Iznajmljivanje skutera u Tajlandu

 

Osim u Bangkoku iznajmljivanje skutera je praktički must do na svim ostalim tajlandskim destinacija. Naravno moguće je proći i bez rentanja, ali onda je doživljaj višestruko umanjen.
Skuter se može iznajmiti u praktički svakom gradu i na svakom otoku na kojem postoji turizam. Cijene se kreću od 100 do 300 bahti ovisno o destinaciji i kvaliteti skutera. Stari razvaljeni skuter biti će 100 bahta, a neki noviji više u rangu 200-300, Na duže periode se dobije popust tako da npr 30 dana skutera na Koh Phanganu košta 3500-4000 bahta za noviju Hondu Click. Cijena benzina je 28-30 bahti/litra Podatci 03/2019

Svi skuteri su minimalni 110 kubika i nema skutera od 50 kubika za koje većina nas ima važeću dozvolu. Za ovo je važeća kategorija A. Dobra vijest je da tajlandske iznajmljivače ni najmanje ne zanima imaš li ti vozačku ili nemaš niti će te ikad pitati za nju. Ono što njega zanima je da mu ti platiš za skuter i kao polog će vas u 95% slučajeva tražiti da ostavite putovnicu,a  tek neki će uzeti fotokopiju putovnice uz polog od npr 5000 bahta. Da se ne dogodi da ti rentaš skuter za 5 eura i ne pojaviš se više nikad s njegovim skuterom, on će imati tvoju putovnicu kao polog. Mnogi drame oko toga da ne treba nikad ostavljati putovnicu itd, ali ja osobno u 30+ rentanja nisam nikad imao nikakvih problema da mi netko nje htio vratiti putovnicu, ali niti sam ja ikome skuter oštetio. Možete probati s fotokopijom putovnice i 3000-5000 bahti kao polog. Osobno nisam probavao, jer uvijek ostavim putovnicu.
Prilikom preuzimanja skutera obvezno provjerite u kakvom je stanju i ima li kakvih oštećenja na sebi. Ima pokvarenih vlasnika koji će vam kasnije natovariti sve moguća oštećenja za koje niste ni znali da postoje. malo ih je ali ima ih. zato ja uvijek idem rentati na mjesto koje ima puno skutera u ponudi, jer netko tko ima biznis s 30ak skutera neće se ići igrati s tobom i s poslovanjem, dok netko tko renta 2 skutera možda živi od varanja ljudi. Koh Tao je poznat po tome da ima puno prevaranta sa skuterima i da treba pažljivo birati gdje iznajmiti skuter.Što se tiče policije u većini slučajeva vam neće ništa vozili se vi goli, bez majice, bez kacige , ali ako se desi da imaju akciju zaustaviti će sve ljude na skuterima te dijelit kazne za neimanje vozačke i kacige koje 90% ljudi ne nosi. Ponekad policija zna zaustavljati i kažnjavati s kaznom od 500 bahti sve one koji nemaju kacigu ili im platiš direktno 100-200 bahta na ruke da “izbjegneš papirologiju”. Veliki dio skutera za iznajmljivanje ima posebne prepoznatljive tablice, pa policajcima nije teško zaključiti koga zaustaviti. Nešto kao kod nas čim vidiš Daruvar tablice znaš da je ili firma ili rent a car. Kontrole su učestalije pri kraju mjeseca i pred velike tajlandske blagdane kad policajci skupljaju novce za obitelj i djecu, jer treba kupiti poklone i dobro se najesti.
Najveću mogućnost da će vas policija zaustaviti i kazniti ukoliko nemate vozačku dozvolu je Chiang Mai i okolica te Phuket. Dok u CM uglavnom kažnjavaju za vozačku i kacigu, naa Phuketu kontroliraju i alkohol/drogu.
Na Koh Phanganu te npr nitko ništa ne kontrolira.
Jedini potencijalni problem u cijeloj ovaj baladi je da ukoliko nemate vozačku A kategorije i padnete s motora te završite u bolnici  vaše putno osiguranje će odbiti platiti troškove liječenja, a ono nije jeftino u tajlandskim bolnicama. Isto tako ako padnete i razbijete skuter vi plaćate kompletnu štetu kao i štetu drugog vozila ako ste udarili u njega. Čak i u slučaju da netko drugi udari u vas opet ste vi ti koji plaćaju sve.  Tako da znate da preuzimate jedan rizik kada iznajmljujete skuter. Ali vrijedno je rizika ako mene pitate. Samo pamet u glavu i bez alkoholizirane vožnje, jer i bez vas ima hrpa budala u tajlandskom prometu.

SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

5 thoughts on “Iznajmljivanje skutera u Tajlandu

  1. Pingback: Koh Chang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *