Wat Chedi Luang – Chiang Mai izleti

Chiang mai top 10 Wat Chedi Luang

 

Wat Chedi Luang

 

Veliki središnji toranj Wat Chedi Luang hrama izgrađen je nekad između 1385. i 1402. godine, za vrijeme režima kralja Saen Muang Ma, 7. vladara Mengrai dinastije. Visok je 80 metera, i to ga čini najvišom građevinom u starom dijelu grada. Hram je godinama bio dom tajlandske najsvetije vjerske relikvija, smaragdnog bude koji se sada čuva u Bangkoku u Grand Palacu.
U razornom potresu 1545. godine veliki dio središnjeg tornja je oštećen te je visina prepolovljena u odnosu na orginalnu veličinu. Čak i tako oštećen, hram i dalje izgleda impresivno. Odjel za likovnu umjetnost odlučio je 1992. godine obnoviti hram i vratiti mu nekadašnji sjaj. Obnovljene su naga (zmijolike) stepenice na svim stranama hrama i vraćeni su kipovi slonova na temeljima hrama.  Sam toranj nažalost nikad nije u potpunosti završen, nego je pušten u stanju u kakvom je sada. 

 

 

Wat Chedi Luang

 

 

Što pogledati u Wat Chedi Luang

Za vrijeme važnijih budističkih blagdana poput Visakha Buja, Wat Chedi Luang je mjesto gdje se vjernici okupljaju za večernju procesiju svijećama. Posebnim sistemom “dizalice” omogućuje se posjetiteljima da ostave poklone i molitve na vrh središnjeg tornja. Hram je lociran u ulici Phra Pokklao i lako je uočljiv zbog središnjeg tornja koji je jedna od najviših građevina u starom dijelu grada. Nedaleko se nalazi i Wat Phra Sigh, pa možete ta dva hrama kombinirati u jedno jutro.
Svakodnevno otvoreno od 06:00-17:00

 

 

 

SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *