Taxi u Bangkoku

Taxi u Bangkoku

Taxi je uz MRT i BTS najjednostavniji i najpraktičniji način prijevoza po Bangkoku. Većina taxia je nova i prostrana, a možete ih prepoznati po tome jer su svi automobili od Toyote i dolaze u raznim bojama od  zeleno-žute, crveno plave sve do žarkih boja poput crvene, narančaste i roze (slika gore). Različite boje su različite kompanije, ali za nas to ništa ne znači jer svi imaju istu cijenu. A cijene su su bagatelne i za hrvatske pojmove. naravno ukoliko se pozovete na taximeter, jer u protivnom će vam oni reći cijenu koja će vam možda i zvučati jeftino, ali će biti duplo skuplja od onoga što bi dobili da je uključio taksimetar. Službene cijene su sljedeće:
Start iznosi 35 bahti i u to je uključeno prvi kilometar. Svaki sljedeći kilometar košta 5 bahti. Taximeter se ne pomiče po 5bht svaki kilometar nego svakih 400 metara dodaje 2 bahta, ali radi jednostavnosti računanja stavio sam 5 baht/ 1km. Ukoliko uletite u gužvu gdje taxi stoji ili se kreće brzinom manjom od 6km/h tada plaćate i extra 1,5 baht/min.  Najveće gužve su ujutro 7-9h i popodne 16-19h i tada je poželjno izbjeći taxi. Ukoliko vašom rutom postoje neke cestarine taj trošak plaćate VI.
Za kratke gradske ture od par kilometara očekujte cijenu od 50 bahti, za 10 km to će biti oko 100 bahti itd.Na području Bangkoka ima oko 200000 taxia tako da vam se nikad neće dogoditi da je nestašica taxia. Slobodan taxi ćete prepoznati tako da će na prednjoj strani imati crveno svjetlo. Samo  mahnite rukom i on će vam stati. Kad smo kod mahanja moja preporuka je da uvijek tako uzmete taxi. Mahnite doslovno prvom koji prođe i to je to, a izbjegavajte ove taksiste koji su usidreni ispred ili u Khaosan roadu tj. u bilo kojoj turističkoj zoni, jer takvi će gledati da vas opeljuše i da ne koriste taksimetar. Onaj koji se vozi okolo je onaj koji radi, a ovi bi samo derali turiste. Izbjegavati krupne novčanice 500 i 1000 bahti jer uglavnom neće imati sitno za vratiti. Taxi i taksisti su generalno sigurni, al uvijek treba biti oprezan i ukratko koristiti zdrav razum i sve će biti ok.
Ukoliko ipak imate nekih problema možete nazvati na 1584 te prijaviti problem. Samo probajte zapamtiti tablicu auta ili broj taksista. Većina taksista će pričati dosta loš engleski i neće imati pojma di želite ići, pa je dobro imati adresu hotela ili di već idete napisano tajlandskom abecedom. Pomaže i ako znate neku znamenitost blizu destinacije
Napojnica vozaču  nije obvezna, ali zašto mu ne ostaviti nešto.  Barem sa 74 bahta zaokružiti na 80. To je čitavu jednu kunu gubitka za tebe. I naravno nemojte zaboraviti svoje stvari u taxiu.

Osim auto taxia u Bangkoku je i veliki broj moto taxia. Prepoznat ćete ih po narančastim prslucima na kojima piše TAXI. Oni nemaju taximeter nego fiksne cijene koje ćeš uvijek platiti skuplje od lokalaca i skuplje nego da si išao autom, al imaju tu jednu veliku prednost, a to je probijanje kroz gužve. Ako  s autom zaglavite u gužvi to može potrajati. 30-40 minuta za par kilometara i nešto što inače košta 50 bahti će vas zbog gužve koštati 100+ bahti. Moto taxi će se kroz gužvu probiti bez problema i u razdoblju velike gužve vrijede svaki baht. Provjerite si na google mapsu ili di već udaljenost do destinacije i procijenite koja cifra je ok prije nego počnete pregovarati o cijeni.

To je uglavnom to i evo službenog cijenika auto taxia ako poželite na malo dalje destinacije.

taxi cijene bangkok


 

SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

4 thoughts on “Taxi u Bangkoku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *