Tajland putopis: Maeklong railway market i Baiyoke tower

Novi dan, nova destinacija. Ovaj put odluka je pala na dugo planirani i nikako odrađen posjet na Maeklong Railway Market. To je još jedna od bezbroj tržnica koje se nalaze okolo Bangkoka no ova je u nečemu posebna , a to je da se vlak prolazi kroz samu tržnicu te se prilikom njegovog prolaska prodavači dižu tende i miču proizvode da vlak može proći.
Postoji bezbroj izleta koji će vas odvesti do tamo, al ja sam se odlučio otići samostalno. Kako dnevno kroz tržnicu prođe samo 4 vlaka tj 8 prolazaka morate dobro isplanirati koji vlak uzeti da sve stignete. Tim više jer put do tamo uključuje 2 vlaka i prijelaz brodom preko rijeke. Provjerite vozni red za prvu liniju OVDJE. Vozni red za drugu liniju OVDJE

Tajland putopis: Maeklong railway market i Bayoike tower
Vlak za Maeklong railway market

 

Konkretno sam ja uzeo vlak koji koji  iz Bangkoka kreće u 8:35, ali ne kreće s glavnog kolodvora nego s jednog manjeg udaljenog kolodvora Wongwian Yai. Da bi do njega došli najlakše je ići BTSom linijom Silom te izaći na istoimenoj stanici Wongwian Yai. Od tamo imate 5 min pješke do samog kolodvora koji liči na kojekakvu prčvarnicu. Pošto se na tom kolodvoru vozi jedna jedina linija nije baš problem sjesti u pravi vlak, a to je onaj u smjeru Mahachai. Karta vas košta čitavih 10 bahta i kupi se na valjda jedinom šalteru na stanici. Vlak začudo polazi u 08:35 ravno i dolazi s blagim kašnjenje u Mahachai. Planirano vrijeme dolaska je 09:28, a mi smo stigli u 09:35. Kad stignete u Mahachai izađete s kolodvora i skrenite desno te pješačite cca 500m gdje ćete naići na pristanište i brod koji će vas prebaciti na drugu stranu na kojoj vas čeka novi vlak koji vas vodi na Maeklong. Cijena broda je simboličnih 3 bahta i traje svega par minuta.

Tajland putopis: Maeklong railway market i Bayoike tower
Brod za prijelaz rijeke između 2 vlaka

 

Kad ste na drugoj strani samo pješačite tom jednom ulicom opet nekih 500m i dolazite na novu stanicu Ban Laem koja izgleda još jadnije nego prethodna. Tu za novih 10 bahta uzimate kartu do vaše konačne destinacije Maeklong. Vlak polazi u 10:10, a u Maeklong dolazi u 11:10 uz naravno kašnjene.
Odmah po izlasku iz vlaka naletilo se na masu ljudi, a ponajviše pogađate kineza. Krenuo sam se probijati kroz masu ljudi hodajući kroz prugu da bi našao dobru poziciju za prolazak vlaka, jer vlak se odmah po dolasku krca ljudima i u 11:30 se vrača nazad za Ban Laem. Zazvone zvona upozorenja za prodavače da se spreme za polazak vlaka i na drugi zvuk upozorenja vlak kreće na svoj put kroz tržnicu.

maeklong train markeMaeklong tržnica kroz koju svaki dan 8x prođe vlak

Posted by Thaimer on Saturday, 11 February 2017

 



Brzo dizanje tenda dok vlak prolazi na 5-10 cm od štandova, ali i ljudi, Postoji nekoliko uvučenih dijelova uz prugu gdje se možete smjestiti i sa sigurnošću ispratiti vlak, ali ti prostori se redovito ispune, pa stoga zauzmite poziciju na vrijeme. Jednom kada  vlak prođe i tende se vrate na mjesto, tržnica postane potpuno prohodna i možete u  njen nesmetani obilazak. U ponudi ima apsolutno svega iz domene hrane. Od voća, povrća, mesa, školjki, pa čak je bio i jedan morski pas. A bilo je tu i hrpa meni nepoznatih stvari tako da izbor je stvarno veliki ako želite nešto kupiti. Cijene su vjerovatno turističke, pa ne znam koliko je isplativo kupovati na ovome mjestu. Ovako to izgleda kad nema vlaka

Sad kad je vlak otišao i tržnica se pregledala otišao sam nešto pojesti, a van tržnice imate hrpu izbora za jesti. Mislim klasična ponuda, ali na stotine različitih mjesta. Jednom kada sam vidio prolazak vlaka, pregledao tržnicu te jeo, nije mi ostalo baš puno toga za raditi. Maeklong osim ovog marketa i nema baš što za ponuditi. Prvotna opcija je bila čekati na dolazak novog vlaka u 14:30 za neke nove fotografije i snimke te se s tim istim vlakom vratiti za Bangkok s polaskom u 15:30 i dolaskom  tek nekad iza 18 sati. No kako već u 13h nisam znao gdje bi sa sobom prošetao sam se naokolo i naišao na jedan minivan koji je kroz 10 min kretao za Bangkok. Cijena prijevoza je bila 60 bahta te sam se odlučio uputiti nazad u Bangkok i preskočiti povratak vlakom. Minivan standardno pun do zadnjeg mjesta, a mjesta za noge naravno nema. Bar ne za one koji su viši od 170cm. Mini van vozi sve do južnog autobusnog terminala u Bangkoku koji je prilično udaljen od svega normalnog, ali tu je besplatni shuttle bus koji me odveo do Victory monumenta od kuda uredno vozi BTS.




BTSom sam se prebacio u hladovinu tj Siam Paragon centar koji je onako jedan high end mall. Donji katovi puni luksuzne robe, a gornji katovi puni luksuznih auta poput Rolls Royca, Mclaren Mercedesa, Lamborghini, Lotus, Aston Martin, Bentley, Porsche, Jaguar, Spyker, Maserati, BMW, Hummer itd Nakon što sam se nadivio svim tim skupocjenim autima odlučio sam posjetiti Baiyoke tower, najvišu zgradu u Tajlandu s koje puca prekrasan pogled na Bangkok. No na putu za tamo naletio samo na dane Japana ispred Central Worlda gdje su nastupale neke lokalne? Ili japanske zvijezde? Uglavnom ekipa je bila u deliriju i svi obučeni u one neke cosplay kostime. Ovaj rad.
Ovako je to bilo pred pozornicom

Napokon se nastavilo za Baiyoke tower, a onda tamo jedan teški zgubidan,Dolazim na recepciju u prizemlju i kažem može jedna karta za observation deck koji se nalazi na 84. katu gdje se kao neka platforma vrti u krug tako da imate 360 pogled na Bangkok.
Kad ona meni da nema karti kod nje, nego da idem na recepciju na 18. katu. Dođeš u liftu, a ono na njemu imaš stisnut samo 17 ili 18 kat ? Dođeš na 18. kat i tamo recepcija hotela i prodaja karti. Ovaj put normalno daju kartu i naplate 400 bahta (80kn) Upute me do jednog radnika kojemu je posao pozvat lift i stisnut na koji ćete kat ići. Uglavnom ubaci on sve nas u lift i pošalje na prizemlje od kuda sam i došao?? Sad tek zbunjen ne kužim što ću na dnu kad trebam ići na vrh zgrade. Upadnem u neki lijevi lift kad on ne može nigdje bez kartice koje naravno nemam. A ništa, opet na stari lift i vraćaj se na 18. kat kod tog radnika. Ovaj put me vodi na pravi lift, ali ni taj ne ide do 84. kata nego tek do 77og gdje se ponovo mijenja lift. Kad tamo na 77. opet gubljenje gdje je lift za dalje ??
Nakon što sam se izvrtio u krug jedna radnica ukaže na neki minijaturni lift skoro, pa iza šanka. Ali pogađate niti taj lift ne vodi na 84. kat, nego ide do 83. gdje je bar. Ajde bar sam došao blizu pa sam na 83 katu, ali kako dalje tj gore. Opet se morate malo prošetati naokolo da bi konačno pronašli stepenice koje vas vode još taj jedan zadnji kat da napokon izađete na platformu. Bilo je to već iza 21h pa nije bilo neke pretjerane gužve, a i sama platforma je dosta velika, pa svatko nađe svoj kutak za gledati, a pogled je vrhunski. Svjetla grada pružaju se beskonačno u daljinu. Zbog te konstantne rotacije je malo teže uloviti dobro noćnu fotografiju, jer se stalno trese, a i tu noć je puhao prilično jak vjetar što je pravo osvježenje. Naravno samo u visini, dok je na dnu po ulicama Bangkoka to bila samo još jedna topla noć bez daška vjetra.

Pogled s Baiyoke towera

 

SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *