Koh Kood – najljepše plaže Tajlanda

Tražite najljepše plaže Tajlanda bez gužve i buke ? Ne tražite dalje !!! Koh Kood it is.

SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?

Koh Kood (negdje ćete naći da piše Koh Kut) je otok smješten na samom istoku tajlandske obale u blizini daleko poznatijeg Koh Changa no totalna je suprotnost od njega. Pozicioniran 50km od tajlandskog kopna te isto toliko od kambodžanske granice relativno je izoliran te samim time ne privlači velike mase turista. Bez mase turista nema ni razvijene infrastrukture te na otoku neće pronaći neke velike hotelske lance, ni Mcdonaldse i slične. Ma što da vam kažem kad nema ni 7-eleven na otoku. Da ponovimo Koh Kood nema NITI JEDNOG JEDINOG 7-elevena, Family marta i sličnih. Sve namirnice kupuju se u malim obiteljskim trgovinama i cijene su naravno nešto skuplje nego li na kopnu. Tako da nemojte brinuti sve se može kupiti samo ne u 24/7 komforu koji nam pruža 7-eleven i nema ham&Cheese toasta 🙁  Ako vas zanima kako su Phuket ili Samui izgledali 80ih prije turističkog booma posjetite Koh Kood sada jer tko zna do kada će biti ovako.

Unatoč toj nerazvijenosti i manjku infrastrukture imamo jedan paradoks, a to je da se na Koh Koodu nalazi najskuplji i najelitniji smještaj Tajlanda.
Riječ je o Soneva Kiri luksuznim vilama s bazenima, privatnom plažom itd
Cijena je očekivano sitnica, pa tako imamo najjeftiniju sobu u niskoj sezoni po cijeni od 1000 eura pa sve do vrtoglavih 20000 eura po noćenju. Radi se o vilama od 400-500 kvadrata tako da mjesta vam neće faliti. Sve detalje za navedeni objekt možete vidjeti OVDJE  Nisam nikad bio tamo, pa nemam recenziju iz prve ruke. ali probao sam doći do tamo no bila je rampa na cesti i nisu me pustili dalje. Očito nisam izgledao kao njihov prosječan klijent jer oni dolaze privatnim gliserima ili privatnim aerodromom koji se nalazi odmah do resorta. I onda imate mene i Hondu Click.

VAŽNO: Koh Kood je  “Tajland kakav je nekad bio” čak i danas u 2022. godini te kao takav nema noćnoga života u smislu da ćete u nekom baru/clubu slušati muziku i piti do 2-3 ujutro. Svi oni koji imaju crve u guzici i traže nešto tipa Khao San, Patpong ili Nana u Bangkoku, Patong na Phuketu, Phi Phi, Chaweng na Samuiu, Walking street u Pattayi mogu slobodno prestati čitati jer toga na otoku nema ni u tragovima.  Gotovo svi restorani se zatvaraju u 21h i tek poneki u 22h te nakon toga preostaje vam eventualno 3 bara na otoku u kojem možete popiti piće do ponoći. Ovdje se dolazi odmoriti mozak i doslovno ne raditi ništa. Hotel – plaža, plaža  hotel eto što ja znam, ništa ja ne znam.
Isto vrijedi napomenuti da ovdje vrijedi ona CASH IS KING. Na otoku još uvijek nema niti jedne poslovnice banke i za sada tek par bankomata koji često presuše s cashom tako da napunite se cashom i bahtima na mobitel računu. 

Površinom nešto većom od našega Raba ili Visa otok ima tek 1000 stalnih stanovnika. Većina sjevernog, istočnog i južnog dijela otoka je nedostupno kopnenim putem sa gustom brdovitim prašumama te se glavnina života i turizma nalazi se uzduž zapadne obale. Ceste po otoku su u dobrom stanju te je prilično lagano kretati se otokom jer praktično imaš jedan jedini smjer. Ono čega nema je javni prijevoz koji na otoku ne postoji ni u jednom obliku. Za obilazak otoka morati ćete unajmiti motor, biciklu, auto ili brod te tako obilaziti otok. Možda bi se i moglo unajmiti nekog lokalca da vas voza uokolo no to nisam probao, pa prepuštam tu zabavu vama. Na većinu plaža moguće je doći cestovnim putem no ima i onih za koje ćete morati uzeti brod ili kayak jer nema cestovnog prilaza. Na par njih ćete se morati probijati kroz prašnjavi put ili kroz pijesak pa sam se osjećao kao u Sahari, a ne da idem na plažu.
Cijena skutera su klasičnih 200-250 bahta uz jednu jedinu  benzinsku na cijelom otoku. Osim benzinske postoje i boce benzina uz cestu u slučaju nužde. Radi se 0,7L bocama alkohola koje su napunjene benzinom uz cijenu 40ak bahta te ih koristite samo u slučaj nužde jer benzin na benzinskoj je osjetno jeftiniji. 30ak bahta po litri na prema 40ak za 0.7L

 
KOH KOOD VIDEO

DOLAZAK NA OTOK:

Udaljen tek 300ak km od Bangkoka otok je relativno dobro i brz povezan te s jutarnjim polaskom i Bangkoka stignete se već  u rano popodne kupati na jednoj od plaža Koh Kooda.

Avion: najbliži aerodrom je onaj u Tratu do kojega možete doći letom iz Bangkoka no kako je on u privatnom vlasništvu Bangkok Airwaysa ( kao i Samui airport) cijene su prave monopolističke tj skupe. Ako kupite dovoljno rano po promotivnim cijena platiti ćete oko 60 eura , a van promocija 80-100 eura  po osobi po smjeru. Ukoliko se svejedno odlučite ići avionom Bangkok – Trat postoje transferi autobusima s Trat aerodroma do Laem Sok  luke  od kuda kreću brodovi za Koh Kood. Letovi i transferi su vremenski usklađeni tako da stignu na te brodove.

Autobus: najjednostavnija opcija s busom je da se uzme combo ticket bus + brod od kompanije Boonsiri.  Ova kompanija se nalazi u Khao San zoni točnije na ovoj lokaciji. Tamo kupovinom karte dobijete prijevoz autobusom od njihove poslovnice u Bangkoku do njihovog ureda u Tratu. Od tamo vas prebace do mola u Laem Soku te potom vožnja njihovim brodom do Koh Kooda i na kraju transfer vozilom do vašeg smještaja gdje god on bio na otoku. Cijena te combo karte je 1100 THB cca 25 eur. Na raspolaganju su vam je pekarski polazak iz Bangkoka  u 5 ujutro s dolaskom oko 12:00 Busevi su novi s udobnim sjedalima, USB utorima za puniti mobitele. Vožnja busom traje 5-6 sati uz jedno zaustavljanje negdje na cca pola puta do Trata.  Dolaskom u Trat u njihov ured sačekati ćete 10ak minuta kada će vas prebaciti do luke gdje ćete doći taman pred polazak broda. Zatim slijedi vožnja od 1:20h kada dolazite na Koh Kood. Čim dođete na otok odmah će vas čekati prijevoz za dalje do vašeg smještaj te ćete ubrzo biti u svom smještaju.
Ovo je daleko najjednostavniji debil friendly način za doći na Koh Kood bez brige – bez pameti.  Rezervacije i informacije o ovom prijevozu možete pronaći na njihovoj stranici https://boonsiriferry.com/en/timetable

 

 

Druga opcija je da uzmete bus iz Bangkoka (Ekkamai station)  za Trat koji košta cca 250 THB te potom u Tratu kupite kartu jednog od prijevoznika do Koh Kooda. Sve kompanije imaju u cijenu  uključen transfer od Trata do luke gdje polazi brod te na samom otoku od dolazne luke do vašeg smještaja. Ukoliko idete ovom rutom morate krenuti jako rano iz Bangkoka ( najkasnije u 7h ) jer ćete u protivnom doći u Trat u popodnevnim satima kada više nema brodova za Koh kood te ćete morati prespavati u Tratu koji baš i nema nešto za ponuditi osim nekog malog night marketa. Ako vam se ipak to dogodi i tražite jeftin smještaj onda se smjestite u Pop Guesthouse – rezerviraj na Booking.com te odmah koh njih uzmite transfer na Koh Kood. Ovom opcijom bi mogli proći nešto malo jeftinije  650 THB vs 900THB preko Boonsiri kompanije.

Taxi: iako ima preko 300km od Bangkoka do Laem sok piera taksi je relativno povoljna opcija ako želite komfor i ako vas je više u grupi. Vožnja Bangkoka – Laem sok s autom za max 3 osobe koštati će oko 3500-4000 THB tj 100-120 eur ( 30-40 eur po osobi) , a ako vas je više kombi će doći oko 5000 bahta cca 150 eura te još 350-600THB -(10-18 eur ) za brodsku kartu u koju je uključen transfer do hotel na otoku.  Po dolasku na otok pitati će vas gdje ste smješteni i oni vas voze tamo. Smjestiti će vas više u isto vozilo te onda jednog po jednog ostavljati u resorte. Ako niste sretne ruke otpratiti ćete svakoga prije nego vas zadnjeg ostave u vašem smještaju.

Privatni speedboat: neki od skupljih smještaja imaju uključeno u cijenu i prijevoz privatnim gliserom s kopna ravno do plaže na kojoj je resort. Za više informacija pitajte sam resort gdje ste rezervirali smještaj

Linijski speedboad: postoji redovna linija koja povezuje Koh Chang – Koh Mak – Koh Kood te s njim možete povezati bilo koji od ova 3 otoka

Klook.com

KRETANJE PO OTOKU:

Iako je otok relativno malen nije baš za pješačenje, a ni za bicikliranje jer je teren na momente dosta brdovit te trebate biti dosta fit da bi tamo biciklirali. Taksi ili neki drugi javni prijevoz ne postoji, pa ste prepušteni sami sebi.
Skuter je definitivno najbolja opcija za istražiti otok i sve njegove predivne plaže. Cijene su standardno 250-300THB/24h iako će vas neka mjesta pitati i nešto više 400-500 no takve zaobiđite.
Postoji samo jedna prava benzinska na otoku i bezbroj 0.7 boca benzina uz cestu.

Ako ne vozite motor onda možete unajmiti nekog lokalca da vas vozi okolo po plažama ili uzmite neki smjestaj na samoj plaži i ne mrdajte.

.

 

SMJEŠTAJ:

Koh Kood je dosta popularan među tajlandskim stanovništvom te se za vrijeme vikenda i državnih praznika većina povoljnijeg smještaja rasproda. Sve veća potražnja za budget smještajem ne prati i sama ponuda smještaja te je Koh Kood jedna od rijetkih tajlandskih destinacija gdje nije na odmet rezervirati smještaj unaprijed no to me svejedno nije spriječilo da dođem tamo bez rezervacije oba puta. Doduše poslao sam facebook poruku gazdarici da dolazim sutra pa mi spremila sobu.
Osobno sam odsjeo u ovom smještaju koji je bio  među najpovoljnijim privatnim smještajem na otoku. Iako ga je na stranicama booking coma pokazivalo kao rasprodanog putem facebooka sam ih kontaktirao i imali su mjesta te su mi rezervirali jednu sobu. Prvo sam naravno uzeo najjeftiniju dostupnu sobu, a to je bila ova od 450THB.

 

Dolaskom tamo uvidio sam da je ta soba baš rasulo čak i za moje standarde te sam se prebacio ipak na ovu skuplju od 600 THB noć koja je bila 5* na prema prethodnoj sobi. Smještaj se za divno čudo stalno renovira i nadograđuje tako da sam prvi put bio 12/2018 te onda godinu dana iza u 12/2019 te sam se odmah smjestio u noviji dio koji je izgrađen u međuvremenu. Cijena je ostala ista kao prošle godine u staroj sobi – 600THB ( 125kn – 17 eur), a 2022 bilo najjeftinije 500 baht. Popust za loyalty gosta.
Sobe su naravno basic no imaš mali frižider, toplu vodu i mreže protiv komaraca posvuda ( prozori, vrata) tako da ti je soba lijepo prozračna i po noću bude sveježije jer je u unutrašnjosti otoka. Uostalom pogledajte video  IZNUTRA i  ovo je video iz vana i malo stare sobe gdje sam bio prve godine   >> VIDEO 

 

 Booking.com

Od lijepih smještaja koje sam vidjeo obilazaći otok preporučio bi neke od ovih Koh Kood Paradise Beach, Shantaa Koh Kood, High Season Pool Villa & Spa, Tinkerbell Resort  Ko Kut Ao Phrao Beach Resort, Seafar Resort, Wendy the Pool Resort @ Koh Kood, Koh Kood Resort  ili već gore spomenuti Soneva Kiri

To su sve lokacije uz samu plažu no ako želite proći jeftinije morati ćete se malo udaljiti od plaža kao npr gore spomenuti guesthouse te skuterom obilaziti plaže, restorana i jedan vodopad koji se nalazi u neposrednoj blizini PD guesthousa.

 

Plaže:
Većina plaža po Koh Koodu locirane su na zapadnoj strani što garantira zalazak sunca u okruženju s minimalno ljudi na plažama. Niti na jednoj plaži nikad nije bilo više od 30 ljudi tako da mira ima na sve strane.

Klong Chao Beach se smatra centralnom plažom i centralnim “selom” na otoku gdje se smjestilo najviše restorana, barova i smještaj. Smještaj varira od luksuza tipa High Season Pool Villa & Spa pa sve do basic smještaja popout gore spomenutog PD Guesthouse. Ujedno je to dio otoka na kojem možete pronaći najviše povoljnih opcija za smještaj. 

Posted by Thaimer on Thursday, December 27, 2018

Na vrhu plaže nalazi se kanal kroz kojeg dolazi rijeka sa središta otoka gdje možete pronaći Klong Chao Waterfall i proći pored mog smeštaja PD guesthouse.

Ngamkho Beach se nastavlja južnije te se proteže nekih kilometar uske plaže te se sastoji od dvije uvale. Tamo ćete naći uglavnom 2/3* resorte poput Dusita Koh Kood Resort ili A-Na-Lay Resort.  Zbog plitkog mora odabir ovih plaža će dobro doći obiteljima s djecom.

 

Dusita koh kood beach

 

A Na Lay – Koh Kood

 

Bang Bao beach je sljedeća plaža locirana  u istoimenoj uvali u kojoj ćete pronaći nekolicinu 3-4* resorta poput Koh Kood Resorta, The Beach Natural Resort ili To the Sea resort.  Plaža je lako dostupna s betonskom cestom.

Bang Bao beach

 

 

Hat Takhian je plaža na kojoj se nalazi jedan jedini resort imena Cham’s House****   te ćete tamo uglavnom biti sami na plaži izuzev par ljudi ispred resorta.  S glavne ceste ćete skrenuti na desno gde će biti znak Khlong Hin te se nakon 100ak metara cesta odvaja na lijevo za Khlong hin i vi idete desno za Hat Takhian.

Hat Takhian

 

Klong Hin Beach je jedna fantastična plaža s lagunom u obliku potkove gdje se nalazi tek jedan resort kojeg nema nigdje online. Koliko sam ulovio tamo uglavnom dolaze charter rusi no svejedno možete i vi upasti unutra i ići na plažu. Guste palme s ležaljkama ispod su ko rođene za savršeno chillanje u hladu. S obzirom da pozicijski više gleda na jug već oko 15h ima dosta hlada tako da ako se želite pržiti na suncu dođite ranije.
Kao što sam već gore napisao s glavne ceste ćete skrenuti na desno gdje će biti znak Khlong Hin te se nakon 100ak metara cesta odvaja na lijevo za Khlong hin i  desno za Hat Takhian. Cesta do plaže je prvo asfaltirana no onda idete jednim polu makadam polu beton puteljkom dok ne dođete do samog resorta. Tamo ostavite motor i na plaži ste
Osim Khlong Hin resorta kojeg nema online moguce je rezervirati i À La Koh Kood Resort

Khlong HIn beach

 

Neverland beach je plaža kojoj sam sad izmislio ime jer nemam pojma koje je službeno ime no s obzirom da se tamo nalazi Neverland beach resort nazvati ćemo ju Neverland beach. Nalazi se nasuprot Khlong hin plaže u istoj uvali no opet fizički razdvojeno i dolazi se drugom cestom. Još jedna plaža na kojoj ćete biti skoro pa sami jer osim tog Neverland resorta ima tek par kućica po putu od glavne ceste do plaže. Put je prašnjavo zemljan bez nekih uzbrdica, nizbrdica ili rupa no mislim da je veselje voziti tamo nakon velikih kiša no i to je dio zabave. Sve u svemu ako je suho vrijeme proći ćete bez problema no ako je kišno oprati ćete noge u moru.

 

Neverland beach

 

Ako volite gužvu na plaži ovo nije lokacija za vas 🌴🥥🌞

Posted by Thaimer on Tuesday, October 8, 2019

Ao Phrao je najjuznija plaza otoka na kojoj se mozete smjestiti u Rest Sea Resort Koh Kood ili I-Lay House Koh Kood

ATRAKCIJE:

Plaže su naravno glavna atrakcija otoka i izuzev par vodopada nema se puno toga za vidjeti osim plaža. Khlong Chao je lako dostupan i najpopularniji vodopad koji i nije nesto veliki, ali ok je za ubiti 1h vremena.

RESTORANI I BAROVI:

Restorana i barova ima posvuda te gdje god se smjestili imati ćete što za piti i jesti, ali ne očekujte da će raditi do kasno. Ako ne jedete do 21h ostati ćete gladni. Svaki resort ima svoj restoran koji su generalno nešto skuplji, a ove jeftinije ćete naći uz cesrtu kad se budete vozili okolo. Za seafood vam je najbolje otići na istočnu stranu otoka u Ao Yai fisherman village

Sve u svemu odlaskom na Koh Kood račumajte na odmaranje mozga bez ikakve gužve, buke i popratnog sadržaja. Odmor u pravom smislu te riječi stoga nemojte otići tamo i onda kukati kako je dosadno i da nemate što za raditi.

Klook.com
Vodič za prvo putovanje u Tajland –> Više informacija
Viza:
 Potrebna za Hrvatske državljanje –> Više informacija
Smještaj: Rezervirajte najjeftiniji smještaj i platite na dolasku. Besplatno otkazivanje.
Destinacije:  Bangkok, Chiang Mai, Chiang Rai, Koh Samui, Koh Phangan, Koh Phi Phi, Koh Lipe,  Koh Tao, Koh Chang, Ayutthaya, Sukhothai
Transport: Općenito o transportu, Aviokompanije unutar Tajlanda, Cjelokupni vozni red autobusa, vlakova i brodova kroz Tajland 


Prijavi se na newsletter:


Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *