada moguće sletjeti u Bangkok ( ili bilo koju od ovih nabrojanih koji imaju internacionalni aerodrom no uzeti ću Bangkok kao primjer jer većina leti tamo i letovi su najpovoljniji za Bangkok) gdje morate ostati 7 noćenja u SHA+* hotelu no ovaj put ne morate provesti 7 noći u hotelskoj sobi nego možete ići  gdje god po Bangkoku nakon što odradite PCR test po dolasku i dobijete negativan rezultat. Hoće li to biti baš na aerodromu ili će vas vaš prijevoz odvesti do nekog mjesta za test, pa onda u hotel je nedorečeno. No u svakom slučaju nakon testa idete u hotelsku sobu gdje boravite do dolaska negativnog rezultata. Tada možete ići vani na ulicu. Ako ste pak pozitivni idete u bolnicu sve i da nemate simptome i tu ulijeće vaše obvezno covid osiguranje.
No ostanimo negativni i recimo da je sve prošlo ok s prvim testom i imali ste 6 zanimljivih dana i noći  Bangkoku. Došlo je vrijeme za drugi test koji je sad antigenski  i ako ste opet negativni nakon 7 noćenja možete putovati  po Tajlandu i spavati u bilo kojem hotelu, stanu, šatoru ili plaži.

 

*= SHA+ hoteli su hoteli koji su prošli selekciju kao “sigurni” hoteli gdje je većina osoblja cijepljena. Sami izaberete u kojem od SHA+ hotela ćete odsjesti. Lista SHA+ hotela tek treba biti objavljena no na Phuketu se cijene kreću već od 7000 bahta za noćenja ( cca 190 eura za 7 noćena za 2 osobe ).

Da bi uopće došli do Bangkoka i  hotela potrebno je prvo odraditi malo papirologije:

1. potrebna vam je viza za Tajland s time da ZG konzulat više ne izdaje vize nego se mora u Budimpeštu.

2. povratna aviokarta do Bangkoka, Krabia, Phuketa ili gdje god da idete. Računajte na to da ako želite provesti tih 7 noćenja sandboxa u Phuketu morate kupiti internacionalni let za Phuket tj ne smijete imati trazit preko Bangkoka. Konkretno Zagreb – Doha – Phuket je ok, ali Zagreb – Doha – Bangkok – Phuket nije.

3.  morate biti cijepljeni s obje doze ( jedna doza za J&J) i mora proći najmanje 14 dana od primanja druge doze. Mlađi od 12 godina ne moraju biti cijepljeni no moraju napraviti PCR test ne stariji od 72h prije polaska

4.  putno zdravstveno osiguranje koje pokriva troškove liječenja u slučaju covida u najmanjem iznosu od 50000 USD. Mora pokrivati cijeli vaš boravak u Tajlandu. U prijevodu morate imati osiguranje koje će pokriti vaš boravak u bolnici u slučaju da budete pozitivni prilikom boravka u Tajlandu. 50000 USD ne znaci da ćete vi toliko platiti osiguranje nego da će vams oiguranje pokriti račune do iznosa od 50000 USD. Ako ste baš toliko baksuz i dobijete račun na 80000 USD oni će pokriti 50000 USD, a za ostalih 30000 otvorite GoFundMe kampanju.

Do sada su se cijene kretale na oko 500kn za osiguranje 30 dana no to je bilo za pokriće od 100000  USD koje je sad smanjeno na 50k pa bi samim time trebala pasti i cijena osiguranja iako kad si vidio pošteno osiguranje ?

5. rezerviran SHA+ hotel na minimalno 7 noćenja, Kad se pojavi lista hotela staviti ću link ovdje. Na ovoj stranici bi se vjerojatno trebali pojaviti ubrzo https://asq.in.th/
Zanemarite ove cijene od 20000+ baht za 7 noćenja jer su to ASQ cijene koje uključuju 3 obroka dnevno i 2x PCR test.
SHA+ hoteli = Safety and Healh Administration točno odobreni hoteli od Tajlandske vlade koji prate safety protokole protiv zaraze i ovaj + znači da je minimalno 70% radnika u hotelu cijepljeno. Transfer s aerodroma do hotela također mora biti rezerviran preko agencije koja ima SHA plus certifikat. Ne možeš zaustaviti slučajan taksi ili nekim jeftinijim prijevozom.

6. Naruči i plati 2x test online prije dolaska u Tajland na https://www.thailandpsas.com/
Prije je bilo 2x PCR test i svaki po 2800THB ( cca 75 eur ) no sada će biti 1x PCR i 1x antigen. Cijena još nepoznata

7. sad kad ste skupili svu hrpu papira morate aplicirati za COE ( Certificate of entry )  koji je svojevrsna dozvola za ulazak u državu. Bez toga ne ulazite u Tajland.
https://coethailand.mfa.go.th/

Taj COE bi navdno od 01.11. trebao dobiti nasljednika u obliku zvanom Thailand Pass no otom potom

Dobili ste i taj COE te ste spremni za polazak ? Ma jeste vraga ima još jedan koraj prije leta

8. negativan PCR test ne stariji od 72h prije polaska za Tajland

Sad kada ste napokon došli do Tajlanda odmah po dolasku idete odraditi taj PCR test.

TL;DR: Odradite korake od 1 do 8. Napravi PCR test ne ranije nego 72h prije leta. Odleti i sleti u BKK na rudarenje nosa. Ako si negativan uživaj po Bangkoku do 6. dana kad ide rudarenje nosa part 2. Ako si opet negativan i odspavao si 7. noć u hotelu možeš dalje po Tajlandu.

Zaključak: Zašto jednostavno kada može komplicirano.

Sretan put !!!
Viza: Potrebna za Hrvatske državljanje –> Više informacija
Smještaj: Rezervirajte najjeftiniji smještaj i platite na dolasku. Besplatno otkazivanje.
Destinacije: BangkokChiang MaiChiang RaiKoh SamuiKoh PhanganKoh Phi PhiKoh LipeKoh TaoKoh ChangAyutthayaSukhothai
Transport: Općenito o transportuAviokompanije unutar TajlandaCjelokupni vozni red autobusa, vlakova i brodova kroz Tajland

SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *