Vodič za prvo putovanje u Tajland

Spremate se ili tek razmišljate o prvom odlasku u Tajland no ne znate ništa od destinaciji i puni ste pitanja ? Upravo za vas slijedi Vodič za prvo putovanje u Tajland iliti kako otići samostalno u Tajland za manje novaca.

Aviokarta:
Prva stvar koja vam treba za posjetiti Tajland je avio karta do tamo. Najpovoljnije su karte do Bangkoka no zna se pronaći povoljne kartie i za Krabi ili Phuket.
Cijene se kreću uglavnom oko 500 eur za povratnu kartu iz Zagreba no uz česte akcije ponajprije Qatar Airwaysa te se karte snize na 400-450 eura što je dobra cijena. U nekim situacijama zna se dogoditi da karte budu i niže od 400 eura no to je uglavnom u nekim limitiranim terminima i za to morate biti fleksibilni s polaskom. S druge strane za vrijeme Božića i Nove godine cijena karte će biti skuplja te varirati od 600 do 1000 eura.
Sve u svemu računajte da ćete kartu van blagdana platiti do 500 eura, a sve niže je super.

Dobra stara vremena no u 2023 normalna cijena je postala 700EUR


Aerodrom i transit: 
Kako besplatno jesti i piti na aerodromu provjerite OVDJE 

Viza:
Hrvatskim, srpskim te BiH državljanima viza za Tajland je potrebna i relativno lagano se dobije u tajlandskom konzulatu u Zagrebu. Više na tu temu pročitajte u članku VIZA ZA TAJLAND

Što ponesti: 
Minimum, minimum i opet minimum. Ako niste neki fotograf/videograf nema potrebe da za sobom teglite 5 kofera s pola ormara i 700 različitih kombinacija. Osobno preferiram nositi 40L Osprey ruksak koji je težak tek 1.3kg i prolazi kod svake aviokompanije kao kabinska prtljaga.   Odlazite u tropsku klimu gdje je uvijek toplo i gdje vam je skoro pa svaka duga odjeća višak te nema potrebe da nosite zimsku opremu. Ja sve zimsko ostavim doma. Ako idem iz Zagreba sjednem u bus do ZGa i u busu mi ne treba zimska jakna, a kada dođem u ZG na kolodvor samo pređem u drugi bus za Pleso gdje mi opet ne treba jakna. Jednom kad sam u zgradi aerodroma opet mi ne treba jakna i tako dođem u Bangkok bez zimske jakne. Sa sobom ponesem doslovno jedan par čarapa i to je taj u kojem sam letio jer čim sletim obučem japanke i više ne oblačim čarape do povratka u HR* (ispravak netočnog navoda jer čarape obučem na svakom nacionalnom letu ili vožnji busom/vlakom/brodom jer su nenormalni s tim klimama i bude ledeno unutra )
Osim para čarapa ponesem 5-6 bokserica, isto toliko majica, 3-4 hlačice i to je više manje to.  Nema potrebe da se tegli više jer praonica rublja ima posvuda po cijeni od 5-10kn po Kg rublja.
Doslovno predaš nekome svoju prljavu robu, oni je izvažu i naplate ti po kilaži. Sutra dan dođeš po opranu i osušenu robu.
Punjači i ostala elektronika rade bez problema i ne trebaju vam nikakvi posebni adapteri.

Stvar koja je skuplja nego kod nas je jedna dobra 50+ faktor krema jer izgoriti ćete, stvarno ćete izgoriti. Hrvatska prodaje sunce i more no tropsko sunce je puno jače od našeg sunca i izgoriti ćete jako brzo. Been there, done that.

Zabrane:
Nešto što će većina primijetiti nakon par dana u Tajlandu je zabrana prodaja alkohola u određenom periodu dana. Tako da od ponoći do 11 ujutro te od 14 do 17h nije moguće kupiti alkoholna pića u niti jednoj trgovini. Bar ne u ovim većim lancima dok će vam neki manji obiteljski marketi prodati jer pare su pare. Isto tako ćete moći kupiti alkohol po khao sanu od ekipe koje prodaje po ulici no 7-eleven, Family Mart i slični vam neće htjeti prodati. Ova zabrana vrijedi isključivo za trgovine i ne obuhvaća barove i restorane gdje možete normalno kupiti alkohol.

Električne cigarete su zabranjene i ako naletite na nekoga tko je ustao na lijevu nogu može vas dobra oderati. Kazne po 500-1000 eura.  Unatoč zabrani vidjeti ćete dosta ljudi da ih puši. 

Ulazak u Grand Palace u kratkim hlačama ili bose noge ( japanke, sandale, papuče itd ) je strogo zabranjen i neće vas pustiti unutra ako nemate duge hlače i zatvorenu obuću ( tenisice, cipele ili što već ) Gore možete imati kratke rukave no opet ne da se previše tijela vidi. Čak i ako dođete tamo neprikladno obučeni ispred ulaza ćete naći ekipu koja prodaje ili renta odjeću da ipak možete ući unutra.

Sličan dresscode se provodi i na totalno suprotnom mjestu, a to su poznati rooftop barovi Bangkoka. Tamo isto nećete baš ući ako dođete u nekom sportskom ili beach izdanju s japankama, kratkim hlačicama ili nekim žarkim bojama tenisica. Ipak zahtijevaju neki casual dress code kojeg neki strogo kontroliraju, a neki su malo lakši na puštanju ljudi. Još uvijek žalim za zatvorenim barom Cloud 47 koji je bio jedini bez ikakvog dress coda.
Dvije lokacije s top pogledom koje ne zahtijevaju nikakav dress code su Mahanakhon tower koji je najviša zgrada Tajlanda s 314 metara te par metara niži Baiyoke tower. Tamo možete doći kao da ste stigli ravno s plaže i nitko vam neće ništa reći.

Zdravlje:
Svakako preporučam da si uzmete putno osiguranje jer nikad ne znate ako će vam se što desiti, a ako se desi i završite u nekoj od privatnih bolnica oderati će vas. Bolnice po Bangkoku su space shuttle za Hrvatsku no za vas kao turiste koštati će dosta. Državne bolnice su dosta jeftinije no one su po opremljenosti i usluzi bliže Hrvatskoj.
Cjepivo niti jedno nije obvezno no preporučljivo je imati ove uobičajene koje ionako dobijemo kroz život tj dobili smo prije ovog antivax pokreta. Tablete za malariju također nisu potrebne osim ako ne idete u neke udaljene zabiti i mislite visiti po džungli tjednima. Jedino što vam je potrebno je neki repelent za komarce da vas žive ne izgrizu u sumrak i zoru, no to možete kupiti u bilo kojoj trgovini tamo.
Zanemarite one lovačke priče da ne pijete ništa s ledom jer led se pravi od pitke vode tako da nema problema. Ono što nije preporučljivo piti je voda iz vodovoda, već isključivo kupovna ili iz onih automata na ulici. Na sreću tamo vas nitko neće lihvariti s cijenama vode od 10kn za 0,5L nego u trgovini košta cca 1,5kn voda od 0,6L ili 2,5kn ova od 1,5L dok su bakse vode 12x 0.6L ili 6x 1,5 L po cca 10kn. Na ulicama se mogu naći aparati koji pune pitku vodu po cijeni od 1 baht (0,2 kn) po litri vode, no tu morate doći sa svojom bocom koju onda napunite pitkom vodom.
Street food je također potpuno siguran i možete slobodno jesti jer su sve namirnice svježe i spremaju se odmah pred vama, a ne da gotove stoje satima te se naknadno podgriju kao što se radi u brojnim restoranima.
Voće je još jedna stvar s kojom nećete imati problema unatoč nekim “savjetima” da ne jedete voće. Najveći problem će vam biti kad se vratiti doma nećete imati više gdje kupiti tako ukusno voće.Lijekovi:
naravno ukoliko imate neku kroničnu bolest i koristite specifičan lijek ponesite ga od doma skupa s papirologijom iako je mala šansa da će vas itko išta pitati. No kad se radi o generičkim lijekovima za temperaturu, bol, mučnine u vožnji, medicinski ugljen preskočite lihvare u Hrvatskoj gdje ćete plaćati nebulozne cijene.
Sve te lijekove možete dobiti u Tajlanda za 10% cijene od Hrvatske i dostupni su u slobodnoj prodaji.  Lijekovi se uredno nalaze na policama marketa ( 7-eleven, family mart, Big C itd) ili drogerijama tipa Muller i Dm kod nas ( tamo je to Watson ili Boots ) te u općenitim ljekarnama kojih ima svakih 200 metara.
Što je najbolje ako vam treba samo 5 tableta vi možete kupiti doslovno 5 tableta. U ljekarni će vam škarama izrezati koliko trebate i prodati po komadu. U trgovinama će ipak biti po “tabli” uglavnom od 10 komada tableta no i tamo su cijene sitne.
Ugljen ( Carbomed kod nas ) se prodaje u kapsulama za 25 bahta cca 5kn 10 kapsula. Ne moraš ništausitnjavati, nego samo uzmeš kapsule s vodom. U 7-elevenu se uvijek nalaze odmah ispred kase kraj ulaznih vrata  OVAKO IZGLEDAJU
Paracetamol  ( Lupocet, Lekadol, Panadol itd kod nas )  košta 10 tableta jedno 3kn ( 12- 15 bahta )
zovu se Sara pa nije teško zapamtiti OVAKO IZGLEDAJU
Domaći kao probiotik piju OVO
Tablete za mučninu u vožnji ( Dramine)  isto koštaju 2-3 kune za 10 komada.
Sprejevi za komarce, antialergijske tablete, kortikosteroidne kreme, antiseptici itd sve je dostupno bez recepta posvuda. Ako vam i zatreba lako si to možete nabaviti. Njima ne igraju puno ulogu nedjelje i rad iza 15h. Tamo su trgovine tipa 7-eleven ili family mart otvorene 24/7 dok ljekarne rade svakodnevno do barem 21h, a ove na turističkim lokacijama do 23-24h

U kojem periodu ići:

Tajland je generalno cjelogodišnja destinacija i kad god da odete biti će vam toplo i moći ćete se kupati te zabaviti no opet postoje bolji i lošiji periodi godine koji nisu posvuda isti. Period od nove godine pa sve do kraja 4. mjeseca je idealan period za ići u Tajland jer je na području cijele države lijepo vrijeme s minimalno kiše. S obzirom da su to tropi ne očekujte da ćete 15 dana imati samo plavo nebo bez oblačka jer to tamo ne postoji. Uostalom poželjeti ćete taj oblak kad vam sunce spali glavu 😀

Sjever Tajlanda ( Chiang Mai, Chiang Rai, Pai, Sukhothai itd ) imaju “hladnu sezonu” od 11. do 2. mjeseca kada su temperature nešto svježije pa se po noći zna spustiti na 15-20C no preko dana su i dalje 30+. U tom periodu ima minimalno kiše. Period 03. – 06. mjesec je topla sezona kada su temperature najviše uz povremene pljuskove i ostaje period 07. – 10. mjesec kada pada najviše kiše.
Zadnjih godina se taj dio Tajland svake godine u periodu 02. – 05. mjesec bori sa zagađenjem zraka jer lokalni farmeri spaljuju korov po poljima i onda se sav dim zadržava u zraku sve dok s  5. mjesecom ne krenu vjetrovi.

Bangkok ima slične sezone kao i sjever Tajlanda pa za najbolji period uzmite 11. – 02. mjesec, najtopliji je 03. – 05. mjesec, a najviše kiše ćete imati u periodu 05. – 10. mjesec

Zapadna obala pod koju spadaju Phuket, Phi Phi, Lanta, Krabi, Koh Lipe itd kao i tehnički istočni otoci kojima je more na zapadu tj. Koh Chang, Koh Kood i Koh Mak. Svim tim otocima zajednička stvar je da kišnu sezonu imaju u periodu od 05. do 11. mjeseca te se početkom/sredinom 11. mjeseca krene u suhi dio godine koji potraje sve do 05. mjeseca.

Istočna obala pod koju spadaju Koh Samui, Koh Phangan, Koh Tao, Hua Hin itd imaju različitu kišnu sezonu od zapadne obale. Ovdje ona počinje s 10. mjesecom te traje sve do negdje oko/iza nove godine. Ostatak godine je suha sezona s time da je period 01. – 04. mjesec najbolji dio godine

Ono što vrijedi za sve dijelove je da ako idete tamo u suhoj sezoni to ne znači da vam nikada neće pasti kiša niti vas uloviti oluja. Isto kao što ne znači da ćete u kišnoj sezoni imati kišu 24/7. U svakom dijelu godine imati ćete i kiše i sunca. Dobrodošli u trope

Dolazak u Bangkok: 
Većina putnika iz naših krajeva prvi doticaj s Tajlandom ima na Suvarnabhumi aerodromu u Bangkoku na kojeg slijeću Qatar, Emirates, Lufthansa, Etihad, KLM, Air France itd itd 
Ukoliko ste već u regije prije nego dođete u Tajland vjerovatno ćete sletjeti na drugi aerodrom u Bangkoku – Don Muang. Nešto manji aerodrom no i dalje velike gužve na imigraciji. Ukoliko pak sletite u Chiang Mai, Krabi, Phuket, Samui ili Hat Yai gužve na imigraciji biti će daleko manje i puno brže ćete napustiti aerodrom.

Iako za ulazak u Tajland postoji više opcija ovaj vodič za prvi dolazak u Tajland biti će uglavnom baziran na  dolaske avionom u Bangkok i to na veći, noviji Suvarnabhumi Airport (BKK) na koji dolazi 95% posjetitelja iz naših krajeva prilikom prve posjete Tajlandu. Drugi aerodrom u Bangkoku tj Don Muang (DMK) se dolazi isključivo letovima iz neke od okolnih ili malo daljih azijskih država ( uglavnom low cost kompanije), dok svi europski/arapski avio prijevoznici tj full service kompanije slijeću na BKK airport. Naravno tu su i opcije da se iz Dohe/Dubai leti direktno za Phuket, Krabi, Chiang Mai ili UTP Pattaya aerodrom te time u potpunosti preskoči Bangkok no kao što sam rekao većina ljudi ipak ide preko Bangkoka, pa ću detaljnije o tome

 PAPIROLOGIJA:

Prvi korak koji morate napraviti je ispunjavanje imigracijskog lista tj arrival i departure card. To ćete dobiti već u avionu prilikom zadnjeg leta tj u onom letu koji ide iz XY do Bangkoka. Ako letite npr Zagreb – Doha pa Doha – Bangkok imigration listić ćete dobiti na letu Doha – Bangkok. Kako to izgleda možete provjeriti OVDJE
Kao što vidite više manje osnovni podatci s time da pod adresu u Tajlandu možete samo napisati ime hotela ili doslovno bilo koju adresu jer to nitko ne doživljava. Na poleđini lista imate još za upisati broj leta, jeste li prvi put u Tajlandu, koliko godišnje zarađujete (tu isto možete zaokružiti što god želite) kao i zanimanje gdje možete napisati bilo što i na trenutak biti doktor, profesor, astronaut ili što vam je već drago. Sve da i niste ispunili te papire imati ćete ih opet na aerodromu prije imigracije no ovako štedite vrijeme i idete ravno na imigraciju.
Arrival/departure card se više ne koristi.
Vizu ste naravno napravili prije, a informacije možete pronaći ovdje >>> Viza za Tajland

IMIGRACIJA:

A kad smo kod imigracije moram spomenuti da je to rak rana aerodroma u Bangkoku. U najgorim danima ljudi su znali izgubiti 3-4 sata samo da bi to riješili, a  to je nešto što ne želite.  Po dolasku avionu na Bangkok airport pratite znakove  “Immigration – Baggage claim” Putem ćete imati mjenjačnice koje slobodno zaobiđite jer im je tečaj loš, WC kojeg toplo preporučam prije nego stanete u imigration red koji zna biti velik i ne bi bilo ugodno da vas na pola reda ulovi sila za u WC. No i tu postoji mali trik tj 2 trika jer većina misli da postoji samo jedan imigration dio no postoje ih dva ( bar one za koje ja  znam) + poseban immigration za države koje mogu dobiti visa on arrival.
Znači trik broj 1 je čisti kapitalizam. Plati nekakav VIP fast lane track 2000 bahta ako se ne varam i ideš preko reda te si kroz 5 minuta vani.
Trik broj 2 je kao što sam napisao činjenica da većina misli da postoji samo jedan imigration dio no postoje ih dva. Kažu da fotografija govori više od 1000 riječi, pa evo skica imigracije da lakše opišem.

Vodič za prvo putovanje u Tajland
Kao što možete vidjeti na planu iznad postoje 2 ulaza na imigracijski dio i ta dva dijela su fizički odvojena tako da se ne može ići iz jednog u drugi dio osim ako se ne vratite u glavni hodnik ( ovo gdje je D1 do D8) te samim time osobe koje us ušle u Immigraton 1 nisu svjesne da postoji i Immigration 2. Ovisno o tome na koji gate vam avion dođe ulaz na immigration će vam biti na lijevo ili na desno. Npr ste izašli ma neki od na A, B ili C gejtova  pješačiti ćete prema imigraciji te će vam se s desne strane pojaviti prvi ulaz u imigration( preko puta D4) . Većina tu skrene i ostane sve dok ne riješi imigraciju. No primijetite li da je tamo ogromna gužva vratite se nazad i nastavite tim hodnikom dalje ( pisati će visa on arrival i immigration) nakon cca 100m imati ćete opet skretanje na desno ( preko puta D6) i tamo uglavnom bude manje gužva.  Stvar je u tome da uglavnom istovremeno stavljaju avione ne iste strane, pa se zna desiti da se iskrca 5 aviona po 300-500 ljudi na gates ABC ili EFG te svi navale na prvi immigration koji im naleti. U tom slučaju uglavnom onaj dalji Immigration bude prazniji no isto tako može se desiti da dođe podjednako aviona na obje strane i oba immigrationa budu jednako zatrpana. U zadnjem dolasku išao sam od gate G te mi je prvi na lijevo immigration bio krcat i odokativno čekao bi barem 2h. Produžili smo dalje na drugi ulaz i tamo smo bili vani za max 10 minuta, pa smo još morali 10ak minuta čekati prtljagu.
Sam čin imigracije je prilično jednostavan gdje dođete pred službenika i predate mu putovnicu te imigracijski listić koji ste ispunili  avionu. Tražiti će vas da ostavite otiske prstiju, fotografirati će vas za bazu podataka te lupiti pečat u putovnicu na kojem piše koliko dugo možete ostati. Provjerite si to da vam ne bi slučajno dali pogrešan pečat no ako idete na kratko tj kraće od 30 dana nemam vam što pogriješiti jer nemaju pečat kraći od 30 dana. Svejedno pečat koji bi trebali dobiti je datum 60 dana od vašeg ulaska. Ujedno će vam vratiti i drugi dio imigracijskog listića tj departure card. Njega uglavnom zaklamaju u putovnici na stranici s pečatom i njega morate čuvati sve do izlaska iz Tajlanda kada to predajete službeniku. Sve da to i izgubite nije neki problem. Samo ćete na odlaznom aerodromu morati uzeti novi listić i na novo ga ispuniti.

Nakon što ste i to riješili pred vama prtljaga tj baggage claim. Na ekranu će vam napisati na kojem “vrtluljku” je prtljaga s vašeg leta i tamo ćete sačekati prtljagu osim ako se slučajno nije negdje zagubila prije pa ćete sljedećih par dana izvisiti. Srećom po vas Bangkok je place to be za nakupovati jeftine odjeće.
Nakon što ste pokupili prtljagu slijedi carina tj customs gdje imate crveni izlaz ako imate što za prijaviti i zeleni izlaz ako nemate ništa za prijaviti. Nemojte zaboraviti da su električne cigarete u Tajlandu ilegalne i da bi u slučaju pronalaska istih mogli dobiti velike novčane i zatvorske kazne. No i s tom zabranom vidio sam nekoliko ljudi koji su ih sasvim bezbrižno koristili. Vjerovatno nisu znali o zakonu, ali ja se ne bi igrao no vi kako hoćete.  Čak i ako odete na zeleno postoji mogućnost da vam nasumično odaberu da ubacite torbu u X-ray na još jednu provjeru. Meni su to samo jednom tražili, jer uglavnom ciljaju na ekipu koja putuje s ormarima od kofera, a ne ekipu s backpackom. Tako da ukoliko putuje s velikim koferom vjerovatno ćete proći još jedan pregled.

NOVAC:

Sad kad ste napokon sve sredili sa zakonske strane pred vama se nalazi arrival hall. Tu ćete imati mjenjačnice, privatne transfere, rent a car, sva 3 operatera za kupnju lokalne sim kartice što svakako preporučujem —> Koju mobilnu mrežu izabrati u Tajlandu ?
Mjenjačnice su ovdje i dalje s jako lošim tečajem te ih je poželjno izbjeći totalno. Ukoliko ste došli s cashom pratite znak “Airport rail link” Klik za izgled  Tako kad dođete do same stanice u basement flooru vidjeti ćete par mjenjačnica i među njima zeleni i narančasti “Superrich” te tamo promijenite novac koliko god vam treba jer je tečaj bolji od 99% mjesta u ostatku Tajlanda.
Vodič za prvo putovanje u Tajland

Ako pak podižete novac putem bankomata onda je totalno nebitno na kojem bankomatu podižete novac jer su naknadne ( uz iznimku AEON bankomata) svugdje iste 220 baht tj 150 bahta kod AEONA za svaku transakciju. U tom slučaju možete podignuti novac odmah poslije carinske kontrole bez odlaska do airport link stanice.

Odmah u startu odgovor na 2 najčešća pitanja. Totalno je nebitno nosite li dolare, eure, funte ili štogod od svjetskih valuta i ne, ne trebate ništa mijenjati u Hrvatskoj pred polazak. Dapače nemojte. US dolari su prihvaćeni sve dok nisu stariji od 2006 godine. Imate li seriju koja je starija od 2006. godine apsolutno nitko vam ju neće htjeti promjeniti iako tu novčanicu možete sasvim normalno promjeniti u HR ili koristiti u USA. Isto tako ako je novčanica dosta pogužvana ili mrvicu oštećena neće vam je uzeti. Dolare puno više kontroliraju dok s  eurima skoro pa nikada nema problema.
Na turističkim lokacijama mjenjačnica imate na svakom koraku, a bankomata imate svakih 50m bez obzira gdje bili. Od mjenjačnica najbolje su one od Super Rich, Value + ili Siam exchange kompanija.
Cash je i dalje kralj u Tajlanda. Na većini mjesta cash je jedina opcija plaćanja osim naravno 4-5* hoteli ili neki jači restorani kao i trgovački centri. Naići ćete i na neka mjesta koja primaju kartice ali uz 2-3-4% provizije na iznos koji morate platiti. Visa i Mastercard su tu daleko prihvačeniji
 dok Diners i American Express kaskaju.

Više informacija Novac u Tajlandu

Smještaj:
Za rezerviranje smještaja možete koristiti klasične stranice tipa Booking.com ( ako trebate 15% popusta na vašu sljedeću rezervaciju koristite OVAJ LINK ), tu je i Agoda.Com ili AirBnb ( popust za AirBnb ostvarite OVDJE ) Ako vas diraju recenzije možete potražiti iste na tripadvisoru, google maps itd no kada vidim kakve gluposti ljudi pišu po recenzijama ja ih više ni ne čitam.
Ja se vodim onom da uđem u smještaj,  provjerim sobu i ako mi je dobro uzmem ju. Bez ikakvih planiranja, rezervacija, kopanja po netu ne bi li našao da li neka soba ima fleke po zidu.
Tajland je super jednostavan za kretanje bez rezervacija jer ima hrpa smještaja u ponudi, a i dosta njih nije uopće u online ponudi.
Iako neki to zamišljaju kao situaciju gdje s torbama dolaziš na destinaciju i nadobudno se gubiš okolo tražeći smještaj to u 2019. baš i ne ide tako tj nema potrebe. Kada putujem busom,vlakom, brodom iz točke A u točku B jednostavno otvorim aplikaciju od Agode ili Booking te potražim smještaj na lokaciji na koju idem. Suzim izbor na nešto što mi odgovara i jednostavno se uputim tamo prema tom smještaju i dogovorim cijenu direktno na recepciji nakon što sam pregledao sobu.

Bangkok je velik, jako velik i veliku ulogu će igrati lokacija na koju se smjestite. Iako je grad dosta dobro povezan problem su enormne gužve u prometu koje otežavaju kretanje.  Osobno favorit za lokaciju prilikom prvog dolaska u Bangkok je Khao San zona. Definitivno ne u samoj Khao San ulici nego u bližoj okolici jer je to najturističniji dio Bangkoka i imate sve što vam je potrebno za prilagodbu na totalno drugi svijet. Naravno da to onda nije baš neki autohtoni Bangkok no za autohtoni Bangkok ipak trebate imati nešto više vremena nego ga većina ima. Druga opcija je Sukhumvit zona blizu Terminal 21 malla ili Silom na križanju BTS/ Metro linije.
Više o tome Gdje odsjesti u Bangkoku? ili provjerite Najbolje inifinity bazene Bangkoka
Što se tiče ostatka lokacija unutar Tajlanda tamo pozicija ne igra toliko strašnu ulogu osim na otocima gdje ovisi da li želite biti blizu plaži ili koja vam je više preferenca.Booking.com

TRANSPORT DO HOTELA:

Sada kada ste sredili sve i spremni ste za odlazak do vašeg smještaja ostaje vam samo odluka na koji način. Najpraktičniji je svakako najobičniji taxi. Dobro je imati unaprijed isprintanu adresu hotela i još bolje da je napisana na tajlandskom jeziku. Airport fee za taxi je 50 bahta, te 35 baht sami start taxia tako da bez da ste sjeli trošak je 85 bahta. Na to još 50 bahta nadoplate za autocestu ukoliko je budete koristili. Vozači vas uvijek pitaju želite li highway ili regular road. Highway ima puno manje gužvi iako na kraju se opet spustite u gužvu. Cijena do većine smještaja unutar Bangkoka ne bi trebala preći 500 bahta sa svim tim naknadama. Stajališta za taxi se nalaze u prizemlju aerodroma. Osim samog taxia možete istu uslugu naručiti putem GRAB aplikacije ( isto kao Uber) no Grab je uglavnom  skuplji od taxia.
Odokativne tarife u doba kada nema puno prometa ( dakle cca 22:00 do 06:00) su sljedeće te na njih nadodajte 50-100 bahta više ako idete preko dana kada/ako uletite u velike gužve

Bkk Airport – Khao san 350 baht
Bkk Airport -Sukhimvit, Terminal 21, nana 300 baht
Bkk Airport – Silom 350 baht 
Bkk Airport – Chatuchak 400 baht
Bkk Airport – druga strane rijeke 400+

Preferirate li organizirani prijevoz gdje vas vozač dočeka na aerodromu i vozi ravno do hotela pogledajte ponudu na ovoj stranici. Tu možete unaprijed platiti za prijevoz te biti bez brige
Klook.com

Moj preferirani način prijevoza je “Airport rail link” koji je ujedno i najbrži način za doći do grada. Kako doći do njega opisano je gore u članku na dijelu gdje promjeniti novce ili jednostavno  pratite znakove Airport rail link. Taj vlak je povezan s BTS linijom (Izlazak na Phaya Thai stanici)kao i s metro MRT linijom ( izlazak na Makkasan stanici) te tim putem možete presjesti na neku od tih linija te nastaviti do vašeg hotela ukoliko se nalazi u blizini neke od stanica. Najudaljeniji stanica je Phaya Thai do kuda vožnja košta 45 bahta. Tamo se možete prebaciti na tu BTS liniju ili taxiem dalje do Khao San ( cca 80 bahta ) ili 8 bahta lokalni bus. Za lokalne buseve vam je google maps savršen. Unesite točke polaska/dolaska i on će vam napisati koji bus da uzmete i gdje da čekate.
Trebate li se spojiti na metro ( MRT) onda uzmite Airport link do stanice Makkasan te od tamo nastavite dalje u željenom smjeruAlternativno tu su i 2 vrste busa koj voze do najpopularnijih lokacija Sukhumvit, Silom ili Khao San. Veći i bolji busevi koštaju 150 bahta po osobi te vas voze na neki od navedenih lokacija. Osim njih tu su i jeftiniji lokalni busevi koji vas za svega 50-60 bahta prebace do željene lokacije. Više o tome u članku Nove autobusne shuttle linije s oba aerodroma prema centru Bangkoka

 Sada kada ste napokon došli do smještaja vrijeme je da posjetite neke od znamenitosti Bangkoka te pritom pripazite da ne padnete na nekih od naivnih starih turističkih prevara.


Koja mjesta posjetiti:

Tajland je velika i geografski izdužena država tako da od krajnjeg sjevera do juga imate cca 2000km ( od Zagreba do Moskve je cca 2200km) Unatoč svojoj veličini većina putnika ide šablonski na identične copy paste destinacije tako da ću ih ja razvrstati u par kategorija pa čisto da znate otprilike gdje što možete očekivati.

Povijesno kulturološka ruta Bangkok, Ayutthaya, Sukhothai, Chiang Mai i Chiang Rai
Mass turizam beach destinacije Phuket, Koh Phi Phi, Koh Samui i Koh Chang
Beach destinacije s manje ljudi: Koh Phangan, Koh Tao, Koh Lipe, Koh Kood, Koh Mak, Koh Lanta, Koh Kradan
Prirodne znamenitosti: Khao Sok, Khao Yai, Chiang Mai, Pai, Chiang Rai, Kui Buri
Kurabe i nightlife: Bangkok – Patpong, Soi Cowboy, Sukhumvit Soi 1 – 25, Phuket – Patong, Pattaya,  Samui – Chaweng

 

Kretanje po Tajlandu:
Tajland ima jako dobru i raširenu infrastrukturu javnog prijevoz pa je tako skoro svugdje moguće otići avionom, busom, vlakom ili brodom.
Karte za sve osim aviona isplativije je kupovati na licu mjesta nego li online. Ipak neke stvari poput noćnih spavaćih vlakova brzo se rasprodaju ( posebice u visokoj sezoni ) te je za njih preporučljivo kupiti karte unaprijed. To možete napraviti na stranici 12go.asia ili  koristite službeni site https://www.thairailwayticket.com/eTSRT/
Ako ste baš control freak i morate imati sve kupljeno unaprijed  možete to uraditi preko stranice 12go.asia koja ima jako široku mrežu uslugu. Tamo možete kupiti sve od autobusa, vlaka, broda, aviona, transfera autom, kombijem, prijevoz sa/na aerodrom itd.
Ako bi radio neki redoslijed kako s čime putovati to bi bilo na vrhu avionom, alternativno vlakom i ako nema ništa drugo onda autobusom.

Ako vas zanimaju cijene i red vožnje za pojedine destinacije unutar Tajlanda to možete provjeriti Kompletan vodič za transport kroz Tajland

 

Agencijski transferi su ono što ja nazivam debil friendly usluga. Daleko najjednostavniji “mozak na pašu” način kretanja unutar Tajland. Ako vam se ne da gubiti vrijeme istraživati kako i kad od A do B jednostavno otiđite u bilo koju od agencija ili na vašu recepciju i recite im ” Želim ići za XY” Onda će ti zaposlenik agencije ponuditi sve moguće opcije od vlaka, busa, broda ili što već vozi u tom smjeru. Uzmeš što ti odgovara, platiš odmah agentu i dobiješ potvrdu da si platio. Ostaviš im lokaciju svog smještaja i oni te pokupe na recepciji tog smještaja u dogovoreno vrijeme i spreman si za put do XY.
To vrijedi za bilo koju destinaciju hoćeš iz Bangkoka za Chiang Mai, hoćeš iz Krabia za Koh Phangan, hoćeš iz Tajlanda za Maleziju itd. You name it i oni ti prodaju.
Iste možete pronaći i na aerodromima pa npr sletite li na Surat Thani airport naći ćete šaltere koji nude transfer na Samui, Phangan ,Tao ili kopnom za Khao Sok, sletite li na Krabi airport možete uzeti transfer na Lantu ili Phi Phi, sletite li na Phuket možete do Khao Laka itd itd
Naravno cijena ovakvog bukiranje je nešto skuplja nego li da sve to sami bukirate no ima situacija kada su agenti jeftiniji nego li sami prijevoznici direktno.
Tako da nemojte si više razbijati glavu kako ću s Phuketa do Koh Phangana ili kako ću sa Samuia na Phi Phi.
Sve što trebate učiniti je ući u prvu agenciju koju vidite, a vidjeti ćete ih na tisuće.

Avion je zasigurno najbrži i najpraktičniji način za doći od točke A do točke B. Cijene letova su relativno jeftine, posebice ako letite iz ili za Bangkok.
Primjera radi ruta Bangkok – Phuket ima dnevno 70ak letova. Da ponovim, samo ta ruta ima 70+ letova dnevno. Toliko letova imaju  Zagreb ili Split  Airport cijeli dan sa svi destinacija u špici sezone.
Ostale popularne rute tipa Chiang Mai, Krabi, Surat Thani, Chiang Rai, Hat Yai također imaju 20 do 80  letova dnevno tako da vam letova neće nikada nedostajati.
Osobno ne bukiram ništa do 3-4-5 dana pred let jer volim imati fleksibilnu rutu no ako ste limitirani vremenom možete sve aviokarte kupiti unaprijed još dok ste u Hrvatskoj.
Rute sjever – jug ili obrnuto zbog manjeg broj letova mogu biti nešto skuplje pa je iste bolje kupiti ranije ( Chiang Mai ili Chiang Rai u smjeru Phuket – Krabi – Surat Thani – Hat Yai ili obrnuti smjer )

Vrlo praktična stvar za one koji ne vole kartice je mogućnost plaćanja aviokarte u cashu. Za to ćete morati rezervirati direktno na stranicama/aplikaciji kompanije te na zadnje koraku kada vas pita “payment option” izabrati “counter”
Ovisno o kompaniji to će vam dati mogućnost da svoju kartu platite cashom u bilo kojoj poslovnici 7-eleven, Family Mart, Big C ili slično. Sve što trebate je doći u podržanu trgovinu na kasu, pokazati im mail na mobitelu s kojeg će skenirati code kojeg ste dobili u tome mailu. Naknada za to je oko 30 bahta tj cca 6kn i jeftinije nego naknada za plaćanje karticama. Čim platite na mail ćete dobiti novu potvrdu da ste platili kartu.
Ovo je moguće samo ukoliko se već nalazite unutar Tajlanda jer imate 24h da platite kartu, a ako ne platite u roku 24h karta vam se otkazuje.

Postoje razni periodi kada vam je bolje kupiti karte unaprijed jer naknadno poskupe, a to su period Xmass/ New Year cca  23.12 – 05.01, kineska nova godina ( nije fixni termin. mjenja se svake godine, jedan dan u periodu 15.01-15.02 ) te Thai nova godina Songkran 10-17.04.  Dodajte još extra za Chiang Mai period kada je Yi Peng festival tj festival lanterni. Isto se termin mjenja iz godine u godinu jer ovisi o lunarnom kalendaru, ali uglavnom je u 11. mjesecu. Google is your friend da saznaš točne datume.

Više o avionima Najpovoljnije aviokompanije za letove unutar TajlandaTaxi: s obzirom da većina sleti u Bangkok i provede prvih par dana tamo prvo što ćete uočiti je ogroman broj taksija po ulicama. Taksiji su u raznim bojama no potpuno je svejedno kojeg zaustavite jer svi voze po istoj tarifi. Naravno ukoliko vam taxi upali taximeter. Na popularnim lokacijama tipa Khao San road, Grand Palace, ispred trgovačkih centara skoro pa nikada vam neće htjeti upaliti taximetar.
Iz toga razloga nikad ne uzimajte taxi koji stoji parkiran u blizini takvih lokacija nego prošetajte 5 minuta dalje i mahnite prvom taxiu kojeg vidite u prometu. Kad stane odmah u glavu recite “XY lokacija on taximeter” Nikakve fiksne cifre nemojte prihvatiti. Gledajte biti uvijek na stranice ceste koja ide u smjeru vaše destinacije. Ako je vaša ciljana destinacija u smjeru desno onda zaustavite auto iz trake koje ide na desno, a ne ona koja ide na lijevo jer dosta  puta će vas vozač odbiti zbog toga jer mu ej vaša ruta u kontra smjeru, a tamo se ne može polukružno okrenuti nego mora ići još kilometrima u gužvi da bi se okrenuo.
Suprotno mišljenju većine ako taxi ima upaljeni crveni znak to znači da je slobodan, a ako svjetlo ne radi znači da je zauzet. Kada vidite ovaj znak mašite taksiju i stati će vam.

Grab je isto ono što je kod nas UBER. Skinite se aplikaciju te preko nje možete pozvati klasični taxi ili privatni auto.
Klasični taksi tkz GrabTaxi će vas voziti po taksimetru + naknada GRABu za uslugu pozivanja. GrabCar je uglavnom privatan auto, a ponekad i taxi po fiksnoj cijeni te ovdje platite ono što vidite u početku na aplikaciji. Računajte da vam je GrabCar uvijek jedno 30ak% skuplji od onog što bi platili klasičnim taksijem, ali eto netko voli plaćati taj tkz komfor. GrabBike je moto taxi s kojim ćete se najbrže probiti kroz gužve po gradu. Najbolja opcija kad trebate negdje brzo doći, a nemate puno tereta sa sobom.

Autobus je najrašireniji vid javnog prijevoza. S njime su povezani veliki gradovi kao i razne selendre usput. Iz Bangkoka i većih gradova se u pravilu kreće s autobusnih stranica no u tim malim selima se stane kako se kome digne. Doslovno 😀 Samo mahneš uz cestu i on stane, ako si već u busu kažeš mu ” Ej ja bi tu izašao” i on stane makar bilo na pola autoceste. Divlji zapad! i like it
Autobusi su im uglavnom dobri do odlični poput ovi koji idu na daleke rute. To su tkz VIP busevi u kojima se može i spavati. Često imaju ekran, USB punjenje, bocu vode i neki snack uključeno u cijenu. Čak i one niže klase imaju funkcionalan WC u autobusu ako vas gdje putem ulovi.
Na tim dugotrajnim putovanjima svejedno si ponesite nešto za grickati i piti iako ćete uglavnom negdje na pola puta stati na neko kao odmorište 30-40 minuta gdje ćete imati restoran za jesti i piti te obaviti nužde.
Od boljih kompanija tu su Sombat tour, Nakhonchai Air, Greenbus, 999 Transport Co

P.S. nemojte se začuditi ako pun bus sa svim putnicima stane na benzinsku u leru i onako s upaljenim busom počne točiti naftu. Nema tu drame kao kod nas nego lagano se natoči i vozi dalje.

 

 

Vlak:
Vlak je jako popularan i jeftin način transporta unutar Tajlanda, a to se posebice odnosi na noćne vlakove u kojima možete spavati. Ruta Bangkok Chiang Mai i obrnuto te Bangkok – Surat Thani i obrnuto su često rasprodane te je njih preporučljivo kupiti unaprijed. Karte za vlak je moguće kupiti maksimalno 90 dana unaprijed.
kao što sam već gore napisao to možete napraviti na stranici 12go.asia ili službeni site https://www.thairailwayticket.com/eTSRT/
Najjeftinija opcija je 3rd class train za kojeg ne postoje rezervacije ni kupnja karte unaprijed nego se kupuje na kolodvoru na dan polaska. Ova klasa nije baš dobra za daleka putovanja jer se radi o drvenim sjedalima no za kratke rute tipa do Ayutthaye, Hua Hina ili do Kanchanaburia je idealno.
Skoro svi vlakovi polaze s glavne stanice Hua Lamphong koja se nalazi blizu Chinatowna i do nje možete doći i metroom na istoimenu stanicu. Jedina iznimka je vlak za Kanchanaburi ( most na rijeci Kwai ) za tu rutu se mora ići na stanicu Thonburi. Isto tako postoji i mini ruta koja vodi na popularne Maeklong tržnice koji kreće sa Wongwian Yai stanice.
Informacije kako posjetiti Maeklong Railway market pročitajte OVDJE 

Nešto više na ovu temu Transport po Tajlandu

 

Izleti: 
Izlete nikako, ali baš nikako ne rezervirajte online nego sve kupite na licu mjesta.   Da odmah ispravim sam sebe jer se u međuvremenu stanje na tržištu promijenilo dolaskom stranice Klook.com Na Klooku je moguće bookirati praktički svaki mogući izlet u Tajlandu po cijeni koja je u najmanju ruku jednaka, a često i jeftinija od onog što bi vam lokalne agencije ponudile. Preferirate li plaćanje unaprijed karticom umjesto da plaćate cashom u Tajlandu onda je Klook.com definitivno najbolja i ujedno jedina stranica koju bi preporučio za bookiranje. Na toj stranici osim izleta možete rezervirati transfere, sim kartice, ulaznice za atrakcije itd. Stranica nije nužno vezana za Tajland jer se tamo mogu rezervirati ponude iz raznih svjetskih država, pa čak i Hrvatske s time da se stranica tj ponuda na njoj konstantno povećava.

Klook.com

Ako guglate cijene izleta i naletite na cijene izleta koje nude HR agencije znajte da cijene nisu ni blizu tako skupe kao što ih oni prodaju. Isto tako online ima dosta zapadnjaka koji prodaju izlete naivnim zapadnjacima koji u strahu kupuju sve izlete online i plate duplu cijenu.
Lokalne agencije koje nude izlete su posvuda i više manje svi nude jedno te isto. Prošetajte na više njih te usporedite cijenu i otiđite u najjeftiniju. Ionako 99% njih samo prodaje izlete koje organiziraju drugi, pa nije da je skuplja cijena znak boljeg izleta nego većeg zajeba 😀 Osim agencija i većina hotela prodaje iste te izlete.
Većina izleta će vas pokupiti u vašem hotelu i vratiti vas u hotel i sve to je uključeno u cijenu izleta. Prilikom kupovanja izleta pitati će vas gdje spavate i dati vam okvirno vrijeme kada će vas pokupiti. To bude nešto tipa ” pick up 08:00-8:30 in front of hotel”
Izleti se plaćaju odmah unaprijed u agenciji i oni će vam dati papir s potvrdom da ste platili taj izlet i taj papir dajete vozaču kada dođe po vas. Tako da ne morate biti u strahu kad vas pitaju da platite odmah.
Trebate pripaziti i to što neki izleti ulaze u područje nacionalnog parka, a to se plaća dodatno. Posebno se to odnosi na morske izlete gdje ćete npr za Phi Phi tour morati platiti extra 400 bahta za ulaz u nacionalni park ( u NP spada Bamboo island i Maya bay u koju trenutno ne možete ni ući ). Dobro provjerite prije izlete je li vam ta naknada uključena u cijenu ili morate platiti extra.
Neke stvari tipa Ayutthaya vam ni ne treba izlet jer vlak do tamo košta 15-20 bahta tj 3-4kn i tamo unajmite biciklu za 50 bahta ili motor 250 bahta te istražite Ayutthayu.

 

 

Unajmljivanje motora ili auta:
Jedna od najpopularnijih stvari u Tajlandu je rentanje motora tj skutera. Svaki otok, svaka turistička destinacija na kopnu puna je motora koji čekaju da ih netko unajmi. Cijene se kreće već od 100 bahta ( 20kn ) za neke starije slabije kršine do 400 bahta ( 80kn)  za PCX ili neki sličan noviji i jači skuter na period od 24h.
Računajte na neki prosjek od 200-250 bahta za jedan dobar Honda Click koji je ujedno i najrasprostranjeniji skuter tamo.

U Tajlandu praktički ne postoji skuter 50 kubika nego su svi od 110 pa na više. Iz istog tog razloga vaša B kategorija za auto ne pokriva vožnju ovih motora. Ne govorim vam ovo zbog problema prilikom renta motora jer nikoga tamo ne zanima imate li uopće vozačku  nego vam daju motor bez pitanja pa čak ni dosta policajaca to ne zanima osim u Chiang Maiu ili na Phuketu gdje su kontrole redovite i vole lupiti turiste po džepu. Cijena kazne je simboličnih 500 bahta ( 100kn) i za razliku od nas gdje ti ne bi dali voziti dalje ovdje možeš slobodno voziti dalje i ne samo to!
Naredna 3 dana tko god da te zaustavi neće ti naplatiti kaznu jer si je već dobio. Sve što moraš je pokazati im tu potvrdu da si dobio kaznu u zadnja 3 dana.
No vratimo se na bitno zašto ja spominjem vozačku dozvolu i to A kategorije, a to je slučaj prometne nesreće. Ako vam se zlu ne trebalo išta dogodi i završite u bolnici vaše putno osiguranje kojem vam je gore preporučeno NEĆE VAM PLATITI NI LIPE NI CENTA ukoliko niste imali valjanu vozačku dozvolu. Sav trošak bolnice platiti ćete vi iz svog džepa. Stoga budite svjesni tog rizika kada unajmljujete motor! Ja sam svjestan toga i prihvaćam ga jer odokativno skuter je bar 50% doživljaja Tajlanda.

Važno: prilikom unajmljivanja motora vas nitko neće pitati vozačku no zato hoće vašu putovnicu. Znam da će vam na većini blogova ( posebice američkih jer su oni no1 paranoid nacija po pitanju passporta) reći da nikad ne ostavljate svoju putovnicu prilikom renta no ja osobno u bar 100 rentanja nisam nikad imao problema.
Putovnicu vam uzmu kao depozit da nećete pobjeći s motorom, slupati ga negdje i ostaviti itd itd. Nažalost bilo je debila koji su to radili pa će vas sada 99% njih tražiti putovnicu. Ako odbijete dati putovnicu neće vam dati skuter.
Neki iznajmljivači će umjesto putovnice prihvatiti potpisanu fotokopiju i nešto deposit casha  cca 3000-5000 bahta koji vam vrate jednom kada vratite motor u normalnom stanju.
Nažalost postoje i loši ljudi koji vašu putovnicu uzimaju kao šansu da vas opeljuše. Vratite skuter i on vam pronađe neku sitnu ogrebotinu na skuteru koja je tamo sigurno već 10 mjeseci i onda za popravak traži neku ludu cifru. S obzirom da vam je putovnica kod njega on je u prednosti te ćete mu na kraju nešto morati i platiti.
Da bi izbjegli to pitajte na recepciji vašeg smještaja gdje rentati jer oni vas u 99,99% neće poslati kod nekoga lošeg ili se vodite zdravim razumom pa ako vidite neki shop koji ima 50 skutera taj sigurno ne vara ljude na ogrebotinama nego je legitiman biznis. Ako netko pak ima 2 skutera i neku diskutabilnu radnju zaobiđite ga. Google reviews također mogu pomoći.
Prilikom preuzimanja skutera detaljno ga pregledajte ( vizualno naravno ne sad da rastavite mašinu) i snimite video mobitelom svega što je oštećeno (ako postoji ) i naravno u pola videa ubacite i gazdu da se vidi da je snimano prilikom preuzimanja.

 

 
Vodič za prvo putovanje u Tajland –> Više informacija
Besplatno jelo i piće na aerodromu –> Više informacija
Viza: Potrebna za Hrvatske državljanje –> Više informacija
Smještaj: Rezervirajte najjeftiniji smještaj i platite na dolasku. Besplatno otkazivanje.
Destinacije: Bangkok, Chiang Mai, Chiang Rai, Koh Samui, Koh Phangan, Koh Phi Phi, Koh Lipe, Koh Tao, Koh Chang, Ayutthaya, Sukhothai
Transport: Općenito o transportu, Aviokompanije unutar Tajlanda, Cjelokupni vozni red autobusa, vlakova i brodova kroz Tajland

Pretplati se na newsletter:

SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

3 thoughts on “Vodič za prvo putovanje u Tajland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *