Ayutthaya općenito o destinaciji

 

Ayutthaya općenito

Osnovana 1350 godine, Ayutthaya postaje drugi glavni grad Tajlanda (tada zvan Siam) poslije Sukothaia. Zahvaljujući idealnoj lokaciji između Kine, Indije i Malezijskog arhipelaga Ayutthaya je stoljećima bila veliko trgovačko središte. Prodavači sa svih strana svijeta ( Kinezi, Indijci, Portugalci, Nizozemci itd) dolazili su u Ayutthayu prodati svoje proizvode. S početkom 1700. godine Ayutthaya je postala najveći svjetski grad s preko milijun stanovnika. Sve to je naprosto nestalo kada su 1767 burmanci napali grad i doslovno ga sravnili sa zemljom.
Po svim zapisima stara Ayutthaya bila je impresivan grad smješten između 3 rijeke koje su činile otok. Cijeli grad bio je ograđen s 12km dugim i 5m visokim zidom s približno stotinu vrata koje su vodile van grada. Prema Cambridge University’s A History of Thailand, samo jedan dio Wat Phra Si Sanpheta je bio “bogatiji” od svih crkvi Europe zajedno.

Danas imamo tek ostatke nekad impresivnog grada. Veliku kulturološki značaj tih ostataka prepoznao je 1991. godine UNESCO kada ga je uvrstio u zaštićenu svjetsku baštinu. Zbog blizine Bangkoka ovo je jedan od najučestalijih jednodnevnih izleta.

 

Ayutthaya mapa

 

 

Orijentacija

Ayutthaya je “otok” na ušću triju rijeka: Chao Phraya, Lopburi i Pa Sak. Kako se željeznički kolodvor nalazi na istočnoj strani van otoka, večina posjetitelje brodom prelazi preko rijeke da bi došla na ostatke nekadašnjeg grada.
Čim siđete s broda pred vama će se pojavit mnogo trgovina koje iznajmljuju bicikle i skutere, internet cafe i nekolicinu jeftinih guesthousa.  Snalaženje po gradu ne predstavlja veliki problem. U Thong ulica radi krug oko kompletnog otoka. Većina ostataka hramova nalazi se na sjeverozapadnom dijelu otoka, dok se smještaj i noćni život mogu pronaći na sjeveroistočnom dijelu otoka. Malo sjevernije od Naresuan ulice pronaći ćete glavnu backpackersku ulicu ( nešto tipa Khao San Road u Bangkoku) u ovom slučaju tkz Soi Farang. Svi najpopularniji guesthousi smješteni su ovdje kao i turističke agencije koje vam mogu pomoči u dajnjem planiranju putovanja.  Iako je ovo jako turističko područje, mogli bi imati problema u sporazumijevanju, jer je ovdje engleski jako malo u upotrebi.

Kako doći do Ayutthaye pročitajte ovdje.

 


SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *