Putopis Tajland: My name is Bond, James Bond

Text i fotografije : Vedran Tolić

My name is Bond, James Bond. Izjava je to koju ne treba posebno predstavljati, a mislim da su mnogi od nas praktički detaljno zapamtili svaki od serijala iz filmova o James Bondu obzirom na to da su na HTV-u i drugim televizijama bili bezbroj puta reprizirani. U tajlandskom Phang Nga zaljevu smjestio se i otok koji nosi ime po tajnom agentu Bondu, a do njega smo došli iz otoka Phuket. Film Čovjek sa zlatnim pištoljem snimljen je 1974. godine, a glavnu ulogu agenta 007 igrao je Roger Moore. Sve ostalo je povijest, otok je prozvan James Bond i od tada ga velik broj turista jedva čeka posjetiti. Sada dok sam se prisjećao scena iz filma, s ponosom sam pogledao video, posebno nakon spoznaje da sam bio na tim lokacijama. U filmu je naravno montaža vješto iskorištena, posebno u dijelu u kojem je cijeli otok eksplodirao. Ovo je područje nažalost 2004. godine jako nastradalo od tsunamija.

Putopis Tajland My name is Bond, James Bond island otok
James Bond island

 

Velika navala turista

Još kod odlaska na otok Phuket znali smo da želimo posjetiti neke od okolnih lijepih otoka. Dan prije smo uplatili jednodnevni izlet za James Bond otoke, a rano ujutro pokupili su nas ispred smještaja i naša je avantura krenula. Vožnja brodom trajala je oko sat vremena, a neki od prizora bili su zaista prekrasni, vjetar u kosi od brzine, lijep ambijent i ništa više zapravo i ne treba. Zapravo smo uzeli klasičnu turističku rutu koju većina i uzme, cijeli je program opisan prilikom rezervacije.
Brod se zaustavi dalje od otoka, pa se u malo većim čamcima ide prema samom otoku. Čim smo došli na njega, dočekaju vas razni prodavači klasičnih suvenira, ali na sreću nisu nametljivi. Otok zaista nije velik, ako ne fotografirate i samo ga želite proći, dovoljno vam je doslovno 5 minuta. Mi smo malo za sebe pofotkali da se (konačno) imamo na fotkama, ušli u more i približili se toj poznatoj stijeni. I to je bilo to, nakon toga sam snimao sebi za gušt. Vrijeme dok smo bili tamo nikako nije bilo dobro za fotkati, praktički točno u podne, sunce je visoko iznad nas, pa je i bilo jako teško dobiti odlične fotke. Da je kojim slučajem bio zalazak sunca, to bi bio fantastičan materijal. No, još je više fantastično, točnije fascinantno vidjeti što priroda može učiniti po pitanju izgleda otoka.

Zanimljivo je za vidjeti kako su sposobni Tajlanđani iskoristili otok u turističke svrhe. Mislim da je to zaista jako pohvalno, jako velike grupe ljudi jedva čekaju posjetiti otok koji je postao najpoznatiji po filmu, a veseli Tajlanđani to i jedva čekaju jer svi imaju poslove. Mnogi mogu učiti od njih kako dobro ispromovirati i iskoristiti određeno područje.

 

Putopis Tajland My name is Bond, James Bond island tour

 

Špilje, majmuni…

Nakon posjete James Bond otoku vratili smo se čamcem na brod, a ubrzo zatim smo se preselili na mali čamac u koji stanu tri osobe. S njim smo prolazili ponovno prekrasnim ambijentom, a naš domaćin/veslač nas je vozio još jednim dijelom gdje je sniman Čovjek sa zlatnim pištoljem. Jedna dio smo i prehodali, pa se opet vratili u taj mali čamac kojim smo prolazili i kroz špilje. Fotografije ne mogu dočarati kako sve to lijepo izgleda, a i gledao sam da snimam što je manje moguće, čisto zato da ne bi fotić završio negdje na dnu mora. Ta opcija ne bi nikoga usrećila.

Najbolje je zapravo tek slijedilo. Kako smo se vozili brodom, tako je uslijedila i zadnja tura vožnje u tom malom čamcu. Došli smo do otoka koji je poznat po boravku majmuna, a preporuka domaćina je da ih ne dirate i ne pokušavate hraniti. Sreća je da sam uspio obitelj snimiti u igri. 🙂 Baš kada smo mislili da je to sve, naš nas je domaćin uputio prema špilji tako da smo uz pomoć svjetiljki prošli 200 metara unutar špilje da bi onda izbili u nekakav prekrasan prostor okružen zelenilom. Nisam baš imao prilike hodati kroz špilju u mraku i praktički ići u nepoznato, da bi onda došao u prekrasnu prirodu. To mi je zakon bilo. Jedino što ostane je divite se tim prizorima.

Za ostatak putopisa kao i kolekciju fotografija u Bangkoku provjerite na službenoj stranici fotografa Vedrana Tolića

Tajland informacije:

Viza: Potrebna za Hrvatske državljanje –> Više informacija
Smještaj: Rezervirajte najjeftiniji smještaj i platite na dolasku. Besplatno otkazivanje.
Destinacije:  Bangkok, Chiang Mai, Chiang Rai, Koh Samui, Koh Phangan, Koh Phi Phi, Koh Lipe,  Koh Tao, Koh Chang, Ayutthaya, Sukhothai
Transport: Općenito o transportu, Aviokompanije unutar Tajlanda, Cjelokupni vozni red autobusa, vlakova i brodova kroz Tajland 

 

Putopis Tajland My name is Bond, James Bond long ail boat Putopis Tajland My name is Bond, James Bond tajland iskustvo Putopis Tajland My name is Bond, James Bond

SVIĐA TI SE OVO ŠTO ČITAŠ?


Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *