Koh Chang

O otokuKako doćiKretanje po otokuGdje se smjestiti

O Otoku

Koh Chang je najveći otok istočne obale te ujedno i drugi najveći otok Tajlanda odmah poslije Phuketa. Iako površinom tek neznatno manjom od Phuketa i otprilike istom kao i Koh Samui daleko je mirniji od njih i s puno manje turista. Čak i u najvišoj sezoni nećete imati problema naći smještaja ni svoj kutak na plaži koje su daleko od prenapučenih.
Na otoku ćete pronaći sve oblike smještaja od luksuznih resorta do backpackerskih koliba uz plažu. Osim standardne ponude zvane “sunce i more” na toku su vam na raspolaganju razne aktivnosti od istraživanja otoka quadovima, planinarenje po brdima/jungli kojima otok obiluje kao i vodopadima na tim stazama. Tijekom trekinga naići ćete i na mnogobrojne vidikovce s kojih se pruža lijep pogled na otok i okolicu. Iznajmite skuter i uputite se u avanturu po otoku.  Osim kopnenih aktivnosti tu su i standardne morske aktivnosti poput ronjenja na dah ili boce, kayaking , jet ski ili staro dobro izležavanje u hladovini.
Najbolji period za posjetiti otok je već standardno u visokoj sezoni od sredine studenog sve do početka svibnja kada pada najmanje kiše. U ostatku godine na Koh Changu je jako kišovito s praktički svakodnevnim pljuskom koji doduše ne traju dugo. Osim povremenih pljuskova u niskoj sezoni ćete imati niže cijene smještaja i još više mjesta na plaži.
70% otoka spada pod istoimeni nacionalni park u kojem se mogu naći brojne životinje. Chang po tajlandskom znaći Slon, pa je tako ovo otok slonova. Samim time na otoku ćete na više lokacija pronaći  mogućnost obilaska istih, ali ne baš u frendli okruženju kao što je to slučaj u Chiang Maiu

Kako doći:

Avion:
Koh Chang nema svoj aerodrom i najbliži mu je onaj u Tratu. Do njega se može letjeti Bangkok Airways letovima iz Bangkoka, ali nema baš smisla što zbog cijene autobusne/kombi karte, što zbog blizine Bagkoka.


Autobus/minivan:

Linija koju tražite je Bangkok – Laem Ngop , ali i onaj za Trat će poslužiti.  Ova prva linija je bolji izbor jer ne idu uopće za Trat nego direktno na mjesto odakle kreće trajekt za Koh Chang. Ukoliko izaberete ovaj bus za Trat onda ćete iz Trata opet morati do pristaništa. S obzirom na zaista minimalnu uštedu odvojene kupnje, najbolje je odmah kupiti cijeli paket bus + brod, a cijena toga se kreće oko 500 bahta +-100 ovisno gdje kupite i od kuda krećete.
U tom slučaju iz Bangkoka idete direktno na otok tj smještaj koji ste izabrali, a ako nemate smještaj vozač će vam vrlo rado preporučiti gdje da odsjednete. Vi samo recite do koje cijene idete i već će on pozvati nekog prijatelja koji ima smještaj.
Minivan će biti nešto skuplji od busa s cijenom od 500 bahta za polazak iz grada ili 600 bahta za polazak s aerodroma. Prednost je u tome što je sve uključen u cijenu tako da ne plaćate van toga ništa. Doslovno transfer od hotela u Bangkoku do hotela na Koh Changu. Osim toga brže je od busa, ali kao i uvijek neudobnije zbog natrpanog kombija kao i vječna lutrija kakvu budalu od vozača ćete dobiti. Al sve je to dio folklora.

Vozni red i cijene direktno za Bangkok – Koh Chang  ili indirektno Bangkok – Trat

Trajekt:

Ako se odlučite na samostalno kretanje na otok trebati će vam trajekt da pređete na otok. Na ovoj ruti voze 2 kompanije (Ferry Koh Chang i Centrepoint Ferry)  koje kreću s 2 različita pristaništa u blizini Trata. Linije je aktivna 365 dana godišnje bez niti jednog praznika tj dana kad ne radi. Karte se ne mogu kupiti online već isključivo tamo po dolasku na pristanište.
Ferry Koh Chang polazi s Ao Thammachat pristaništa i dolazi na Ao Sapparot Pier, Koh Chang. Brodovi kreću svakih otprilike 45 minuta  od 06:30 do 19:00. Ako je velika gužva onda kreću čim se napune.
Cijena karte je 80 bahta za odrasle (djeca 8-10 god 30 bahta , a mlađi od 8 imaju besplatno) te 120 bahta za auto.
Prodaju se samo one way karte, pa tako za povratak plaćate još jednom.

Centre Point Ferry polazi s Centrepoint Pier na kopnu te pristaje na Dan Kao Pier.  Ova linija radi svakodnevno od 06:00 do 19:30. Brodovi kreću svakih sat vremena i to s kopna prema otoku na svaki puni sat (06.00, 07:00, 08:00 itd) dok s otoka na kopno idu na pola sata ( 08:30, 09:30, 10:30 itd)
Jedina iznimka je zadnji brod prema otoku koji ne kreće u 19 nego u 19:30 ( 18.00 pa 19:30 zadnji) te prvi brod s otoka koji ne kreće u 06:30 nego u 06:00 ( prvi u 06:00, pa onda 07:30, 08:30 itd)  Za vrijeme velikih gužvi tipa nova godina ili tajlandski praznici linije znaju ići češće, pa i sve do 21h , ali to nije ništa službeno već po potrebi.
Cijena karte je 80 bahta za odrasle ( djeca mlađa od 9 godina besplatno ) auto 120 bahta.
Kretanje po otoku:

benzin-gasoline-koh-chang-tajland-iskustva-najbolji-otoci-plazeDefinitivno najbolja opcija za istraživanje otoka je skuter. Kao i na svim otocima ponuda skutera je dostpuna na svakom koraku. Svi koji imaju skuter viška iznajmiti će vam ga. Cijene su standardno oko 200 bahta na dan ili jeftinije ako uzimate na duži period.
Na samom otoku ima par benzinskih postaja te bezbroj viski boca s benzinom uz cestu kao što možete vidjeti na slici lijevo. Preferirajte ipak benzinske jer su jeftinije. Prijevoji između plaža su dosta strmi, pa pripazite prilikom vožnje,
Više informacija o iznamljivanju skutera –> OVDJE

Jedini javni prijevoz koji ćete naći na otoku je songthaew. Natrpati će vas unutra koliko god vas stane i prtljaga ide na krov. Cijena prijevoza iz luke do bilo kojeg mjesta na otoku je relativno jeftina te do najudaljenije točke otoka košta 150 bahta. Tu nemate red vožnje kao ni stanice već kad ga vidite samo mahnite i to je to. Isto je za silazak gdje god hoćete možete izaći.
Listu ruta i njihovu cijenu provjerite OVDJE i OVDJE

Khh Chang mapa
Koh Chang mapa

 

Gdje se smjestiti:

Više manje sve što turisti vide je zapadna obala otoka koja ima odgovarajuću infrastrukturu i prikladne plaže. Centralni dio je brdovit s vrhovima preko 700m/nm koji su prekriveni gustom šumom te se tamo može otići u treking turama koje se nude po otoku. Na toj zapadnoj obali postoje 4 glavne plaže s White Sand beach na sjeveru do Lonely beach na jugu te Klong Prao i Kai Bae između njih.

White sand beach je najbliža plaža do pristaništa te ujedno i najturističkija lokacija na otoku koja unatoč imenu i nije baš bijela. Pijesak je više žućkaste boje kao i u većini Tajlanda.. U okrugu i na samoj plaži nalazi se sve što vam treba od barova, restorana, trgovina, agencija itd. Radi se uglavnom o mid range smještaju (1500-3000 bahta noć ) u hotelima s 2-3* uz iznimku Kacha Resort & SpaKC Grande Resort & Spa koji su 4*
Provjerite sav smještaj na White Sand beachu <—

white-sand-beach-north-koh-chang-tajland-putovanje-forum-hr
White Sand beach
 

Klong Prao Beach se nalazi odmah ispod white sand beacha i to je ujedno najduža plaža na otoku. Plaža je podijeljena na 3 djela gdje ju na 2 mjesta prekidaju potoci koji se slijevaju s obližnjih centralnih brda. Za razliku od white sand beacha ovdje je šarolika ponuda smještaja od budget smještaja sve do ponajboljih resorta na otoku kao što su Tropicana, The Dewa ili  Emerald Cove Resort.  Plaža iako prilično duga nije prenatrapana te će čak i u najvišoj sezoni imati mnoštvo mjesta i privatnosti. Na ulicama odmah iza plaže naći ćete , barove restorana kao i puno jeftiniji smještaj od gore navedenih.
Provjerite ostatak ponude smještaja OVDJE <—

Kai bae beach je mjesto na kojem ćete pronaći najbolje resorte na otoku  The Chill, Gajapuri Resort i AWA Resort. No samo malo dalje niz ulicu pronaći ćete i puno prikladnije ponude za razne budgete. Jeftinu privatnu sobu možete pronaći već za 200ak bahti, ali takvi objekti uglavnom nisu na internetu te se uzima soba po dolasku. Te sobe naravno nisu ništa više od 4 zida i kreveta s WCom dok se za 600 bahta nađe sasvim dobar prizemni apartman za dvoje. Također nije ga bilo online već uzeli na licu mjesta čak i u visokoj sezoni pred sam božić.  Uzduž ulice pronaći ćete sve što vam treba za ugodan boravak po povoljni cijenama. Jako slično whit sand beachu samo u manjem obujmu i manje komercijalno. Za sada…

Lonely beach
Lonely beach

 

Lonely beach je plaža koja je godinama raj za backpackere. Na samoj plaži ima tek 4 objekta koji sve više naginju nekom mid rangu dok se backpackerski raj nalazi tek 5min dalje od plaže u sklopu malog naselja. Tamo ćete pronaći sve što treba za jednog backpackera uz dosta hipijevski vibe. Mnoštvo jeftinog smještaja, resotorana, trgovina, tatoo majstor uz tek poneki nešto skuplji smještaj. Ovo je svojevrsni Khao San road Koh Changa. Mjesto gdje odete ukoliko želite zabavu, nightlife i ne očekujte odmor i tišinu.Booking.com

SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

2 thoughts on “Koh Chang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *