Sukhothai znamenitosti

 

Jedan od najvažnijih tajlandskih povijesnih parkova, zaštićena UNESCO baština Sukhothai otvoren je za javnost 1988. godine i sadrži 193 povijesna lokacija. Iako je na većini njih ostalo tek temelji i pokoji dio zida, naći ćete i ove u relativno dobrom stanju koje svakako vrijedi pogledati.

Park je podijeljen na 3 glavne zone: centralna, sjeverna i zapadna. Ulaz u svaku zonu se zasebno naplačuje i košta 100 bahti + 10 za biciklu ili 30 za motor. Većina posjetitelj posjeti centralnu zonu koja je ujedno najljepša i najbogatija ostatcima te sjevernu zonu koja je odmah do. Tek poneki odu na udaljeniju zapadnu zonu ( poput mene,a  tamo baš i nemate puno toga za vidjeti).

Centralna zona: obrubljena rovovima staroga grada, centralna zona je najveća i najpopularnija od sve tri zone. U samom srcu centralne zone nalazi se  Wat Mahathat, vjerovatno najimpresivnije zdanje u Sukhothaiu. Još ćete pronaći mnoštvo vrijednih nalazišta poput  Wat Si Sawai i Wat Sa Si, zajedno s velikim barama, uredno uređenom živicom te vijuganjem kišnog drveta. Osjećati ćete se kao da ste u parku.
Centralna zona ima tri ulaza ( istok, sjever i jug) na koji možete ući i kupiti karte. Vjerovatno ćete završiti na istočnom ulazu, jer je to mjesto gdje vas ostavlja “bus” koji vozi iz novog dijela grada i tu je mjesto gdje se iznajmljuju bicikle ( 30 bahti za cijeli dan). Ukoliko dolazite s motorom morati ćete ipak otići na sjeverni ili južni ulaz. Jednom kad ste unutra možete istraživati, razgledavati ili se pak odmarati u hladu, pojesti ili popiti nešto u kafiću pored  Wat Traphang Ngoen te ćete pronaći prodavače suvenira pokraj King Ramkamhaeng Monumenta.

Sjeverna zona

Nepravilnijeg oblika nego li centralna zona, ovdje ćete pronaći 2 mjesta vrijedna posjeta:  Wat Si Chum i Wat Phra Phai Luang. Cijena je identična kao i za centralnu zonu 100 bahti + 10 ili 30 bahti za biciklu odnosno motor. Prodaja i provjera karte se vrši ispred oba hrama, ali jedna vam je dovoljna za ulazak u oba te stoga sačuvajte svoju kartu do kraja. U ovoj zoni se nalazi i nekolicina objekata za koje ne treba nikakva ulaznica i moguće ih je obići potpuno besplatno. Neki od njih su Wat Sorasak ili Wat Son Khao, no to su više mjesta za usputno razgledavanje nego li mjesta na koja ciljano ideš. Suveniri te hladna pića moguće je pronaći ispred Wat Si Chum.

 

Zapadna zona

Mnogi smatraju da zapadna zona nije vrijedna dodatnih 100 bahti i autor ovih redaka se slaže s njima. Ako tražite mrtvu tišinu i da nemam praktički nikoga od turista ovo bi vam se možda i svidjelo, jer će hramovi tj ono malo što je od njih ostalo biti samo vaše. Za ljubitelje meditacije i zena ovo bi bila savršena lokacija, no za nekog tko je došao razgledavati i ne baš. Ova zona se nalazi nekih 4km zapadnije od centralne zone.

 

Sukhothai_Historical_Park_Province_Sukhothai_Thailand_Map_Karta-Thaimer

 

SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *