Kako doći do Ayutthaye?

Powered by 12Go Asia system

Smještena jako blizu Bangkoka, Ayutthaya je lako dostupna zas jednodnevni izlet iz Bangkoka. Kako doći do Ayutthaye pročitajte u nastavku teksta.

 

Vlak: Najjeftiniji i najslikovitiji način za posjetit  Ayutthayu je putovanje vlakom. Vlakovi učestalo kreću s glavnog Hua Lamphong kolodvora u Bangkoku. Putovanje traje oko 1:20h i košta smiješnih 20ak bahti (4kn) za 3. klasu. Za tako kratak put to vam je više nego dovoljno no ukoliko pak poželite ići nekom komfornijom klasom i one su vam na raspolaganju za veće novce. Za 3. klasu nije potrebna nikakve rezervacija nego samo dođete na stanicu, kupite kartu i putovanje može početi. Ove karte se do 2011. praktički nisu ni prodavale strancima dok će vam danas to prodati bez problema.
Kolodvor u Ayutthayi se ne nalazi unutar otoka nego malo vani njega i morati ćete uzet brod koji će vas prevesti preko rijeke. Kad dođete do kolodvora pređite preko glavne ceste i nastavite malom uličicom. Na kraju nje vidjeti ćete brod koji kreće svakih ca 5 minuta. Cijena je 5 bahti. Alternativno može vas tuk tuk prebciti na otok okolnim putem za otprilike 50 bahti.

Bus-Bangkok-Ayutthaya

Autobus:  Autobusi kreću svakih 20ak minuta s sjevernog bus terminala u Bangkoku ( Mo Chit) i voze direktno za Ayutthayu. Zadnji bus kreće nekad oko 18h. Prva klasa klimatiziranog busa košta oko  50 bahti i puto traje 90 minuta. No kako je ovo Tajland očekujte da će se to razdužiti na 2h, pogotovo ako uletite u velike gužve koje su česte u Bangkoku.
Da bi došli do Mo Chit stanice najjednostavnije je uzeti taxi koji će vas koštati max 100 bahti  s polaskom iz Khao San ulice. Ukoliko se pak nalazite blizu metro linije uzmite kartu do Mo Chit metro stanice, prijeđite preko mosta i od tamo nastavite s lokalnim busom broj 3 do zadnje stanice. Iako i ovdje preporučam taxi koji je jeftin i praktičan.
U Ayutthayu se kolodvor nalazi u ulici Naresuan odmah pokraj Chao Phrom Marketa, iako neki 1st class busevi iz Bangkoka ne staju ovdje.

kako doći do ayutthaye minivan

Od 10/2016 svi kombiji koji su kretali s Victory Monumenta više NE KREČU od tamo, nego su sad relocirani na autobusne kolodvore. Konkretno ovdje se radi o Mo Chit sjevernom autobusnom terminalu za odlazak u Ayutthayu. Za sve koji ipak završe na VM postoji besplatan shuttle bus koji će vas odvesti do odgovarajučeg terminala. Za više informacija koji terminal je za koju destinaciju provjerite OVDJE

Minibus (kombi):  Ugodna vožnja minibusom kreće s Vicotory Monument trga u Bangkoku. Uzmite BTS train do istoimene stanice i tamo ćete vidjeti mnoštvo kombija koji čekaju. Svi će biti smješteni uz cestu oko kružnog toka. Odmah će vas netko pitati gdje idete i odvesti do odgovarajućeg kombija. Kombi kreće čim se napuni, a to je uglavnom brzo kroz 10ak minuta. Cijena vožnje do Ayutthaye košta 60 bahti i traje oko 1-1:20h. Prednost kombija je što mu je polazište bliže nego autobusima na Mo Chitu i što je brži/direktniji bez popratnih zaustavljanja, ali minus je manjak mjesta za prtljagu.
Mjesto na kojem će vas kombi iskrcati možete pronaći tako da ovo unesete u google maps “14.359006, 100.576965”
Pripazite na moguće prevare gdje vas vozač neće ostavit na toj lokaciji nego će vas ostaviti malo dalje od grada gdje će spremno čekati tuk tuk vozači s povećim cijenama. Pošto ste vi platili da vas odvezu do gore navedene lokacije nemojte pristajat na izlazak ukoliko niste tamo.
Ukoliko idete iz Kanchanaburia u guesthousima ili agencijama ćete moći bukirati minivan za otprilike 400 bahti i vrijeme vožnje je oko 2,5h.


Organizirani izlet iz Bangkoka: Iako samostalni odlazak u Ayutthayu ne može biti jednostavniji na raspolaganju vam je i organizirani polazak iz Bangkoka. Svaka od 154574857 agencija po Bangkoku će vam ovo ponudit  kao 1,2 ili 3 dnevni izlet. Na vama je da izaberete šta želite i otputujete. Iako svakako preporučujem samostalno putovanje u Ayutthayu.

 

Provjerite vozni red između Bangkoka i Ayutthaye

 

SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

One thought on “Kako doći do Ayutthaye?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *