Tajland – sve korisne informacije na jednom mjestu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

mapa tajlanda bangkok krabi chiang mai phuket koh phangan koh samuui

TAJLAND – KORISNE INFORMACIJE  

Spremaš se za Tajland ? Ovdje ćeš pronaći sve potrebne informacije o tome gdje ići, što nositi, kako do vize, gotovina ili kartica i još mnogo toga da ti olakša prvi susret s Tajlandom. Drugi put će već biti lakše, jer vratit ćeš se opet.

Zdravlje i cijepljenje:

Za odlazak u Tajland cijepljenje nije obvezno niti ima potrebe za istim. Ova uobičajena cjepiva koja smo dobili kroz život su sasvim dovoljni. Ne preporuča se igranje s majmunima čiji potencijalni ugriz može biti opasan za vas, kao ni s brojnim psima lutalicama.  U slučaju da vam se desi nešto ozbiljno Bangkok ima puno suvremenih bolnica gdje doktori pričaju i engleski. Samo što s kvalitetom dolazi i cijena tako da su te bolnice dosta skupe i stoga je putno osiguranje preporučljivo. Par dana bolnice može vas koštati nekoliko tisuća kuna, pa ukoliko nemate toliko novaca uzmite si putno osiguranje. Osim Bangkoka i ostatak turističkih središta ima suvremene bolnice s osobljem koji priča engleski ili neki drugi svjetski jezik.

Sigurnost:
Tajland je generalno jako sigurna država gdje ćete problem naći jedino ako ga tražite.. Ni u jednom trenutku se nisam osjećao ni najmanje ugrožen bilo to 2 popodne ili 2 ujutro. Problema nemaju ni mnoge žene koje putuju samostalno kroz Tajland, ali i ostatak regije. Naravno treba zadržati zdrav razum i ne bahatiti se i prepirati s lokalcima već poštivati njihov život i kulturu.  Većina problema nastaje kao i uvijek pod utjecajem alkohola kojeg ovdje ima na svakom koraku tako da i ako se napijete probajte zadržati minimum kulture i nećete imati problema. Vaše osobne i vrijedne stvari uvijek držite kod sebe ili u sefu/lockeru ako ga vaš smještaj ima.  Isto vrijedi i za putovanja vlakom ili busom gdje sve vrijedne stvari poput novčanika, putovnice, mobitela itd imajte uvijek uz sebe, a ne u torbi koja će biti daleko od vas. Al to je valjda logično.

Rentanja skutera, vozačka i policija:

Osim u Bangkoku rentanja skutera je praktički must do na svim ostalim tajlandskim destinacija. Naravno moguće je proći i bez rentanja, ali onda je doživljaj višestruko umanjen.
Skuter se može iznajmiti u praktički svakom gradu i na svakom otoku na kojem postoji turizam. Cijene se kreču od 100 do 300 bahti ovisno o destinaciji i potražnji za skuterima. Na duže periode se dobije popust tako da npr 30 dana skutera na Koh Phanganu košta 2500 bahti što je niti 500kn. Cijena benzina je 22-25 bahti/litra Podatci 02/2016

Svi skuteri su minimalni 110 kubika i nema skutera od 50 kubika za koje većina nas ima važeću dozvolu. Za ovo je važeća kategorija A. Dobra vijest je da tajlandske iznajmljivače ni najmanje ne zanima imaš li ti vozačku ili nemaš niti će te ikad pitati za nju. Ono što njega zanima je da mu ti platiš za skuter i kao polog će vas UVIJEK tražiti da ostavite putovnicu. Da se ne dogodi da ti rentaš skuter za 5 eura i ne pojaviš se više nikad on će imat tvoju putovnicu kao polog. Mnogi drame oko toga da ne treba nikad ostavljati putovnicu itd, ali ja osobno u 30+ rentanja nisam nikad imao nikakvih problema da mi netko nje htio vratiti putovnicu, ali niti sam ja ikome skuter oštetio.
Na nekim mjestima će umjesto putovnice primiti i polog od 5000 bahti. Nisam probavao jer uvijek ostavim putovnicu. Prilikom preuzimanja skutera obvezno provjerite u kakvom je stanju i ima li kakavih oštečenja na sebi. Ima pokvarenih vlasnika koji će vam kasnije natovarit sve moguća oštečenja za koje niste ni znali da postoje. malo ih je ali ima ih. zato ja uvijek idem rentat na mjesto koje ima puno skutera u ponudi, jer netko tko ima biznis s 30ak skutera neće se ići zezati s tobom, dok netko tko renta 2 skutera možda živi od varanja ljudi. Koh Tao je poznat po tome da ima puno prevaranta sa skuterima.
Što se tiče polije u većini slučajeva vam neće ništa vozili se vi goli, bez majice, bez kacige , al ako se desi da imaju akciju zaustaviti će sve ljude na skuterima i dijelit kazne za kacige koje 90% ljudi ne nosi. To se uglavnom događa krajem mjeseca kad treba napunit kasu. Kazna za kacigu je 200 ili 500 bahti kako kojem policajcu pukne taj trenutak. Ukoliko je policajac sam i nitko vas ne vidi mito i korupcija rade 100%
Jedini potencijalni problem u cijeloj ovaj baladi je da ukoliko nemate vozačku A kategorije i padnete s motora te završite u bolnici velika vjerovatnost je da će vam vaše putno osiguranje odbiti platiti troškove liječenja. Tako da znate da preuzimate jedan rizik kada rentat skuter. Ali vrijedno je rizika ako mene pitate.

Klima:

Tajland ima tropsko-monsunsku klimu koja ima 2 izražena perioda

1) Kišna i topla sezona koja traje negdje od svibnja do studenog. Kao što joj i samo ime kaže, nju karakterizira kišno i vruće razdoblje gdje temperature preko dana znaju ići i do 40 stupnjeva, a kiša je praktički svakodnevna – međutim, to ne znači da kiša pada 24/7, nego kroz dan bude par kratkotrajnih pljuskova nakon kojih opet bude sunčano. Pljuskovi su uglavnom u vrijeme zore i sutona, ali to varira od lokacije do lokacije. Najkišovitiji mjeseci su rujan i  listopad. Ovaj period se smatra turističkom posezonom, pa su tada cijene smještaja značajno niže, a i generalno je puno manje turista.

2) Suha i hladna sezona koja traje negdje od sredine studenog to početka svibnja. Doduše, termin hladna sezona uzmite s rezervom, jer njihove prognoze temperaturu ispod 20 C označavaju plavom bojom uz dodatak hladno.  U Bangkoku će u tom periodu biti 24-32 C, na otocima 24-30 C, dok su na sjeveru razlike izraženije, pa temperature variraju od 15 C noću do 30 C danju (u brdovitijim predjelima na sjeveru temperature mogu ići i do jednoznamenkastih vrijednosti). Hladni period prestaje tokom ožujka, te tako temperature u ožujku i travnju dosežu i 40 C, ali i dalje uz minimalno kiše. Špica sezone (tzv. peak season) kad cijene smještaja dosežu vrhunac zbog povećanog broja turista koji na Tajlandu provode božićno-novogidišnje praznike.

Viza:
Iako većini država članica EU ne treba viza za boravke kraće od 30 dana, mi nismo te sreće – hrvatskim državljanima je potrebna viza za posjet Tajlandu. Najjednostavnije ju je dobiti u konzulatu u Zagrebu gdje je to čista formalnost.

Postupak je sljedeći: ispunite formular, uplatite 35 EUR na priloženi račun u ZABA banci (ili na licu mjesta u gotovini), predate vašu putovnicu zajedno s fotokopijom prve stranice iste, te primjerak aviokarte na uvid. Viza je gotova za 15-20 minuta i spremni ste za put. Ukoliko niste iz Zagreba, sve navedeno možete poslati putem HP Expressa, te će vam se istim putem vratiti na kućnu adresu (u oba smjera vi plaćate poštarinu). U tom slučaju proces izrade traje 3-4 dana.

 

Više informacija o vizi
Novac: 

Tajlandska nacionalna valuta je Baht (THB). Po aktualnom tečaju 03/2016
1€=39THB
1kn= 5,2 kn
Radi lakšeg računanja zaokružite na 5, pa je tako 1000THB=200kn, 50THB= 10kn itd.
.

Više o novcu i karticama ovdje 

 

Transport po Tajlandu:

Više informacija o transportu po tajlandu OVDJE 

 

Vremenska zona:

U odnosu na Hrvatsku Tajland je na +5 h za u periodu ljetnog računanja vremena (zadnji vikend u ožujku do zadnjeg vikenda u listopadu), te na +6 za vrijeme zimskog računanja vremena.

 

Što ponijeti u Tajland :

Što manje to bolje je glavni moto putovanja u Tajland, a i u ostatak regije. Sve ono za što mislite “aaa moglo bi mi zatrebati” vjerojatno neće, ako i zatreba imate za kupiti apsolutno sve i to znatno jeftinije nego u EU, od odjeće i obuće preko kozmetike i higijenskih potrepština sve do lijekova, uključujući i neke koji se kod nas mogu dobiti samo na recept.Ponesite si samo kremu za sunčanje, jer je ona skuplja nego u Hrvatskoj i eventualno neki specifičan lijek koji morate koristiti. Sve ove tablete za glavobolju, zubobolju, temperaturu, mučninu itd itd kupite tamo po nižim cijenama.

Od odjeće se preporuča uzeti lagane komade (po mogućnosti pamučne), 3-4 para kratkih hlačica, 5-6 boxerica , 5-6 majica i čarape (iako ih ja osobno nisam obukao od kad sam sletio do kad sam se vratio doma). Eventualno ponesite neku tanku majicu dugih rukava ukoliko mislite na sjever gdje zna biti svježije u zimskim mjesecima. Također ponesite i jedne hlače ili suknju koja doseže ispod koljena u kojoj ćete obilaziti hramove, ali i ako ih zaboravite nije nikakav problem jer na nekim lokacijama (npr. Grand Palace u Bangkoku) možete posuditi hlače koje vratite na odlasku. Praonice rublja su sveprisutne i jeftine ( već od 4kn/kg robe)  te vam nikad neće biti problem pronaći mjesto da operete robu.

Sve gore navedeno vam je dovoljno išli vi 3 dana ili 3 mjeseca, a uvijek si možete i kupiti novu robu jer je sve za klasu jeftinije nego kod nas. I za žene također vrijedi pravilo što manje to bolje, jer više puta sam vidio cure koje sa sobom vuku valjda cijeli ormar i torbu težu od njih samih – nepotrebno.

Internet i mobiteli:

Which Thailand Mobile Phone Company to choose

Mobilna i internet infrastruktura u Tajlandu je među najrazvijenijim u cijeloj regiji.
Na samom aerodromu naći ćete štandove s lokalnim teleoperaterima koji će vam odmah ponudit razne pakete interneta, razgovora ili sms-a namjenjene turistima.
Te turističke tarife su uglavnom skuplje i nepovoljnije od onog šta je u standardnoj ponudi, pa ako idete na duže putovanje bolje je to napraviti u gradu u nekom od brojnih trgovina lokalnih operatera. Poneki avioprijevoznici će vam već u avionu ili pri izlasku iz njega besplatno podijeliti sim kartice jednog od operatera. Samo odete na štand operatera koju karticu imate te izaberete odgovarajući paket. Naravno uvijek možete otići i kod drugog operatera di ćete karticu platit 50 bahti + XY za cijenu paketa koji izaberete. Postoje 3 glavna operatera AIS, DTAC i True Move, a slikoviti opis kakav je koji operater možete pogledati na slici lijevo.
Osim mobilnog interneta sveprisutan je i WiFi tako da ga praktički svaki restoran, kafić ili hotel imaju. Ponekad zna biti spor  i nepouzdan ukoliko je već puno ljudi spojeno, pa je dobro imati mobilni internet kao back up opciju.

Struja i utičnice:

Iako su na oko utičnice drugačije nije potreban nikakav adapter. Sasvim normalno možete uštekati vaš uređaj u njihove utičnice i radit će normalno. Jedini problem bi moglo predstavljati vrlo slabo držanje u utičnici, pa će vam često kabel sam od sebe ispast iz utičnice.Članci o Tajlandu:

 

[posts-for-page cat_slug=’tajland’ hide_images=’false’ num=’5′ read_more=’Čitaj dalje »’ show_full_posts=’false’ use_wp_excerpt=’true’ strip_html=’true’ hide_post_content=’false’ show_meta=’true’][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]