Ko Samui – općenito o destinaciji

Ko Samui ili samo Samui je otok na istočnoj obali Tajlanda u tajlandskom zaljevu. Površinom 3. otok Tajlanda ( iza Phuketa te Koh Changa) ima 40000 stalnih stanovnika od kojih je više od 90% budisti.
Samui je prvi otok od kopna u trojcu Samui-Phangan-Tao te svaki brod koji ide za Phangan i Tao staju i na Samuiu. Za razliku od njih Samui ima i vlastiti aerodrom s kojim je direktno povezan s Bangkokom, ali i s dosta internacionalnih destinacija.Sam otok je bio prilično nerazvijen sve do 1970ih godina. U to vrijeme nije bilo ni struje, niti ceste, pa vam je za prelazak s jedne strane na drugu stranu trebao cijeli dan probijajući se kroz stazice u džungli te preko brda. Tih 70ih počeli su dolaziti backpackeri sa svih strana svijeta i otok se polako počeo razvijati dok su se turisti zabavljali gljivama, marihuanom, alkoholom itd. Od smještaja bilo je samo najosnovnijih bungalova i koliba.
Pravu ekspanziju doživio je 1990ih kad su počeli stizati veliki brodovi i puno novih turista. Sam otok se počeo razvijati u smjeru obiteljskog turizma, pa su backpackeri pobjegli na obližnji Koh Phangan koji je i danas jeftiniji od Samuiua iako i tamo ima obiteljskog turizma. Gljive i marihuanu zamijenili su fensi barovi i neki od najluksuznijh resorta Tajlanda. Uz luksuzne resorte  ostalo je tu i dosta budget smještaja za one koji ne žele platiti mnogo.

Samui je poslije Phuketa drugi najposjećeniji otok Tajlanda, ali se za razliku od Phuketa razvija u drugom smjeru. Kokosove palme koje su veliki biznis na otoku gdje se mjesečno izveze oko 2 milijunu kokosa služe i za nešto drugo. Na otoku vrijedi zakon da niti jedna zgrada/kuća ne smije biti viša od obližnje kokosove palme, pa stoga nema velikih zgrada kao što ih možete naći na Phuket. No bez obzira na to plaže poput Chawenga ili Lamai su prenapučene što zgradama, što turistima. Sjever otoka s Bo Phut plažom i ribarskim selom te Mae Nam kao tropski raj su daleko ljepši i bolji odabir za odsjesti na Samuiu.
Osim plaža, otok obiluje vodopadima zbog središnjeg dijela otoka koji je strm s vrhovima preko 650m nadmorske visine.U tim brdskim predjelima vegetacija je jako gusta s beskonačno kokosovih palmi  i mnoštvom vidikovca s kojih puca prekrasan pogled na otok. Isto tako na tim brežuljcima nalaze se brojne ville  poput ove

Zapadnjački utjecaj je dosta ušao u sve grane Samuia pa ćete tako vidjeti neke od zapadnjačkih lanaca hotela, Mcdonalds i kojekakve zapadnjačke stvari, ali na vama je da izaberete hoćete li izabrati lokalno ili zapadnjačko.

koh-samui-island-map-otoka-tajland-putovanje-thaimer
Ko Samui mapa

SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *