Kako doći na Ko Samui

Avion:

Ko Samui Airport (USM) u privatnom je vlasništvu Bangkok Airwaysa koji je sve do nedavno bio jedini prijevoznik koji je letio na njega. I dalje je večina letova njihova te tako bangkok Airways povezuje Ko Samui s  Bangkokom, Chiang Mai, Krabi, Pattaya, Phuket and Trat uz manji broj ostalih kompanija što nacionalnih poput Thai Airwaysa koji također vozi za Bangkok 2x dnevno, što internacionalnih kao Silk Air koji leti iz Singapura, Firefly iz Kuala Lumpura.
Bangkok Airways povezuje Samui i Bangkok letovima svakih 40-60 minuta svakodnevno od ujutro u 06:00 do navečer u 22:00. Cijene su dosta skupe za tajlandske uvjere i kreću se do 3500-4500 bahta po smjeru ukoliko se kupe unaprijed i idu do duplo skuplje ako ih se kupi na dan ili na samom aerodromu. Letovi između Phuketa i Samuia su nešto jeftiniji te se kreču u rasponu od 2000 do 3000 bahta.

Alternativno možete se poslužiti low cost kompanijama  Nok Air ili Air Asia koje ne lete na Samui, ali lete na obližnje aerdrome Surat Thani ili Nakhon Si Thammarat od kuda se lako prebacite na Samui.
Nok Air ima u ponudi 4x dnevno kombinaciju let + transfer na otok iz Bangkoka za Samui. Kreće se s Don Muang (DMK) aerodroma u Bangkoku i leti se za Surat Thani ili Nakhon Si Thammarat od kuda ce vas autobusom prebaciti do pristaništa na brod za Samui. Istim putem se možete vratiti i nazad u Bangkok. Sve to će vas koštati otprilike 1/3 cijene leta Bangkok – Samui.
Sličnu ponudu ima i Air Asia po također sličnim cijenama. Takve karte možete kupiti na njihovim službenim stranicama.  Čak i ako ne kupite kombo ticket nego običnu avionsku kartu na aerodromu ćete pronaći agente koji će vam prodati transfere do otoka.

Letovi za Samui su generalno skuplji od ostalih destinacija unutar Tajlanda zbog gore spomenutog vlasništva BAngkok Airwaysa koji voli iskorištavati taj svojevrsni monopol. Bilo je govora da će se praviti novi aerodrom na jugu toka koji će biti neovisan o samo jednoj kompaniji, ali za sad je sve stalno na priči.

Aerodrom pruža usluga transfera do bilo kojeg dijela otoka po sljedećem cjeniku ( moguće su promjene cijena u trenutku vašeg dolaska, al ne velike) Cijena je za minibus po osobi po smjeru
Airport – Big Buddha 100baht
Airport – Chaweng 130 baht
Airport – Lamai 200 baht
Airport – Taling Ngam 600 baht
Airport – Bophut 130 baht
Airport – Mae Nam 150 baht
Airport – Bang Po 200 baht
Airport – Nathon 200 baht

Ako vas je više i htjeli bi privatno taxiem ovo su cijene za destinaciju po vozilu

cijena-taxi-samui-airport-price
Cijena Taxi aerodrom Samui

 

Brod:

Željeznički kolodvor i Surat Thani Airport (URT) prodaju kombinirane karte bus/brod po cijeni od 250-300 bahta. Dok će vas jedni voziti 60 minuta do pristaništa i brodom 90 minuta do Samuia, drugi će vas kopnom prevesti za 30 minuta, ali će brod biti sporiji. Više manje ćete doći na isto što se tiče vremena no što se tiče lokaciji nećete, jer za razliku od Phangana i Taa na Samuiu postoji više pristaništa pa provjerite prije vožnje koja kompanija vam više odgovara, jer bi te se mogli naći 30ak km od svog smještaja, pa ćete morati plaćati extra transfer do hotela.

Dvije glavne kompanije za trajektni prijevoz vozila kreću s Don Sak pristaništa, a to su Seatran i Raja. Obje kompanije voze svakih cca sat vremena te su vam jedina opcija ukoliko na otok idete motorom, autom ili bili kojim vozilom. naravno možete ići i bez vozila. Vožnja do otoka traje oko 90 minuta.
Seatran ferry u Samui pristaje na Nathon Pieru dok Raja ferry pristaje na Raja Pieru tj Lipa Noi pier. Oba pristaništa se nalaze na zapadnoj obali otoka, a to je 20-25km od glavnih odredišta posjetitelja Samuia.
Cijene karte su iste za obje kompanije i one su 120 bahta za osobe, 170 za motor i 400 za auto. To je cijena samo za trajekt tako ako odlazite s otoka na Don Saku ćete morati nadoplatiti za bus koji će vas prebaciti do Surat Thania. Ako pak kupite u nekoj od agencija transfer do Bangkoka ili bilo koje druge destinacije tada vam je sve ukljuceno u cijenu i prijevoz do brod, brod, transfer do odredišta. na vama je samo da mjenjate prijevozna sredstva 😀 Ne brinite se izljepiti će vas naljepnicama da vas mogu prepoznati.

Lomprayah ima brzi brod koji vozi samo putnike te je nešto skuplji od navedenog dvojca no njihove cijene uključuju transfere iz Surat Thania do pristanšta pa na otok. ISto tako sa Surat thani airporta, kolodvora itd. Dosta su povezani s autobusnim i željezničkim kolodvorima pa je lako moguće da završite s njima koa kupite combo ticket.
Don Sak i Samui povezuju 4x dnevno s prvim brodom u 09:00 i zadnjim u 16:00. Cijena iz Surat Thani centra je 450 , s kolodvora 500 te s aerodroma 600 bahta. Timetable i cijene kao i samo kupoinu karata možete obaviti na Lomprayah stranicama.

Seatran Discovery Link povezuje Don Sak i Samui ( Bang Rak pier) 2x dnevno s polascima u 11:00 i 14:30 te vožnja traje 1:30h. Cijena karte je 350 bahta. Ovo vam je najbolja opcija jer dolazi najbliže središtu zbivanja i večina turista odsjeda unutar 10km od ovog pristaništa. Do Samui airporta imate 5 minuta vožnje. Pregled voznog reda i kupovina karte na Seatran stranicama

Songserm je još jedna kompanija s kojom ćete ćesto završiti ako kupujete kombinirane karte iz Bangkoka, ili zapadne obale prema Samuiu. Brod je to na kojem ćete rijetko vidjeti nekoga tko nije turist. Sve kombinacije koje vam oni pružaju provjerite na Songserm stranici.

Ukoliko na Samui dolazite s Koh Phanagana ili Koh Tao svi brodovi koji se vračaju za Don Sak ( Surat Thani) ići će preko Samuia te ćete imati mnoštvo opcija za izbor. Na vama je samo da odaberete koje vam pristanište na Samuiu najviše odgovara.

 

Autobus:

Na liniji Bangkok – Samui imate nekoliko klasa na raspolaganju. Od budget opcija sve do VIP opcija gdje vas je samo 24 u autobusu sa sjedalima koji se mogu ispružiti za spavanje. Cijena karte se kreće od 600 do 1000+ bahta ovisno koju ste klasu izabrali. Vožnja busom traje cca 12h.
Ukoliko ste kupili bus kartu za Surat Thani tada ćete morati platiti extra transfer i brod za Samui. Ako ste pak u startu kupili kartu za Samui tada vam je sve uključeno u cijenu. Do Samuia možete doći autobusima i sa zapadne obale Phuket i Krabi, pa čak i iz Malezije.
Red vožnje i kupovinu karte provjerite ispod

Bus Bangkok - Koh Samui ฿ 1,128–1,526 10h 30m – 15h 30m
  •   VIP 24 19:00
  •   VIP 32 18:50
  •   Express 06:00, 19:00, 21:00
  •   Bus + Ferry 19:00
  •   VIP Bus 19:00

Vlak:

S obzirom da se radi o otoku direktne veze vlakom nema. Najbliža stanica je ona u Surat Thaniu od kuda uzimate kombo transfer bus/kombi pa brod. Kao i za autobus moguće je odmah u Bangkoku kupiti kartu koja uključuje sve prijevoze do otoka. Noćni vlakovi su najčešći odabir budget putnika. Sjedala koja se transformiraju u krevete na kojima možete ugodno odspavati te ujutro odmorni dođete na otok.
Osim na kolodvoru svoje karte možete kupiti online klikom na dole navedeni red vožnje

SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *