Kako doći na Koh Phangan

Kako Koh Phangan nema vlastiti aerodrom  nameće se pitanje k ako doći na Koh Phangan? Dolazak na njega moguć je isključivo brodom, a da bi se došlo do samog broda na raspolaganju vam je više opcija. Iako na prvu možda zvuči komplicirao, nije niti malo. Kao sve u Tajlandu, i ovo je totalno prilagođeno turistu tako da nema puno praznog hoda.

 

AVION:

Kao što je gore navedeno Koh Phangan nema vlastiti aerodrom, pa se koriste obližnji aerodromi. Najbliži je aerodrom na susjednom Ko Samuiu no to je ujedno i najskuplji aerodrom, jer je u monopolističkom vlasništvu Bangkok Airwaysa te ćete jednosmjerne letove iz Bangkoka za Samui plaćati prosječno 4000-5000 bahti ( 800-1000 kn). Od tamo se prebacite na obližnje pristanište Bangkrak pier od Seatran kompanije i za 30ak minuta ste na Koh Phanganu. Zasigurno najbrži i najbezbolniji način, ali i najskuplji.
Alternativa koja se puno češće koristi je let preko Surat Thani Airporta na koji lete sve niskobuđetne kompanije. Letovi iz Bangkoka mogu se kupiti već 500 bahti (100kn) što je 10x jeftinije od opcije preko Samuia s Bangkok Arwaysom. Dolaskom na Surat Thani airport odmah nakon što pokupite prtljagu naći ćete se u dolaznom prostoru na kojem se nalaze šalteri svi brodskih kompanija koje obavljaju prijevoz na Phangan, Cijene se kreću od 500 do 800 bahta ovisno o kompaniji. U tu cijenu uključen je transfer od aerodroma do pristaništa te brod do Phangana. Od pristaništa na Phanganu ( Thong Sala pier) morate si sami organizirati transfer dalje do vašeg smještaja. 
Na pristaništu će vas dočekati mnogo taksista koji će vas odvesti bilo gdje po otoku i imaju fiksne cijene tako da ćete se dosta natezati da bi pustili cijenu.
No kako je tih 500 bahti za aviokartu više neka akcijska cijena realnije je da ćete platiti 1000-1500 bahti avio kartu i još 500ak za transfer do samog otoka. U totalu bi vas to trebalo koštati do 2000 bahta.
Air Asia te Nok Air vam također nude kombo kartu za prijevoz na otok. U jednoj karti dobiti ćete avio let do Surat Thani, potom transfer do luke i onda brodom na otok. Cijena tog paketa kreće se od 1500 bahta na više.
Cijeli taj put potrajati će 5-7h ( 1.5h let / 0.5h aerodromske formalnosti / 2h transfer aerodrom – pristanište / 2.5h trajekt do Phangana tako da računajte da ćete izgubiti cijeli jedan dan prebacujući se iz Bangkoka do Koh Phangana
Tako da u slučaju aviona imate opciju via Samui 5500-6000 bahti i 3-4h putovanja ili via Surat Thani za 1500-2000 bahti i 5-7 sati putovanja
Ako se nalazite na sjeveru tajlanda i želite na more Chiang Mai također ima diektan let za Surat Thani, pa možete i sa sjevera završiti na moru kroz 5-6h dok bi vam kopnenim putem to uzelo 25-30 sati. S obzirom da ta ruta ima puno manju frekventnost nego li letovi iz Bangkoka cijena je će biti nešto skuplja, pa nije na odmet kupiti kartu ranije. Letove Bangkok – Surat Thani možete kupiti i par dana pred let s normalnom cijenom. 

 
Klook.com
 

VLAK:

Još jedan jako popularan način za odlazak na Koh Phangan je noćni vlak za Surat Thani. Iako svakodnevno imate 4-5 noćnih linija na raspolaganju, u udarnim terminima kao što je pred full moon party ili nova godina ( što naša 31.12. što njihova odnosno songkran 13-15.4.)  svoju kartu morate kupiti danima prije, ako ne i tjednima. Karata za treći razred će skoro uvijek biti, ali vjerujem da ne želite sjediti cijelu noć (10-12h) u vlaku prema Surat Thaniu.
Od opcija koje vam se nude za noćni vlak, osobni favorit je “2nd class fan” tj druga klasa s ventilatorom. Azijati generalno imaju neku ludu bolest s klimama te je svaki njihov klimatizirani prostor doslovno leden. Ukoliko vi nemate kontrolu nad temperaturom poput vlaka, busa, javnih prostora itd poželjeti ćete imati duge rukave, jer vani može bit i +45C, ali unutra će biti 15C. Iz tog razloga opcija s ventilatorom je puno bolja i bezbolnija. Uostalom po noći i nije toliko toplo, a možete i prozore otvoriti. Ujedno je to i najjeftinija opcija koja uključuje krevet za spavanje.  Uz to imate i “2nd class AC” koja je ista kao i fan samo što ima klimu, a ne ventilatore te “1st class AC” gdje su vam na raspolaganju privatni kupei.
Na glavnom Bangkok kolodvoru možete kupiti kombo karte vlak + transfer na otok u nekoj od brojnih agencija na drugom katu. Alternativno možete kupiti samo kartu za vlak te naknadno na Surat Thani željezničkom kolodvoru kupiti brodsku kartu za na otok. Svi brodski prijevoznici imaju svoje urede na željezničkom kolodvoru gdje se možete informirati o cijenama i vremenu polaska brodova. Sama luka udaljena je cca 1h vožnje od kolodvora i transfer do nje uključen je u brodsku kartu. Kompanije koje voze navedenu rutu su Seatran, Lomprayah, Songserm i Raja ferry. Za razliku od Samui gdje svaki od njih pristaje u različitu luku na Koh Phanganu svi pristaju na istu, Thong Sala pier. Sve linije iz Surat Thania imaju stop na Samuiu prije nego li nastave za Phangan te ne postoji direktna linija Surat Thani tj Don Sak pier – Koh Phangan.

 

 

DCIM102GOPROGOPR3274.
Noćni vlak u Tajlandu

 

AUTOBUS:

Slično kao i s vlakom funkcionira kombinacija bus + trajekt samo što će vas u ovom slučaju autobus odbaciti direktno do Don Sak piera od kuda ćete nastaviti brodom za Koh Phangan. Cijene su nešto niže nego li za vlak, a i vrijeme putovanja je kraće, ali je i komfor puno manji nego u vlaku gdje možete uredno odspavati 8-10 sati. No imate i tkz VIP buseve koji imaju 24 ili 36 sjedala koja se u potpunosti spuštaju te je i u njima moguće spavati. Ti autobusi su naravno nešto skuplji od uobičajenih za 45-50 osoba.

 

Ako se već nalazite negdje na jugu, a ne u Bangkoku i htjeli bi ići na Koh Phangan svaka turistička agencija će vam ponuditi kombinaciju autobusa i trajekta koji će vas odvesti na otok. Gore je primjer kompanije Seatran koja ima svoje urede na navedenim destinacijama i bezbrižno možete putovati između njih

 

Mapa trajekti tajandski otoci thaimer
Seatran trajektne linije za tajlandske otoke

 

Brod:

Na Koh Phanganu postoji samo jedno pristanište ( Thong Sala pier) na koji dolaze svi brodovi s kopna ili ovi s Koh Tao. Jedina iznimka je skroz na jugu otoka Haad Rin pier na koji dolazi samo Haad Rin Queen brod koji povezuje Koh Phangan i Koh Samui ( big buddha pier )
Nema potrebe za kupovinom karte unaprijed preko interneta, jer karata ima uvijek. Kada sletite pogledajte okolo i ako vam se žuri uzmite prvi transfer koji polazi, a ako niste u žurbi moj pick je Raja Ferry.

Raja ferry je meni daleko najomiljeniji i najbolji način za doći na otok. Vizualno neatraktivna stara hrpa zahrđaloga željeza koje željno očekuje obnovu je ujedno i jedina opcija da s kopna dođete na Phangan s autom. Ogromni trajekt koji prevozi aute, motore, kamione, buseve i ono najvažnije ljude. Prostran s klimatiziranim i neklimatiziranim prostorom, bez ikakve gužve uvijek je moj prvi izbor.
Uz to je i najjeftiniji ili bar cijenom u rangu sa Songsermom te jedini brod koji vozi direktno s kopna na Koh Phangan bez da se zaustavlja na Koh Samuiu. Cijena za polazak sa Surat Thani aerodroma do Thong Sala piera je 500thb. Karta uključuje 1.5-2h vožnje busom do pristaništa Don Sak i od tamo trajekt ravno za Phangan ( 2.5h)

Lomprayah
high speed catamaran su daleko najbrži i najnoviji brodovi, ali ujedno  najskuplji s cijenama između 300 i 1000 bahti. Osobno iz maksimalno izbjegavam jer su najskuplji, najneudobnije i uglavnom krcati katamarani s nabrijanom klimom pa se 2.5h smrzavaš. Posada im je također često neorganizirano i stvore se velike gužve na izlasku iz broda. 
Jedini plus im je novo otvoreno pristanište koje se nalazi tek na 30 minuta vožnje od Surat Thani aerodroma za razliku od ostatka ekipe koji imaju pristaništa udaljena 2h vožnje busom.

Seatran je po brzini odmah iza Lomprayah brodova, no uz novije imaju i neke starije brodove koji su manje udobniji od novih. Pitajte hoće li linija biti “express”, ako kažu da hoće onda ćete vjerovatno dobiti noviji brod. Seatran je idealan za one koji idu na/sa Samui airporta, jer njihovo pristanište je na samo 5min vožnje od aerodroma, a u slučaju Phangana svi brodovi stižu na isto pristanište.Cijene su nešto niže od Lomprayah kompanije.

Songserm je također katamaranska linija samo za putnike i jeftiniji su od gore navedenih Seatrana i Lomprayhe, ponekad čak i od Raja Ferry. Većina agenta u Surat Thani gradu će vam nuditi upravo njih zbih najnižih cijena.
Jedini minus koji je ujedno i zdrav razum je da prilikom vožnje busom i brodom sve vrijedne stvari imate uz sebe. Songserm je stekao lošu reputaciju zbog učestalih krađa vrijednosti iz prtljage koja bude spremljena dole u bus. Osobno nisam imao nikakvih problema u vožnji s njima no nisam imao niti ikakvu vrijednost ostavljenu u busu.

Kretanje po jugu:

 
Ako se već nalazite negdje na moru ( Phuket, Krabi, Phi Phi, Koh Lanta ili apsolutno bilo gdje) najlakši način da posjetite Koh Phangan je da odete u doslovno bilo koju turističku agenciju u kojoj se trenutno nalazite i pitajte transfer do Koh Phangana. Ponuditi će vam više opcija pa uzmite onu koja vam odgovara. Te ponude uključuju da vas netko pokupi i odveze na Koh Phangan. Naravno ne u komadu nego na etape tako da ako ste npr u Phuketu i u lokalnoj agenciji kupite transfer za Koh Phangan  prvoće vas  netko u određeno vrijeme pokupiti u hotelu te prebaciti do mjesta gdje ćete svi skupa sačekati bus. Taj bus će sve vas koji ste kupili kartu za Phangan odvesti do pristaništa za brod blizu Surat Thania. Kad dodete do pristaništa broda  ćete logično ući u brod i ići do otoka. 
Znači plaćanjem usluge u agenciji dobili ste sve u tu cijenu .>> pick up iz hotel do busa, bus Phuket ( ili od kud god išli) do pristaništa za brod za Phangan te sam brod do Phagana ( Samui ili Tao ako idete na te otoke). Po dolasku na otok prijevoz od luke do hotela nije uključen no ne brinite imati ćete masu oppcija po dolasku

 

SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *